Zamiast mrozić, zamknij je w słoiku i zawekuj. Zimą sobie podziękujesz

Fasolka szparagowa to pyszny smak lata. Kiedy pojawia się w sklepach, a jej cena przestaje budzić grozę, gości niemal codziennie na moim stole. Korzystając z sezonu, warto zaopatrzyć się w zapasy i przygotować słoiki na zimę.

Fasolka szparagowa -  PysznościFasolka szparagowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy zimą najdzie cię ochota na pyszną, chrupiącą fasolkę szparagową, nie będziesz musiał obchodzić się tylko smakiem. Wystarczy wykorzystać warzywne bogactwo lata i zawekować ten pyszny warzywny skarb. Robiły to nasze babcie, robiły to nasze mamy, więc i dziś warto sięgnąć po jeden z najlepszych sposób przechowywania żywności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bułeczki z kurczakiem zachwycają smakiem już od pierwszego kęsa. Nie sposób się im oprzeć

Fasolka szparagowa ze słoika

Fasolka szparagowa najczęściej serwowana jest w towarzystwie okrasy z bułki tartej i masła i taką odsłonę uwielbiają Polacy. Zimą kupno fasolki szparagowej jest najczęściej niemożliwe, a gdy już pojawia się w sklepach, to na widok ceny można dostać palpitacji serca. Rozwiązanie wtedy jest proste - wekowanie.

Fasolka szparagowa -  Pyszności
Fasolka szparagowa - Pyszności © Adobe Stock

Domowa fasolka ze słoika to błyskawiczny ratunek na zimowy obiad. Wystarczy tylko odkręcić słoik, podgrzać i gotowe. Szybko zaspokoi to ochotę na fasolkę i urozmaici nieco ubogie w warzywa okresy jesieni i zimy.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj fasolkę i obetnij końcówki. Jeśli fasolka ma łyko, należy je usunąć.
  2. Włóż fasolkę do garnka i obgotuj przez około 5 minut.
  3. Odcedź fasolkę i ułóż ją w czystych i wyparzonych słoikach.
  4. W garnku zagotuj wodę z solą i cukrem.
  5. Gorącą zalewą zalej fasolkę w słoikach, aż do pełna. Powinna w całości przykryć fasolkę.
  6. Słoiki dokładnie zakręć.
  7. Umieść słoiki w garnku z wodą (poziom wody powinien sięgać 2/3 wysokości słoików).
  8. Doprowadź wodę do wrzenia i pasteryzuj fasolkę przez około 40 minut (na małym ogniu).
  9. Po upływie czasu pasteryzacji wyjmij słoiki z garnka i ustaw je do góry dnem na czystej ściereczce. Zostaw do wystudzenia.
  10. Następnego dnia powtórz proces pasteryzacji, gotując słoiki w wodzie przez około 30-40 minut (na małym ogniu).

Po wystygnięciu słoiki odstaw na półkę z przetworami w chłodnym miejscu. Podziękujesz sobie za to jesienią i zimą!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej