Zawsze piekę z podwójnej porcji. Robią furorę na stole
Ciastka grzybki były hitem PRL-u. Misternie przygotowane słodkości skrywały pod kapeluszem pyszne śmietankowe nadzienie. Mleczna lub deserowa czekolada na wierzchu doskonale komponowała się z kremem. Niekiedy ciasteczka były dodatkowo ozdabiane makiem. Nikt nie mógł się im się oprzeć. W wielu domach nadal są najbardziej wyczekiwanym świątecznym wypiekiem.
Ciasteczka przypominają wyglądem małe leśne grzybki i choć mogą wydawać się trudne do przygotowania, przepis na nie jest wyjątkowo prosty. Ich smak to prawdziwa poezja. W czasach PRL-u, gdy sklepy nie kusiły regałami pełnymi słodyczy, kreatywność w kuchni była koniecznością. Jej efektem są fantazyjne ciastka z kremem budyniowym, które do dziś cieszą się niesłabnącą popularnością.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lepsze niż pierniczki. Ciasteczka Anielskie Oczy piekę przez cały rok
Jak zrobić ciasteczka grzybki?
Słodkie grzybki składają się z 3 elementów kruchego ciasta: zewnętrznej strony kapelusza, spodu kapelusza i nóżki. W kapeluszu zamknięty jest słodki krem budyniowy. Całość wieńczy czekoladowa polewa. Kiedy wszystkie składniki są gotowe, wystarczy połączyć je w całość. Do wypiekania potrzebne będą metalowe foremki do babeczek.
Składniki na ciastka grzybki (bez kremu):
- 1 kg mąki pszennej tortowej,
- 250 ml kwaśnej śmietany 18 proc,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 250 g masła.
Wykonanie:
- Na stolnicy połącz mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Usyp w stożek i na środku zrób wgłębienie.
- Wbij w nie 1 żółtko i nałóż śmietanę. Połącz składniki zgarniając je nożem lub widelcem.
- Następnie dodaj zimne masło i zagnieć ciasto w kulę. Owiń folią spożywczą i odstaw do zamrażarki na minimum 30 minut.
- Po schłodzeniu ciasta w zamrażarce, podziel je na 3 części: dużą, średnią i małą.
- Dużą kulę rozwałkuj na placek i przy pomocy kubka lub dużej szklanki wytnij koła. Oblep nimi na zewnątrz metalowe foremki do babeczek. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Rozwałkuj średnią kulę i ponownie wytnij koła, ale teraz przy pomocy mniejszej szklanki. Przy pomocy grubej słomki lub małego kieliszka zrób na środku każdego kółka otwory o średnicy ok. 2 cm.
- Z najmniejszej kuli odrywaj niewielkie kawałki ciasta i uformuj z nich nóżki. Wszystkie elementy ciasteczek wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 10 minut.
W kapeluszach ukryty jest pyszny krem budyniowy
Do przygotowania kremu potrzebujesz: 750 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru, 0,5 szklanki cukru i 200 g masła w temperaturze pokojowej.
Standardowo przygotowuj budyń – prawie całe mleko podgrzej z cukrem, a w niewielkiej odlanej ilości wymieszaj proszek z dwóch opakowań. Gdy mleko zacznie wrzeć, dodaj przygotowaną mieszankę. Energicznie mieszaj całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw z kuchenki do całkowitego wystygnięcia. Gdy budyń przestygnie, utrzyj masło mikserem. Następnie łyżka po łyżce dodaj przestudzony budyń.
Jak złożyć grzybki?
Czas na złożenie ciasteczek. Nałóż krem do środka kapeluszy i zamknij spodami z dziurką. W otwory włóż nóżki. Złożone ciasteczka wstaw na minimum 2 godziny do lodówki, aby krem związał poszczególne elementy grzybków. Po tym czasie możesz zanurzyć ciastka w polewie czekoladowej. Przygotuj ją z dwóch tabliczek czekolady mlecznej lub deserowej. Roztop ją w kąpieli wodnej z dodatkiem słodkiej śmietanki (ok. 50 ml).