Zamówiłam jajecznicę w Warsie. Gdy ją dostałam, od razu zauważyłam

Jajecznica - królowa śniadań, bohaterka poranków, gwiazda brunchów w modnych lokalach. A w wagonie restauracyjnym Wars to jedna z propozycji dań na ciepło. Jak się ma cena do smaku? I czy nie lepiej postawić na sławetne jajka na twardo z domu?

Jajecznica z Warsu z dodatkiem warzywJajecznica z Warsu z dodatkiem warzyw
Źródło zdjęć: © Pyszności
Magdalena Pomorska

Pociąg sunie przez mazowieckie pola. Poranek, większość pasażerów pociągu jeszcze śpi, ale Wars już działa. Jajecznica na śniadanie - wybór instynktowny, znajomy, bezpieczny. Maślany zapach, trzy miękkie jajka, posypane szczypiorkiem, a do tego kromki świeżego chleba. Tak miało być zgodnie z menu w wagonie restauracyjnym, ale rzeczywistość nieco mnie rozczarowała.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ceny z Warsu - ile za śniadanie, ile za schabowego

Co można zamówić na śniadanie w pociągu?

Warsowe menu śniadaniowe oferuje kilka klasycznych pozycji, z jajkami w roli głównej. Najtańsza jest jajecznica na maśle ze szczypiorkiem i pieczywem za 21 zł - minimalistyczna, ale kultowa.

Za 24 zł dostaniemy frankfurterki z dodatkami: pomidorem, miks sałat, sosami i pieczywem. W podobnym przedziale (25 zł) są naleśniki z twarożkiem, greckim jogurtem i konfiturą wiśniową - opcja na słodko. Śniadanie Polskie (28 zł) to jajka z szynką, pomidorem i cebulą, natomiast najbardziej rozbudowany zestaw to Śniadanie "Wars" za 33 zł - zawiera jajka, frankfurterki, boczek, warzywa i pieczywo. Całość wpisuje się w styl klasycznej, cięższej kuchni śniadaniowej z dodatkami, ale bez większych udziwnień.

Ile kosztuje jajecznica w Warsie?

Zdecydowałam się na jajecznicę na maśle ze szczypiorkiem, ale zaskoczył mnie brak tego zielonego dodatku na talerzu, kiedy otrzymałam zamówienie. Dopytałam o możliwość dobrania warzyw i na moją prośbę otrzymałam porcję ogórka, pomidora i cebuli. Razem z kawą latte - na rachunku 38 złotych. Dla jednych: uczciwa cena za śniadanie "w biegu". Dla innych: stanowczo za dużo za coś, co można zrobić w 5 minut w domu.

Warto jednak porównać tę kwotę z innymi miejscami, w których ten jajeczny klasyk też jest obowiązkową pozycją w menu.

  • Wars (Intercity): 3 jajka, szczypiorek, masło, pieczywo - 21 zł,
  • Sieciówki typu Charlotte, Aioli, Bułkę przez Bibułkę: klasyczna jajecznica z dodatkami – 16-28 zł (ale w mieście, z obsługą, czasem z prosecco),
  • Hotele 3-4 gwiazdkowe (à la carte lub bufet): jajecznica często wliczona w nocleg lub 25-45 zł, ale z dodatkami i serwisem,
  • Bary mleczne lub śniadaniownie lokalne: porcja jajecznicy 12-16 zł, czasem z dodatkami, czasem z "niespodzianką".

Cena z Warsa lokuje się w środku skali, choć w tym wariancie nie oferuje żadnych dodatków - moja wersja była trochę miksem ze śniadaniem polskim. Sama jajecznica była poprawna, podano ją na ciepło i zdecydowanie wygodnie było zjeść ją przy stoliku, za pomocą sztućców. Cieszy fakt uzupełnienia porcji o warzywa, ale w mojej ocenie obsługa powinna już w pierwszej wersji podać to, co zamówiłam lub wyjaśnić mi w momencie zamówienia ewentualne różnice czy braki w daniu. Wiem jednak, że na kolejne wojaże pociągiem przygotuję swój prowiant, bo tego posiłku nie powtórzę.

Co zjeść na śniadanie w podróży, jeśli nie w Warsie?

Nie każdy podróżujący pociągiem jest gotów wydać ponad 20 złotych na jajecznicę serwowaną w Warsie. Jakie są alternatywy? Mając na uwadze ceny za kanapki w punktach gastronomicznych na dworcu, cena za pierwszy posiłek dnia nadal może być wysoka. Lepszym sposobem będzie przygotowanie posiłku w domu - ekonomicznie, zdrowo i wygodnie. Moje sprawdzone pomysły to:

  1. Kanapki na bogato, które możesz zrobić z pastą jajeczną, hummusem, sałatą, grillowanym kurczakiem czy awokado.
  2. Inną propozycją jest wrap śniadaniowy, w którym znajdą się jajko, warzywa i sos jogurtowy. To taki współczesny zamiennik odwijanych z papieru śniadaniowego jajek na twardo.
  3. Dla miłośników słodkości idealnym rozwiązaniem będzie jogurt z granolą i owocami.
  4. Jeśli dysponujesz trzymającym ciepło pojemnikiem - wybierz owsiankę z korzennymi przyprawami i bakaliami.

Jajecznica za 21 zł w Warsie nie jest ani oszustwem, ani okazją. To cena za jedzenie na pokładzie - gdzie logistyka, przestrzeń i klimat dyktują inne reguły. Można ją zaakceptować, jeśli liczy się nie tylko smak, ale i rytuał podróży. Można też łatwo ją ominąć - szykując śniadanie samodzielnie lub korzystając z dworcowych opcji.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku