Zjadła rybę i trafiła do szpitala. Młodej mamie amputowano wszystkie kończyny

Zaczęło się od nudności i wymiotów. Skończyło na amputacji rąk i nóg oraz dramatycznej walce o życie. Według ustaleń Amerykanka zatruła się groźną bakterią, której źródłem była niedogotowana ryba z doskonale znanego Polakom gatunku.

Amerykanka trafiła do szpitala po zjedzeniu rybyAmerykanka trafiła do szpitala po zjedzeniu ryby
Źródło zdjęć: © Canva.com, Facebook

Zjedzenie niedogotowanej ryby okazało się w przypadku 40-letniej Laury Barajas z Kalifornii potwornym w skutkach błędem. W mięsie spożytej przez Amerykankę tilapii wykryto mięsożerną bakterię Vibrio vulnificus. Dzisiaj Laura walczy o życie, ale zdesperowani lekarze nie mieli innego wyjścia i musieli amputować jej wszystkie kończyny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Spróbowałam gotowego dania od Makłowicza. Smak mnie mocno zdziwił

Poczuła się źle i trafiła do szpitala

Po wspomnianą tilapię Laura Barajas udała się na targ. Niestety, zjadła ją niedogotowaną. Już dzień później mieszkanka Kalifornii poczuła się źle. Pojawiły się pierwsze typowe dla zakażenia bakterią Vibrio vulnificus objawy. Nudności, wymioty, skurcze brzucha i gorączka. Niedługo później rozpoczęła się dramatyczna walka. Lekarze byli bezradni wobec postępującego zakażenia. Jedyne, co dawało Laurze szansę na przeżycie, to amputacja wszystkich kończyn. Tak też się stało.

Dzisiaj Laura Barajas dalej nie jest bezpieczna. Jej leczenie, jak donosi portal poradnikzdrowie.pl, trwa już od miesiąca. Trzymająca kciuki za kobietę rodzina wie, że nawet jeśli ich ukochanej krewnej uda się zwalczyć zakażenie, czeka ją długa i karkołomna rehabilitacja. Ta z kolei, a także niezbędne protezy, oznaczają olbrzymie koszty. Partner Laury, który zrezygnował z pracy i zajmuje się ich 6-letnim dzieckiem, błaga o pomoc — przede wszystkim finansową. Wszyscy zadają sobie też pytanie, jak mogło dojść do tak feralnej sytuacji.

Mięsożerna bakteria i tilapia

Tilapia, co warto podkreślić, to jedna z najgorszych ryb (obok pangi) dostępnych na polskim rynku. Pochodząca z azjatyckich hodowli, przetrzymywana w nieludzkich warunkach, karmiona hormonami i zmodyfikowaną paszą tilapia nie zawiera prawie w ogóle wartościowych substancji odżywczych, za to spore ilości szkodliwego dla zdrowia ołowiu.

Hodowlana tilapia to bardzo niezdrowa ryba
Hodowlana tilapia to bardzo niezdrowa ryba © canva.com

Nie oznacza to jednak, że winę za chorobę Amerykanki ponoszą hodowcy tilapii. Nie znamy dokładnego źródła pochodzenia kupionej przez Laurę ryby, której naturalnym środowiskiem jest Afryka. Jak tłumaczą specjaliści, coraz częstsze pojawianie się w stworzeniach morskich bakterii Vibrio vulnificus wynika z ocieplania się wód. Z informacji zawartych na portalu poradnikzdrowie.pl wynika, że co roku 80 tysięcy Amerykanów pada ofiarą tej bakterii, a niektóre zakażenia kończą się śmiercią.

Wybrane dla Ciebie
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟