Zamiast bigosu robię serbski podvarak. Mąż zajada, aż się trzęsą uszy
To danie rozgrzewające, sycące i tak smaczne, że aż ciężko nie skusić się na małą dokładkę. Miłośnicy tradycyjnego, polskiego bigosu będą w siódmym niebie.
Chociaż w Polsce królują bigos i kapuśniak, Bałkany mają swoją odpowiedź na rozgrzewające, sycące danie. Podvarak to serbska potrawa z duszonej, a następnie pieczonej kapusty. Przepis jest prosty, a samo gotowanie zajmuje mniej czasu niż w przypadku tradycyjnego bigosu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pokazał, jak zrobić pyszne podhalańskie serki. Nie chodzi o popularne oscypki
Bałkański podvarak
Podvarak to tradycyjne, regionalne danie bałkańskie, szczególnie popularne w Serbii, Bośni i Macedonii Północnej. Podstawą jest kiszona kapusta, którą dusi się i piecze z dodatkiem mięsa, najczęściej wieprzowiny. Sprawdzi się tutaj karkówka, łopatka czy nawet boczek.
Najważniejszą różnicą między bigos a podvarakiem jest sposób przygotowania. O ile bigos wymaga długiego, stopniowego duszenia, podvarak często najpierw smaży się na patelni, a następnie piecze w żaroodpornym naczyniu. To sprawia, że kapusta staje się miękka i jednocześnie lekko skarmelizowana. Dzięki temu danie jest mniej pracochłonne, a efekt kulinarny równie zachwycający.
Przepis na podvarak
Tak jak bigos, jest daniem jednogarnkowym, pożywnym i prostym. Świetnie sprawdzi się w roli sycącego obiadu dla całej rodziny, zrobi również furorę na imprezach.
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 700 g karkówki wieprzowej,
- 2 duże cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 2-3 łyżki smalcu lub oleju,
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 100 ml wytrawnego białego wina lub wody,
- 2 liście laurowe,
- 3-4 kulki ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pokrój wieprzowinę na mniejsze kawałki, dopraw solą oraz pieprzem.
- W dużym garnku rozgrzej smalec i obsmaż mięso na złoty kolor z każdej strony. Wyjmij mięso i odłóż na bok.
- Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przepłucz ją pod zimną wodą. Następnie dobrze odciśnij i drobno posiekaj.
- Na tym samym tłuszczu, na którym smażyło się mięso, zeszklij posiekaną cebulę. Po kilku minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj jeszcze minutę.
- Do cebuli i czosnku dodaj pokrojoną kapustę kiszoną. Smaż całość przez około 15 minut, często mieszając. Następnie wsyp obie papryki i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż kapustę do żaroodpornego naczynia.
- Włóż kawałki mięsa, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i zalej całość białym winem lub wodą.
- Naczynie przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 2 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie.
- Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę.
Serwuj na gorąco, najlepiej z kawałkiem świeżego pieczywa. Smacznego!