Zerwij z drzewa te koraliki i połącz z jabłkami. To najlepsza konfitura do mięs i serów

Na drzewach znaleźć można jeszcze czerwone owoce, które dawniej wszystkie dzieci wykorzystywały do robienia koralików na szyję i bransoletek. Wiele osób myśli, że jeść je mogą jedynie zwierzęta, ale po odpowiednim przygotowaniu zamienią się w pyszny dżem. Rozejrzyj się za nimi na spacerze i zabierz ze sobą do domu.

Pyszny dżem z jarzębinyPyszny dżem z jarzębiny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Krzysztof Fryc
Ewa Malinowska

Jarzębina jesienią ozdabia nasze ogrody, wprowadzając do nich intensywnie pomarańczowy kolor. Warto jednak wiedzieć, że jest nie tylko uciechą dla oka i wspomnieniem dzieciństwa, ale także zdrowym przysmakiem, który warto zaprosić do swojej kuchni. W połączeniu z jabłkami zamieni się w pyszną konfiturę, idealną do mięs, serów czy po prostu tostów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o zwykłych klopsikach. Ich grecka odsłona bije je na głowę

Czy jarzębina jest zdrowa?

Niepozorne, czerwone owoce skrywają w sobie naprawdę wiele dobrego. Zawarte w nich witaminy C i A wzmacniają odporność, karotenoidy korzystnie wpływają na wzrok, a substancje garbnikowe mają działanie przeciwzapalne. Nic dziwnego, że nasze babcie chętnie wykorzystywały jarzębinę do przygotowywania leczniczych syropów i nalewk.

Na drzewach już zaczyna być widać jarzębiny
Na drzewach już zaczyna być widać jarzębiny © Pixabay

Substancje zawarte w jarzębinie pomagają obniżyć poziom cholesterolu i zapobiegają tworzeniu się skrzepów krwi, co zmniejsza ryzyko chorób serca. Jarzębina zawiera również flawonoidy, karotenoidy i kwasy organiczne, które mają działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i moczopędne.

Konfitura z jarzębiny, jabłek i gruszek.

Jednym z najsmaczniejszych sposób na jarzębinę jest przygotowanie z niej pysznej konfitury. Doskonale smakuje z mięsem, serami i pieczywem lub jako dodatek do naleśników. Jest słodka, smaczna i zdrowa, więc warto przygotować kilka słoiczków. W połączeniu z jabłkami i gruszkami smakuje jak jesień zamknięta w konfiturze.

Chleb z konfiturą z jarzębiny
Chleb z konfiturą z jarzębiny © Adobe Stock | Leonid Iastremskyi

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców jarzębiny,
  • 600 g cukru,
  • 500 g jabłek,
  • 500 g gruszek,
  • 1/2 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Jarzębinę dokładnie przebierz, usuwając szypułki i liście. Jeśli owoce były zbierane przed przymrozkami, warto je wcześniej zamrozić na kilka dni, aby zmiękły. Po rozmrożeniu sparz je wrzątkiem.
  2. Jabłka i gruszki umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w niewielką kostkę.
  3. W dużym garnku umieść jarzębinę, cukier oraz wodę. Gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut, często mieszając.
  4. Następnie dodaj pokrojone jabłka i gruszki. Gotuj dalej, mieszając co jakiś czas, aż owoce zmiękną i konfitura zgęstnieje (około 2-3 godzin).
  5. Gorącą konfiturę przełóż do wcześniej wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Pasteryzuj słoiki przez około 15-20 minut, aby zapewnić dłuższą trwałość.

Ilość cukry dopasuje do własnych preferencji, sporo zależy od tego, jak słodkie jabłka oraz gruszki wybierzesz. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki