Zjadła rybę i trafiła do szpitala. Młodej mamie amputowano wszystkie kończyny

Zaczęło się od nudności i wymiotów. Skończyło na amputacji rąk i nóg oraz dramatycznej walce o życie. Według ustaleń Amerykanka zatruła się groźną bakterią, której źródłem była niedogotowana ryba z doskonale znanego Polakom gatunku.

Amerykanka trafiła do szpitala po zjedzeniu rybyAmerykanka trafiła do szpitala po zjedzeniu ryby
Źródło zdjęć: © Canva.com, Facebook

Zjedzenie niedogotowanej ryby okazało się w przypadku 40-letniej Laury Barajas z Kalifornii potwornym w skutkach błędem. W mięsie spożytej przez Amerykankę tilapii wykryto mięsożerną bakterię Vibrio vulnificus. Dzisiaj Laura walczy o życie, ale zdesperowani lekarze nie mieli innego wyjścia i musieli amputować jej wszystkie kończyny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Spróbowałam gotowego dania od Makłowicza. Smak mnie mocno zdziwił

Poczuła się źle i trafiła do szpitala

Po wspomnianą tilapię Laura Barajas udała się na targ. Niestety, zjadła ją niedogotowaną. Już dzień później mieszkanka Kalifornii poczuła się źle. Pojawiły się pierwsze typowe dla zakażenia bakterią Vibrio vulnificus objawy. Nudności, wymioty, skurcze brzucha i gorączka. Niedługo później rozpoczęła się dramatyczna walka. Lekarze byli bezradni wobec postępującego zakażenia. Jedyne, co dawało Laurze szansę na przeżycie, to amputacja wszystkich kończyn. Tak też się stało.

Dzisiaj Laura Barajas dalej nie jest bezpieczna. Jej leczenie, jak donosi portal poradnikzdrowie.pl, trwa już od miesiąca. Trzymająca kciuki za kobietę rodzina wie, że nawet jeśli ich ukochanej krewnej uda się zwalczyć zakażenie, czeka ją długa i karkołomna rehabilitacja. Ta z kolei, a także niezbędne protezy, oznaczają olbrzymie koszty. Partner Laury, który zrezygnował z pracy i zajmuje się ich 6-letnim dzieckiem, błaga o pomoc — przede wszystkim finansową. Wszyscy zadają sobie też pytanie, jak mogło dojść do tak feralnej sytuacji.

Mięsożerna bakteria i tilapia

Tilapia, co warto podkreślić, to jedna z najgorszych ryb (obok pangi) dostępnych na polskim rynku. Pochodząca z azjatyckich hodowli, przetrzymywana w nieludzkich warunkach, karmiona hormonami i zmodyfikowaną paszą tilapia nie zawiera prawie w ogóle wartościowych substancji odżywczych, za to spore ilości szkodliwego dla zdrowia ołowiu.

Hodowlana tilapia to bardzo niezdrowa ryba
Hodowlana tilapia to bardzo niezdrowa ryba © canva.com

Nie oznacza to jednak, że winę za chorobę Amerykanki ponoszą hodowcy tilapii. Nie znamy dokładnego źródła pochodzenia kupionej przez Laurę ryby, której naturalnym środowiskiem jest Afryka. Jak tłumaczą specjaliści, coraz częstsze pojawianie się w stworzeniach morskich bakterii Vibrio vulnificus wynika z ocieplania się wód. Z informacji zawartych na portalu poradnikzdrowie.pl wynika, że co roku 80 tysięcy Amerykanów pada ofiarą tej bakterii, a niektóre zakażenia kończą się śmiercią.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej