Zerwij z drzewa te koraliki i połącz z jabłkami. To najlepsza konfitura do mięs i serów

Na drzewach znaleźć można jeszcze czerwone owoce, które dawniej wszystkie dzieci wykorzystywały do robienia koralików na szyję i bransoletek. Wiele osób myśli, że jeść je mogą jedynie zwierzęta, ale po odpowiednim przygotowaniu zamienią się w pyszny dżem. Rozejrzyj się za nimi na spacerze i zabierz ze sobą do domu.

Pyszny dżem z jarzębinyPyszny dżem z jarzębiny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Krzysztof Fryc
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Jarzębina jesienią ozdabia nasze ogrody, wprowadzając do nich intensywnie pomarańczowy kolor. Warto jednak wiedzieć, że jest nie tylko uciechą dla oka i wspomnieniem dzieciństwa, ale także zdrowym przysmakiem, który warto zaprosić do swojej kuchni. W połączeniu z jabłkami zamieni się w pyszną konfiturę, idealną do mięs, serów czy po prostu tostów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Czy jarzębina jest zdrowa?

Niepozorne, czerwone owoce skrywają w sobie naprawdę wiele dobrego. Zawarte w nich witaminy C i A wzmacniają odporność, karotenoidy korzystnie wpływają na wzrok, a substancje garbnikowe mają działanie przeciwzapalne. Nic dziwnego, że nasze babcie chętnie wykorzystywały jarzębinę do przygotowywania leczniczych syropów i nalewk.

Na drzewach już zaczyna być widać jarzębiny
Na drzewach już zaczyna być widać jarzębiny © Pixabay

Substancje zawarte w jarzębinie pomagają obniżyć poziom cholesterolu i zapobiegają tworzeniu się skrzepów krwi, co zmniejsza ryzyko chorób serca. Jarzębina zawiera również flawonoidy, karotenoidy i kwasy organiczne, które mają działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i moczopędne.

Konfitura z jarzębiny, jabłek i gruszek.

Jednym z najsmaczniejszych sposób na jarzębinę jest przygotowanie z niej pysznej konfitury. Doskonale smakuje z mięsem, serami i pieczywem lub jako dodatek do naleśników. Jest słodka, smaczna i zdrowa, więc warto przygotować kilka słoiczków. W połączeniu z jabłkami i gruszkami smakuje jak jesień zamknięta w konfiturze.

Chleb z konfiturą z jarzębiny
Chleb z konfiturą z jarzębiny © Adobe Stock | Leonid Iastremskyi

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców jarzębiny,
  • 600 g cukru,
  • 500 g jabłek,
  • 500 g gruszek,
  • 1/2 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Jarzębinę dokładnie przebierz, usuwając szypułki i liście. Jeśli owoce były zbierane przed przymrozkami, warto je wcześniej zamrozić na kilka dni, aby zmiękły. Po rozmrożeniu sparz je wrzątkiem.
  2. Jabłka i gruszki umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w niewielką kostkę.
  3. W dużym garnku umieść jarzębinę, cukier oraz wodę. Gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut, często mieszając.
  4. Następnie dodaj pokrojone jabłka i gruszki. Gotuj dalej, mieszając co jakiś czas, aż owoce zmiękną i konfitura zgęstnieje (około 2-3 godzin).
  5. Gorącą konfiturę przełóż do wcześniej wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Pasteryzuj słoiki przez około 15-20 minut, aby zapewnić dłuższą trwałość.

Ilość cukry dopasuje do własnych preferencji, sporo zależy od tego, jak słodkie jabłka oraz gruszki wybierzesz. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze