Zamiast bigosu robię serbski podvarak. Mąż zajada, aż się trzęsą uszy

To danie rozgrzewające, sycące i tak smaczne, że aż ciężko nie skusić się na małą dokładkę. Miłośnicy tradycyjnego, polskiego bigosu będą w siódmym niebie.

Serbski bigosSerbski bigos
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Ewa Malinowska

Chociaż w Polsce królują bigos i kapuśniak, Bałkany mają swoją odpowiedź na rozgrzewające, sycące danie. Podvarak to serbska potrawa z duszonej, a następnie pieczonej kapusty. Przepis jest prosty, a samo gotowanie zajmuje mniej czasu niż w przypadku tradycyjnego bigosu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pokazał, jak zrobić pyszne podhalańskie serki. Nie chodzi o popularne oscypki

Bałkański podvarak

Podvarak to tradycyjne, regionalne danie bałkańskie, szczególnie popularne w Serbii, Bośni i Macedonii Północnej. Podstawą jest kiszona kapusta, którą dusi się i piecze z dodatkiem mięsa, najczęściej wieprzowiny. Sprawdzi się tutaj karkówka, łopatka czy nawet boczek.

Zapiekana kapusta z mięsem to serbski podvarak
Zapiekana kapusta z mięsem to serbski podvarak © Adobe Stock

Najważniejszą różnicą między bigos a podvarakiem jest sposób przygotowania. O ile bigos wymaga długiego, stopniowego duszenia, podvarak często najpierw smaży się na patelni, a następnie piecze w żaroodpornym naczyniu. To sprawia, że kapusta staje się miękka i jednocześnie lekko skarmelizowana. Dzięki temu danie jest mniej pracochłonne, a efekt kulinarny równie zachwycający.

Przepis na podvarak

Tak jak bigos, jest daniem jednogarnkowym, pożywnym i prostym. Świetnie sprawdzi się w roli sycącego obiadu dla całej rodziny, zrobi również furorę na imprezach.

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 700 g karkówki wieprzowej,
  • 2 duże cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki smalcu lub oleju,
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 100 ml wytrawnego białego wina lub wody,
  • 2 liście laurowe,
  • 3-4 kulki ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku.


Sposób przygotowania:

  1. Pokrój wieprzowinę na mniejsze kawałki, dopraw solą oraz pieprzem.
  2. W dużym garnku rozgrzej smalec i obsmaż mięso na złoty kolor z każdej strony. Wyjmij mięso i odłóż na bok.
  3. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przepłucz ją pod zimną wodą. Następnie dobrze odciśnij i drobno posiekaj.
  4. Na tym samym tłuszczu, na którym smażyło się mięso, zeszklij posiekaną cebulę. Po kilku minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj jeszcze minutę.
  5. Do cebuli i czosnku dodaj pokrojoną kapustę kiszoną. Smaż całość przez około 15 minut, często mieszając. Następnie wsyp obie papryki i dokładnie wymieszaj.
  6. Przełóż kapustę do żaroodpornego naczynia.
  7. Włóż kawałki mięsa, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i zalej całość białym winem lub wodą.
  8. Naczynie przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 2 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie.
  9. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę.

Serwuj na gorąco, najlepiej z kawałkiem świeżego pieczywa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione