Zapomniane warzywo, które było hitem w czasach PRL. Chroni mózg i wspomaga odchudzanie

Nasze babcie wiedziały, że to jedno z najzdrowszych warzyw, jakie możemy sobie zaserwować. A my? Jakbyśmy zupełnie o nim zapomnieli. Czas zakończyć ten przykry proceder i powrócić do zdrowych nawyków. Warto — i to z naprawdę wielu względów.

Kalarepa - zapomniane warzywo, do którego warto wrócićKalarepa - zapomniane warzywo, do którego warto wrócić
Źródło zdjęć: © Canva | peart

Spośród wszystkich warzyw ogólnodostępnych w Polsce kalarepa zdecydowanie się wyróżnia. Również ze względu na swój wygląd. Okej, być może nie wygląda ona równie dostojnie, co pęk świeżej marchii z obfitą nacią, ale nie oznacza to, że powinniśmy przestać na nią zwracać uwagę. A od wielu lat ta tendencja prezentuje się właśnie w ten sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryba smażona jak faworek. Idealna na karnawałowy obiad

Kalarepa w polskiej kuchni

Zanim na szlacheckie salony kulinarne wdarły się niczym tornado kapusta i brokuły, kalarepa — jako podstawowy przedstawiciel rodziny kapustowatych — święciła w Europie triumfy. Ponieważ warzywo przybyło do nas prawdopodobnie z Azji, jego popularność była najbardziej widoczna w Europie Środkowej i Wschodniej. Na tym się jednak nie zatrzymało. Kalarepa do dzisiaj stanowi składnik kilku kultowych potraw w Niemczech i w Skandynawii.

Również w Polsce kalarepa cieszyła się kiedyś dużą popularnością. Pisano o niej wiersze i uprawiano w przydomowych ogrodach, by później przerobić ją na smakowite zupy, sałatki czy przetwory. Co więcej, było to nie tylko rozwiązanie smaczne, ale i bardzo zdrowe. A dlaczego? Już wszystko wyjaśniamy.

Kalarepa może być jedzona na surowo. Warto jednak obrać ją ze skórki
Kalarepa może być jedzona na surowo. Warto jednać obrać ją ze skórki © Canva | BruceBlock

Kalarepa dla zdrowia

Kapustowate warzywo wyróżnia się wieloma zdrowotnymi właściwościami, a ponieważ można je spożywać na surowo, aż wypada to robić i nie tracić żadnej z tych imponujących korzyści wskutek obróbki termicznej. To dlatego tak często zalecane są surówki z kalarepy.

Jej silnym działaniem przeciwbakteryjnym i grzybobójczym zachwycają się lekarze i wskazują je jako skuteczne profilaktyczne działanie przeciw wrzodom żołądka. Ponadto kalarepa wymieniana jest jako wsparcie dla mózgu i całego układu nerwowego: przeciwdziała depresji i poprawia pamięć. Przeciwzapalne i antyoksydacyjne właściwości warzywa wynikają z dużej zawartości witaminy C, a jako bogate źródło żelaza — chroni przed anemią.

Warto również podkreślić fakt, że kalarepa składa się w dużej mierze z błonnika pokarmowego i wody. To oznacza, że jest ona doskonałym środkiem wspierającym odchudzanie. 27 kalorii na 100 gramów produktu z całą pewnością nie obciąży organizmu, za to pozostawi go sytym na długo!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki