Zamiast dodawać do rosołu, zaparz w szklance. Ukoi nerwy i uspokoi żołądek

Jest nieocenionym składnikiem rosołu i znanym afrodyzjakiem. Sprawdzi się nie tylko jako dodatek do potraw, ale też baza ziołowego naparu, który ma niesamowite właściwości prozdrowotne.

Napar z lubczyku  - PysznościNapar z lubczyku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | HeikeRau
Ewa Malinowska

Lubczyk, bo to właśnie o nim mowa, jest naturalną przyprawą, która świetnie sprawdza się jako zamiennik maggi. Jego właściwości znane są już od Starożytnego Rzymu, gdzie dostrzeżono jego prozdrowotne właściwości. Zamiast dodawać go jednak tylko do rosołu, warto zaparzyć napój. Wypicie takiego naparu wyjdzie ci tylko na dobre.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Budyniowy deser na zimno z truskawkową wkładką. Przepis robi furorę

Napar z lubczyku

Z liści i korzeni lubczyku można przyrządzić różnorodne specyfiki, takie jak odwar, napar czy miód, które wykazują szereg dobroczynnych działań na organizm. Lubczyk słynie z właściwości moczopędnych, co sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i nadmiaru wody. Pomaga również w regulacji procesów trawiennych i łagodzi problemy żołądkowe.

Jakie właściwości skrywa lubczyk?
Jakie właściwości skrywa lubczyk? © Adobe Stock | HandmadePictures

Zawiera także wiele cennych witamin i minerałów, które wzmacniają układ odpornościowy i pomagają w walce z infekcjami. Działa przeciwbakteryjnie i wykrztuśnie, co czyni go idealnym środkiem na przeziębienie i kaszel. Napar z korzenia lubczyku poprawia samopoczucie, reguluje przemianę materii i korzystnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego oraz nerwowego. Kumaryna, znajdująca się w lubczyku, działa przeciwzakrzepowo, zmniejszając ryzyko zakrzepów i chorób serca.

Świeży lubczyk  - Pyszności
Świeży lubczyk - Pyszności © Canva | fotokris

Zawarte w lubczyku związki ftalidowe wykazują działanie uspokajające i przeciwdrgawkowe. Dzięki temu mogą łagodzić objawy stresu, nerwowości i bezsenności. Okazuje się zatem, że wypicie naparu lubczyku przed snem może pomóc nam w lepszym zaśnięciu i poprawić jakość snu.

Jak przygotować napar z lubczyku?

Przyrządzanie specyfików z lubczyku jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Wystarczy zalać liście lub korzeń gorącą wodą i parzyć przez kilka minut. Napar można pić kilka razy dziennie, a odwar stosować zewnętrznie do okładów lub kompresów. To naprawdę uniwersalne ziele.

Napar z lubczyku
Napar z lubczyku © Canva | HeikeRau

Lubczyk to także baza dla bardzo aromatycznej nalewki nazywanej kordiałem. Może zastąpić również gumę do żucia po czosnkowej kolacji - świetnie odświeży oddech, niwelując intensywną woń. Jeśli jednak nie przekonuje cię picie lubczykowej herbatki, możesz postawić na lubczyk pod postacią tabletki. Jednak ta najbardziej naturalna odsłona wydaje się być o wiele bardziej przekonująca.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej