Zamieniłem twaróg na inny rodzaj sera. Tak dobrych pierogów nie robi nawet babcia

Ten przepis po prostu trzeba przetestować. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że stwierdzisz, tak samo jak ja, że lepszych pierogów jeszcze w życiu nie jadłeś. Co się w nich kryje? Smak, kreatywność oraz przede wszystkim: pewien znany, polski, góralski ser.

Pierogi z bryndzą. Musisz ich spróbować!Pierogi z bryndzą. Musisz ich spróbować!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | A_Lein

Jeśli w tytule tego artykułu pada tak odważna teza, jaką postanowiłem tam zamieścić, to musisz wiedzieć, że oto dzieje się coś naprawdę niezwykłego. Pierogi lepsze niż u babci? Wiem, wiem — to mocne słowa, którym trudno ot, tak zaufać. Dlatego nikogo do tego nie namawiam. Wiara na słowo? Nie, znacznie lepiej postąpić zgodnie z instrukcją z przepisu, przetestować te rzekomo niezwykłe pierogi i dopiero później wysnuć wnioski. Ja tak zrobiłem i jestem zachwycony.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka z kremem Oreo, które zrobisz na patelni

Pierogi, o których dzisiaj rozmawiamy, zawierają wspomniany już wcześniej nietypowy składnik. Chodzi tu o prosty, chociaż jednocześnie odkrywczy mechanizm. A dokładnie: o zastosowanie w recepturze bryndzy. Ten pyszny, delikatny, zdrowy podhalański ser okazuje się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Warto przetestować i przekonać się na własnym podniebieniu. Być może tak jak ja stwierdzisz wtedy, że te pierogi są nawet lepsze niż u babci...

Pierogi z bryndzą

Składniki:

Farsz:

  • 4 duże ząbki czosnku,
  • 1 duży ziemniak,
  • mleko,
  • masło,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz,
  • 1 duża cebul,
  • 125 g bryndzy,
  • 10 listków bazylii,

Ciasto:

  • 300 g mąki,
  • 200 ml wrzątku,
  • sól.
Pierogi z bryndzą - delikatne i rozpływające się w ustach
Pierogi z bryndzą - delikatne i rozpływające się w ustach © Canva | Polina Tankilevitch

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynam od farszu. Ziemniaka obieram, myję, kroję na kawałki i gotuję w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Ząbki czosnku rozgniatam, skrapiam oliwą i piekę w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez kwadrans. Dopiero po tym czasie pozbywam się łupin, a czosnek siekam na papkę.
  3. Cebulę kroję drobno i podsmażam. Zeszkloną przekładam do miski.
  4. Z ugotowanego ziemniaka, odrobiny masła, mleka i przypraw robię purée. Następnie łącze je z usmażoną cebulą, czosnkiem i bryndzą.
  5. Czas na ciasto. Mąkę i sól wsypuję do miski. Robię w środku wgłębienie i wlewam do niego wrzątek. Wyrabiam ciasto, które następnie wałkuję. Na koniec wykrawam za pomocą szklanki krążki na pierogi. Nadziewam je farszem i zlepiam.
  6. Gotuję w osolonej wodzie przez około 3 minuty (liczę czas od wypłynięcia pierogów). Serwuję z jogurtem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej