InspiracjeZamiast mrozić, zamknij je w słoiku i zawekuj. Zimą sobie podziękujesz

Zamiast mrozić, zamknij je w słoiku i zawekuj. Zimą sobie podziękujesz

Fasolka szparagowa -  Pyszności
Fasolka szparagowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

13.06.2024 09:24, aktual.: 13.06.2024 10:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Fasolka szparagowa to pyszny smak lata. Kiedy pojawia się w sklepach, a jej cena przestaje budzić grozę, gości niemal codziennie na moim stole. Korzystając z sezonu, warto zaopatrzyć się w zapasy i przygotować słoiki na zimę.

Kiedy zimą najdzie cię ochota na pyszną, chrupiącą fasolkę szparagową, nie będziesz musiał obchodzić się tylko smakiem. Wystarczy wykorzystać warzywne bogactwo lata i zawekować ten pyszny warzywny skarb. Robiły to nasze babcie, robiły to nasze mamy, więc i dziś warto sięgnąć po jeden z najlepszych sposób przechowywania żywności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolka szparagowa ze słoika

Fasolka szparagowa najczęściej serwowana jest w towarzystwie okrasy z bułki tartej i masła i taką odsłonę uwielbiają Polacy. Zimą kupno fasolki szparagowej jest najczęściej niemożliwe, a gdy już pojawia się w sklepach, to na widok ceny można dostać palpitacji serca. Rozwiązanie wtedy jest proste - wekowanie.

Fasolka szparagowa -  Pyszności
Fasolka szparagowa - Pyszności© Adobe Stock

Domowa fasolka ze słoika to błyskawiczny ratunek na zimowy obiad. Wystarczy tylko odkręcić słoik, podgrzać i gotowe. Szybko zaspokoi to ochotę na fasolkę i urozmaici nieco ubogie w warzywa okresy jesieni i zimy.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj fasolkę i obetnij końcówki. Jeśli fasolka ma łyko, należy je usunąć.
  2. Włóż fasolkę do garnka i obgotuj przez około 5 minut.
  3. Odcedź fasolkę i ułóż ją w czystych i wyparzonych słoikach.
  4. W garnku zagotuj wodę z solą i cukrem.
  5. Gorącą zalewą zalej fasolkę w słoikach, aż do pełna. Powinna w całości przykryć fasolkę.
  6. Słoiki dokładnie zakręć.
  7. Umieść słoiki w garnku z wodą (poziom wody powinien sięgać 2/3 wysokości słoików).
  8. Doprowadź wodę do wrzenia i pasteryzuj fasolkę przez około 40 minut (na małym ogniu).
  9. Po upływie czasu pasteryzacji wyjmij słoiki z garnka i ustaw je do góry dnem na czystej ściereczce. Zostaw do wystudzenia.
  10. Następnego dnia powtórz proces pasteryzacji, gotując słoiki w wodzie przez około 30-40 minut (na małym ogniu).

Po wystygnięciu słoiki odstaw na półkę z przetworami w chłodnym miejscu. Podziękujesz sobie za to jesienią i zimą!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także