Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Puszysta masa twarogowa na cienkim spodzie ze słodkim makiem, a całość oblana gęstą polewą czekoladową – czy można sobie wyobrazić lepszy przepis na sernik świąteczny? Jestem przekonana, ze deser zniknie już w pierwszy dzień Bożego Narodzenia.
Świąteczny sernik lwowski wygląda bajecznie, a za wyglądem równo podąża jego smak, na który składa się kremowa masa twarogowa, słodkie rodzynki i aromatyczna skórka cytrynowa. Deser możesz przygotować w tortownicy lub prostokątnej blaszce. Ciekawym pomysłem jest polanie polewą już pojedynczych porcji sernika tak, aby czekolada znajdowała się z każdej strony.
Bałwan w tropikach na Święta zrobi furorę. O makowcu i serniku wszyscy zapomną
Przegląd deserów z kawiarni we Lwowie
Kawiarnie we Lwowie powstały pod koniec XVIII wieku w czasach, gdy Lwów był jeszcze stolicą Galicjji. Nic więc dziwnego, że do dzisiaj widać tam silne wpływy austriackie. Do najsłynniejszych deserów należą sernik lwowski, czekoladowe torty i andruty. Mało kto wie, że właśnie z Europy środkowo-wschodniej pochodzi sernik, który znany jest obecnie na całym świecie.
"Sernik trafił do Stanów Zjednoczonych wraz z emigrantami pod koniec dziewiętnastego stulecia. Nie było tam odpowiedniego sera do produkcji tradycyjnego sernika, więc zastąpiono go serem typu filadelfia. Szybko stał się tam popularny. Z Ameryki powędrował zaś do Europy" – opowiada Marianna Duszar, badaczka tradycji kulinarnych Galicji (za: kuriergalicyjski.com).
Cechą rozpoznawczą klasycznego sernika lwowskiego jest kremowa i delikatna masa z rodzynkami i skórką z cytryny. Deser polewany jest czekoladą lub lukrem cytrynowym. W wersji świątecznej pojawia się na cienkim makowym spodzie.
Przepis na sernik lwowski na spodzie makowym
Przepis na tortownicę o średnicy 24–26 cm lub prostokątną blachę o wymiarach ok. 22 × 28 cm.
Składniki na spód makowy:
- 300 g masy makowej,
- 1 jajko,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Masa serowa:
- 100 g masła w temperaturze pokojowej,
- 200 g cukru,
- 5 jajek,
- 1 kg zmielonego twarogu,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka kaszy manny,
- 1 laska wanilii,
- 100 g rodzynek,
- skórka starta z 1 cytryny.
Polewa:
- 100 ml śmietanki 30 proc.,
- 150 g czekolady deserowej,
- 1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj masę makową z jajkiem, cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyłóż na dno formy, wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadź równomiernie. Od razu podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celjsusza. Wyjmij po 10 minutach.
- W tym czasie utrzyj miękkie masło z cukrem. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku, a następnie łyżka po łyżce zmielony twaróg. Do masy serowej wmiksuj także mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę i ziarenka z laski wanilii.
- Odłóż mikser, dodaj rodzynki i skókę startą z cytryny.
- W osobnej misce ubij białka na pianę i ostrożnie połącz ją z masą serową. Przełóż na podpieczony spód makowy. Wyrównaj łyżką. Sernik wstaw do piekarnika, przy czym zmniejsz temperaturę do 170 stopni Celsjusza. Piecz przez 60–70 minut.
- Studź stopniowo w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
- Gdy sernik już całkowicie wystygnie, przygotuj polewę. W rondelku zagotuj śmietankę i zdejmij z kuchenki. Dodaj pokrószoną czekoladę i masło. Dokładnie wymieszaj.
- Ciepłą (ale nie gorącą) polewę wylej na wystudzony sernik. Rozprowdź równomiernie, pokrywając wierzch i boki deseru.
- Po wystudzeniu schowaj ciasto do lodówki do całkowitego stężenia.