Zapomniane warzywo, które było hitem w czasach PRL. Chroni mózg i wspomaga odchudzanie

Nasze babcie wiedziały, że to jedno z najzdrowszych warzyw, jakie możemy sobie zaserwować. A my? Jakbyśmy zupełnie o nim zapomnieli. Czas zakończyć ten przykry proceder i powrócić do zdrowych nawyków. Warto — i to z naprawdę wielu względów.

Kalarepa - zapomniane warzywo, do którego warto wrócićKalarepa - zapomniane warzywo, do którego warto wrócić
Źródło zdjęć: © Canva | peart

Spośród wszystkich warzyw ogólnodostępnych w Polsce kalarepa zdecydowanie się wyróżnia. Również ze względu na swój wygląd. Okej, być może nie wygląda ona równie dostojnie, co pęk świeżej marchii z obfitą nacią, ale nie oznacza to, że powinniśmy przestać na nią zwracać uwagę. A od wielu lat ta tendencja prezentuje się właśnie w ten sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryba smażona jak faworek. Idealna na karnawałowy obiad

Kalarepa w polskiej kuchni

Zanim na szlacheckie salony kulinarne wdarły się niczym tornado kapusta i brokuły, kalarepa — jako podstawowy przedstawiciel rodziny kapustowatych — święciła w Europie triumfy. Ponieważ warzywo przybyło do nas prawdopodobnie z Azji, jego popularność była najbardziej widoczna w Europie Środkowej i Wschodniej. Na tym się jednak nie zatrzymało. Kalarepa do dzisiaj stanowi składnik kilku kultowych potraw w Niemczech i w Skandynawii.

Również w Polsce kalarepa cieszyła się kiedyś dużą popularnością. Pisano o niej wiersze i uprawiano w przydomowych ogrodach, by później przerobić ją na smakowite zupy, sałatki czy przetwory. Co więcej, było to nie tylko rozwiązanie smaczne, ale i bardzo zdrowe. A dlaczego? Już wszystko wyjaśniamy.

Kalarepa może być jedzona na surowo. Warto jednak obrać ją ze skórki
Kalarepa może być jedzona na surowo. Warto jednać obrać ją ze skórki © Canva | BruceBlock

Kalarepa dla zdrowia

Kapustowate warzywo wyróżnia się wieloma zdrowotnymi właściwościami, a ponieważ można je spożywać na surowo, aż wypada to robić i nie tracić żadnej z tych imponujących korzyści wskutek obróbki termicznej. To dlatego tak często zalecane są surówki z kalarepy.

Jej silnym działaniem przeciwbakteryjnym i grzybobójczym zachwycają się lekarze i wskazują je jako skuteczne profilaktyczne działanie przeciw wrzodom żołądka. Ponadto kalarepa wymieniana jest jako wsparcie dla mózgu i całego układu nerwowego: przeciwdziała depresji i poprawia pamięć. Przeciwzapalne i antyoksydacyjne właściwości warzywa wynikają z dużej zawartości witaminy C, a jako bogate źródło żelaza — chroni przed anemią.

Warto również podkreślić fakt, że kalarepa składa się w dużej mierze z błonnika pokarmowego i wody. To oznacza, że jest ona doskonałym środkiem wspierającym odchudzanie. 27 kalorii na 100 gramów produktu z całą pewnością nie obciąży organizmu, za to pozostawi go sytym na długo!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu