Zamiast mrozić, zamknij je w słoiku i zawekuj. Zimą sobie podziękujesz
Fasolka szparagowa to pyszny smak lata. Kiedy pojawia się w sklepach, a jej cena przestaje budzić grozę, gości niemal codziennie na moim stole. Korzystając z sezonu, warto zaopatrzyć się w zapasy i przygotować słoiki na zimę.
13.06.2024 | aktual.: 13.06.2024 10:33
Kiedy zimą najdzie cię ochota na pyszną, chrupiącą fasolkę szparagową, nie będziesz musiał obchodzić się tylko smakiem. Wystarczy wykorzystać warzywne bogactwo lata i zawekować ten pyszny warzywny skarb. Robiły to nasze babcie, robiły to nasze mamy, więc i dziś warto sięgnąć po jeden z najlepszych sposób przechowywania żywności.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Fasolka szparagowa ze słoika
Fasolka szparagowa najczęściej serwowana jest w towarzystwie okrasy z bułki tartej i masła i taką odsłonę uwielbiają Polacy. Zimą kupno fasolki szparagowej jest najczęściej niemożliwe, a gdy już pojawia się w sklepach, to na widok ceny można dostać palpitacji serca. Rozwiązanie wtedy jest proste - wekowanie.
Domowa fasolka ze słoika to błyskawiczny ratunek na zimowy obiad. Wystarczy tylko odkręcić słoik, podgrzać i gotowe. Szybko zaspokoi to ochotę na fasolkę i urozmaici nieco ubogie w warzywa okresy jesieni i zimy.
Składniki:
- 1 kg fasolki szparagowej,
- 1 l wody,
- 1 łyżeczka soli kamiennej do przetworów,
- 1 łyżeczka cukru.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj fasolkę i obetnij końcówki. Jeśli fasolka ma łyko, należy je usunąć.
- Włóż fasolkę do garnka i obgotuj przez około 5 minut.
- Odcedź fasolkę i ułóż ją w czystych i wyparzonych słoikach.
- W garnku zagotuj wodę z solą i cukrem.
- Gorącą zalewą zalej fasolkę w słoikach, aż do pełna. Powinna w całości przykryć fasolkę.
- Słoiki dokładnie zakręć.
- Umieść słoiki w garnku z wodą (poziom wody powinien sięgać 2/3 wysokości słoików).
- Doprowadź wodę do wrzenia i pasteryzuj fasolkę przez około 40 minut (na małym ogniu).
- Po upływie czasu pasteryzacji wyjmij słoiki z garnka i ustaw je do góry dnem na czystej ściereczce. Zostaw do wystudzenia.
- Następnego dnia powtórz proces pasteryzacji, gotując słoiki w wodzie przez około 30-40 minut (na małym ogniu).
Po wystygnięciu słoiki odstaw na półkę z przetworami w chłodnym miejscu. Podziękujesz sobie za to jesienią i zimą!