Zapomnij o chemicznym odkamieniaczu lub occie. Użyj tego, a w mig będzie lśnił

Zastanawiasz się, jak skutecznie odkamienić czajnik? Wielu z nas obawia się używania agresywnej chemii, a tradycyjne metody nie zawsze przynoszą oczekiwane rezultaty. Większość zapewne niejednokrotnie próbowała już różnych domowych sposobów na odkamienianie, np. za pomocą octu. Jeśli jednak szukasz czegoś innego, poniżej znajdziesz kilka skutecznych patentów, na usunięcie kamienia z czajnika.

Jak pozbyć się kamienia z czajnika?Jak pozbyć się kamienia z czajnika?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nieprzyjemny kamień, który z uporem osadza się na ściankach naszych czajników, jest wynikiem działania twardej wody. Niestety to właśnie taka woda płynie w kranach większości polskich gospodarstw domowych. Gdy gotujemy wodę w czajniku, który jest zakamieniony, dochodzi do zmiany nie tylko jej smaku, ale także koloru i właściwości. Warto jednak podkreślić, że kamień ten, choć irytujący, nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia. Osad, który obserwujemy to po prostu związki wapnia i inne minerały, które naturalnie występują w wodzie. Czajnik wystarczy odkamieniać cztery razy do roku, jednakże w przypadku wody o wysokiej twardości osad należy usuwać częściej, w razie potrzeby. Jak? Poniżej znajdziecie najlepsze patenty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cytrynowa rolada, która jest puszysta jak chmurka. Raj dla podniebienia

Jak usunąć kamień z czajnika? Co oprócz octu?

Żrące płyny i ocet odpadają? Bez obaw, nie są to jedyne środki, które pomogą ci uporać się z uciążliwym kamieniem, osadzającym się na ściankach i dnie czajnika. Jeden z patentów stosowany jest od pokoleń, a znany był w szczególności wśród naszych babć, które używały tradycyjnych czajników. Przy okazji wykorzystasz produkt, który często ląduje w koszu na śmieci. Mowa tutaj o obierkach ziemniaków.

Zasady są proste: obierki wrzuć do czajnika i zagotuj je w wodzie. Dla lepszego efektu czynność tę można powtórzyć 2-3 razy, pamiętając, aby za każdym razem gotować nową porcję obierek. Idealne proporcje obierek do wody to 1:10. Na końcu wypłucz czajnik zimną wodą i zagotuj w nim trzy razy świeżą wodę, aby dokładnie oczyścić jego wnętrze. Zanim zaczniesz, upewnij się, że obierki są dokładnie wymyte z ziemi i innych zanieczyszczeń.

Jak usunąć kamień z czajnika? Najlepsze patenty
Jak usunąć kamień z czajnika? Najlepsze patenty © Canva | Dominika Roseclay

Jak odkamienić czajnik domowymi sposobami?

Obierki ziemniaków do ciebie nie przemawiają? Możesz wypróbować innych rozwiązań, domowych i naturalnych. Jednym z najbardziej popularnych jest skorzystanie z napoju typu cola. W jego składzie znajdziemy kwas cytrynowy, kwas węglowy i kwas ortofosforowy. Ten ostatni używany jest do odkamieniania armatury w ciepłownictwie, a także m.in. do produkcji nawozów sztucznych. Kwas węglowy natomiast sprawdza się podczas czyszczenia toalet lub usuwania plam z tłuszczu z ubrań czy podjazdów.

Bez problemu więc gazowana cola poradzi sobie z kamieniem. Jedną szklankę napoju wymieszaj z niewielką ilością wody, a następnie zagotuj w czajniku. Mieszaninę pozostaw na 30 minut, po czym dokładnie wypłucz czajnik i zagotuj w nim dwa do trzech razy świeżą wodę. Na końcu warto też wspomnieć o kwasku cytrynowym, który równie dobrze usuwa kamień. Zawartość saszetki kwasku cytrynowego (ok. 50 g) wsyp do czajnika i zalej trzema szklanki wody. Tak przygotowaną mieszaninę zagotuj i odstaw na kilka godzin (najlepiej na co najmniej trzy godziny). Po tym czasie dokładnie wypłucz czajnik i zagotuj w nim kilka razy świeżą wodę.

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze