Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Ten włoski deser pozostaje nieco w cieniu, ale po spróbowaniu szybko wskakuje na podium. Kremowa konsystencja przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom budyniu.
Włoskie słodkości to synonim elegancji i smaku, który nieraz ukryty jest w prostocie. Najczęściej wybieramy tiramisu, czasem zachwycamy się drżącą panna cottą lub chrupiącym canolli z kremem na bazie ricotty. Półwysep Apeniński skrywa jednak jeszcze jeden deser, który ma szansę skraść serce już po pierwszej łyżeczce – budino. To symbol domowej kuchni, dla wielu osób smak babcinego deseru. Z łatwością odtworzyć go w swoim domu.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Włoski deser budino
Budino to ogólna nazwa na włoski deser o aksamitnej, kremowej konsystencji, serwowany na zimno. W przeciwieństwie do panna cotty, która jest zagęszczana żelatyną, tradycyjne budino swoją idealną, jedwabistą teksturę zawdzięcza żółtkom jaj albo dodatkowi skrobi. Trafić można na różne warianty smakowe, takie jak budino al cioccolato z odrobiną soli morskiej, budino al carmello czy pieczone budino di riso, przygotowywany na bazie ryżu.
Budino podaje się w małych, eleganckich kokilkach lub filiżankach, często dekorowane posypką, kakao, sosem owocowym lub kandyzowanymi owocami. Jeśli jest mocno gęsty, wykłada się go bezpośrednio na talerz. To prosty i elegancki deser, który świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny podwieczorek, jak i specjalne okazje.
Składniki:
- 300 ml mleka pełnotłustego,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 150 g gorzkiej czekolady,
- 4 żółtka jaj,
- 80 g cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli morskiej.
Sposób przygotowania:
- Mleko, śmietankę i wanilię wlej do rondelka. Podgrzej na małym ogniu. Nie doprowadzaj do wrzenia.
- Zdejmij rondel z ognia. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści, tworząc gładką, jednolitą masę.
- W misce ubij żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę.
- Powoli wlewaj gorącą masę czekoladową do ubitych żółtek, nieustannie mieszając trzepaczką. Jest to kluczowy krok, zapobiegający ścięciu się żółtek.
- Przelej całość z powrotem do rondelka. Podgrzewaj na bardzo małym ogniu, stale mieszając szpatułką. Gotuj, aż krem zgęstnieje i zacznie oblepiać tylną część szpatułki. Nie może się zagotować.
- Gotowy krem przelej przez drobne sitko do małych kokilek lub filiżanek - pomoże to usunąć ewentualne grudki.
- Odstaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
- Przykryj folią spożywczą dociskając ją do powierzchni kremu, by nie powstał kożuch.
- Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem budino można udekorować szczyptą soli morskiej, kakao lub prażonymi orzechami. Smacznego!