Zamiast dodawać do rosołu, zaparz w szklance. Ukoi nerwy i uspokoi żołądek
Jest nieocenionym składnikiem rosołu i znanym afrodyzjakiem. Sprawdzi się nie tylko jako dodatek do potraw, ale też baza ziołowego naparu, który ma niesamowite właściwości prozdrowotne.
20.02.2024 07:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Lubczyk, bo to właśnie o nim mowa, jest naturalną przyprawą, która świetnie sprawdza się jako zamiennik maggi. Jego właściwości znane są już od Starożytnego Rzymu, gdzie dostrzeżono jego prozdrowotne właściwości. Zamiast dodawać go jednak tylko do rosołu, warto zaparzyć napój. Wypicie takiego naparu wyjdzie ci tylko na dobre.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Napar z lubczyku
Z liści i korzeni lubczyku można przyrządzić różnorodne specyfiki, takie jak odwar, napar czy miód, które wykazują szereg dobroczynnych działań na organizm. Lubczyk słynie z właściwości moczopędnych, co sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i nadmiaru wody. Pomaga również w regulacji procesów trawiennych i łagodzi problemy żołądkowe.
Zawiera także wiele cennych witamin i minerałów, które wzmacniają układ odpornościowy i pomagają w walce z infekcjami. Działa przeciwbakteryjnie i wykrztuśnie, co czyni go idealnym środkiem na przeziębienie i kaszel. Napar z korzenia lubczyku poprawia samopoczucie, reguluje przemianę materii i korzystnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego oraz nerwowego. Kumaryna, znajdująca się w lubczyku, działa przeciwzakrzepowo, zmniejszając ryzyko zakrzepów i chorób serca.
Zawarte w lubczyku związki ftalidowe wykazują działanie uspokajające i przeciwdrgawkowe. Dzięki temu mogą łagodzić objawy stresu, nerwowości i bezsenności. Okazuje się zatem, że wypicie naparu lubczyku przed snem może pomóc nam w lepszym zaśnięciu i poprawić jakość snu.
Jak przygotować napar z lubczyku?
Przyrządzanie specyfików z lubczyku jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Wystarczy zalać liście lub korzeń gorącą wodą i parzyć przez kilka minut. Napar można pić kilka razy dziennie, a odwar stosować zewnętrznie do okładów lub kompresów. To naprawdę uniwersalne ziele.
Lubczyk to także baza dla bardzo aromatycznej nalewki nazywanej kordiałem. Może zastąpić również gumę do żucia po czosnkowej kolacji - świetnie odświeży oddech, niwelując intensywną woń. Jeśli jednak nie przekonuje cię picie lubczykowej herbatki, możesz postawić na lubczyk pod postacią tabletki. Jednak ta najbardziej naturalna odsłona wydaje się być o wiele bardziej przekonująca.