Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki

Ten włoski deser pozostaje nieco w cieniu, ale po spróbowaniu szybko wskakuje na podium. Kremowa konsystencja przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom budyniu.

Czekoladowe budinoCzekoladowe budino
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Włoskie słodkości to synonim elegancji i smaku, który nieraz ukryty jest w prostocie. Najczęściej wybieramy tiramisu, czasem zachwycamy się drżącą panna cottą lub chrupiącym canolli z kremem na bazie ricotty. Półwysep Apeniński skrywa jednak jeszcze jeden deser, który ma szansę skraść serce już po pierwszej łyżeczce – budino. To symbol domowej kuchni, dla wielu osób smak babcinego deseru. Z łatwością odtworzyć go w swoim domu.

Tiramisu w cytrynowej odsłonie. Idealne, gdy spodziewasz się gości albo masz ochotę na lekki deser

Włoski deser budino

Budino to ogólna nazwa na włoski deser o aksamitnej, kremowej konsystencji, serwowany na zimno. W przeciwieństwie do panna cotty, która jest zagęszczana żelatyną, tradycyjne budino swoją idealną, jedwabistą teksturę zawdzięcza żółtkom jaj albo dodatkowi skrobi. Trafić można na różne warianty smakowe, takie jak budino al cioccolato z odrobiną soli morskiej, budino al carmello czy pieczone budino di riso, przygotowywany na bazie ryżu.

Budino podaje się w małych, eleganckich kokilkach lub filiżankach, często dekorowane posypką, kakao, sosem owocowym lub kandyzowanymi owocami. Jeśli jest mocno gęsty, wykłada się go bezpośrednio na talerz. To prosty i elegancki deser, który świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny podwieczorek, jak i specjalne okazje.

Składniki:

  • 300 ml mleka pełnotłustego,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • 4 żółtka jaj,
  • 80 g cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli morskiej.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, śmietankę i wanilię wlej do rondelka. Podgrzej na małym ogniu. Nie doprowadzaj do wrzenia.
  2. Zdejmij rondel z ognia. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści, tworząc gładką, jednolitą masę.
  3. W misce ubij żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę.
  4. Powoli wlewaj gorącą masę czekoladową do ubitych żółtek, nieustannie mieszając trzepaczką. Jest to kluczowy krok, zapobiegający ścięciu się żółtek.
  5. Przelej całość z powrotem do rondelka. Podgrzewaj na bardzo małym ogniu, stale mieszając szpatułką. Gotuj, aż krem zgęstnieje i zacznie oblepiać tylną część szpatułki. Nie może się zagotować.
  6. Gotowy krem przelej przez drobne sitko do małych kokilek lub filiżanek - pomoże to usunąć ewentualne grudki.
  7. Odstaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
  8. Przykryj folią spożywczą dociskając ją do powierzchni kremu, by nie powstał kożuch.
  9. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc.

Przed podaniem budino można udekorować szczyptą soli morskiej, kakao lub prażonymi orzechami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟