Zauważyłeś biały nalot na czekoladzie? Cukiernik wyjaśnia, co on oznacza

Na czekoladzie, którą masz w domu od dłuższego czasu, pojawił się biały nalot? Zastanawiasz się, co on oznacza i czy taką czekoladę w ogóle można jeść? Już za moment wszystko stanie się jasne!

Co oznacza biały nalot na czekoladzie?Co oznacza biały nalot na czekoladzie?
Źródło zdjęć: © Archiwum Prywatne | Marzena Pęcak
Marzena Pęcak

Często jest tak, że robimy większe zapasy. W mojej zamrażarce zawsze znajdziesz kubek zachomikowanych lodów. Zaś w kuchennym cargo nie może zabraknąć przynajmniej dwóch tabliczek czekolady, kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego.

I choć zazwyczaj uzupełniam ten stan na bieżąco, to i trafiają się i takie momenty, że nie jem słodkości nawet przez kilka tygodni. Już kilka razy zdarzyło mi się też, że otworzyłam czekoladę po dłuższym czasie i natrafiłam na biały nalot. W pierwszej chwili pomyślałam, że czekolada była zepsuta. Ale kiedy taka sytuacja się powtórzyła, postanowiłam zgłębić ten temat i znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brzoskwiniowa mrożona herbata

Biały nalot na czekoladzie co oznacza?

Jak się okazuje, biały nalot na czekoladzie to nic groźnego, więc można spokojnie ją jeść. Cała sytuacja związana jest ze sposobem przechowywania czekolady i ma miejsce albo przez zmianę temperatur, albo dużą wilgoć.

Jak powstaje czekolada na portalu yahoo!life wyjaśnił cukiernik i producent czekolady Adam Turoni. Z jego słów wynika, że wytworzenie czekolady wiąże się z procesem hartowania. W jego wyniku dochodzi do procesu podgrzania i schłodzenia czekolady, aby nabrała ona odpowiedniej twardościpołysku. Ze słów mężczyzny wynika, że czekolada poddana takiemu procesowi, będzie pozbawiona wszelkich smug oraz plam. 

Dwie kategorie

Nalot, o którym mowa określa się mianem "kwitnięcia czekolady". I można podzielić go na dwie kategorie: tłuszczowy oraz cukrowy. Czym się one różnią?

W pierwszym przypadku chodzi o zmianę temperatur lub zły sposób przechowywania czekolady. Pod wpływem wysokiej temperatury tłuszcz w czekoladzie zaczyna się topić. Kiedy z kolei robi się chłodniej, zamienia się on w biały nalot.

Z kolei nalot cukrowy związany jest ze zmianą wilgotności. Wtedy to dochodzi do rozpuszczenia kryształków cukru, przez co na powierzchni czekolady robi się biały nalot. To zjawisko może mieć miejsce, kiedy dochodzi do schłodzenia czekolady.

Cukiernik jednocześnie zwraca uwagę, że rozróżnienie kategorii nalotu, z jakim mamy do czynienia, tylko po wyglądzie może być trudnym zadaniem. Jednocześnie można zrobić szybki test. Jeśli nalot na czekoladzie jest gładki w dotyku, to prawdopodobnie chodzi o nalot tłuszczowy. Z kolei jeśli taka warstwa jest chropowata, to raczej mamy do czynienia z cukrowym nalotem.  

Czekolada
Czekolada © Adobe Stock | Agnes

Jak przechowywać czekoladę?

W artykule można znaleźć również informację na temat sposobu przechowywania czekolady. Zdaniem cukiernika trzymanie jej w lodówce lub zamrażarce nie jest najlepszym pomysłem. Dlaczego? Otóż chodzi tu o dużą wilgoć, która może uszkodzić strukturę czekolady.

Z kolei druga ekspertka biorąca udział w rozmowie Elizabeth McDaniel podkreśla, że czekoladę najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. Co więcej, dobrze, aby nie było tam dostępu zarówno do silnego światła, gorącego powietrza, dużej wilgoci, jak i mocnych zapachów, które też mogą wpłynąć niekorzystnie na smak czekolady. A tego przecież na pewno chcesz uniknąć. 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej