×

12 nawyków kulinarnych, które wprawiłyby w osłupienie Roberta Makłowicza. Pora na zmianę!

Niektóre błędy popełniamy automatycznie, inne notorycznie powtarzamy przez lata i nie zdajemy z nich sobie sprawy

1. Pieczenie ziemniaków zaraz po obraniu – błąd

Aby ziemniaki były chrupiące, włóż je na 30 minut do wody. Następnie umyj, wytrzyj i dopiero wówczas pokrój i upiecz.

ziemniaki
azerbaijan_stockers/freepik

2. Przechowywanie żywności w otwartych puszkach – błąd

Jedzenie w otwartych puszkach szybko traci smak. Jeśli nie wykorzystasz całego opakowania na jeden raz, to przełóż żywność do szklanego pojemnika.

puszki
freepik

3. Unikanie jedzenia ogórków kiszonych z nalotem – błąd

Nie wyrzucaj ogórków kiszonych, na których zauważysz biały nalot. To bakterie kwasu mlekowego. Działają one korzystnie na nasz układ pokarmowy.

ogórki
gpointstudio/freepik

4. Posługiwanie się tylko jedną deską do krojenia – błąd

Podczas przygotowywania posiłków należy używać kilku desek do krojenia, aby uniknąć przenoszenia bakterii między poszczególnymi produktami. W profesjonalnych restauracjach wykorzystuje się kolorowe deski:

  • zielone – do warzyw i owoców,
  • brązowe – do mięsa gotowanego i wędlin,
  • czerwone – do surowego mięsa,
  • białe – do nabiału i pieczywa,
  • niebieskie – do surowych ryb, owoców morza,
  • żółte – do surowego drobiu.

Oczywiście nie musisz mieć aż tylu desek. Ważne jest tylko, aby nie kroić warzyw na desce używanej do siekania mięsa.

deska
stockking/freepik

5. Smarowanie tłuszczem całej formy do pieczenia – błąd

Jeśli podczas pieczenia posmarujesz boki formy tłuszczem, to biszkopt nie wyrośnie równomiernie. Szybciej będzie rósł w środku niż po bokach.

mężczyzna
freepik

6. Przyrządzanie posiłków z biżuterią na dłoniach – błąd

Przed przystąpieniem do gotowania należy zdjąć pierścionki, zegarek, bransoletki. Wszystko dlatego, że biżuteria utrudnia dbanie o higienę rąk, a pod obrączkami gromadzą się zamieszczenia, pot i namnażają się bakterie.

kobieta
pressfoto/freepik

7. Gotowanie ryżu bez pokrywki- błąd

Jak ugotować ryż, aby był sypki?

Wybierz garnek z grubym dnem. Wsyp do niego ryż i wlej zimną wodą w proporcji 1:1,5. Zagotuj wodę, przemieszaj ryż i zmniejsz ogień. Garnek koniecznie zakryj pokrywką i gotuj przez 13 minut. Następnie wyłącz gaz i odstaw garnek na ok. 10 minut.

ryż
jcomp/freepik

8. Przechowywanie bananów w lodówce – błąd

Bananów nie chowamy do lodówki. Należy przechowywać je w temperaturze pokojowej w zacienionym miejscu. W ich sąsiedztwie nie powinny znajdować się pomidory ani jabłka (to przyspieszy dojrzewanie). Natomiast jeśli nie chcesz, aby banany za szybko dojrzały, owiń końcówki folią spożywczą.

banany
jcomp/freepik

9. Zbyt długie gotowanie jajek – błąd

Zdarza się, że po ugotowaniu jajka na twardo wokół żółtka znajduje się sina otoczka? To znak, że trzymałeś jajka na ogniu zbyt długo. Tymczasem jajka potrzebują spędzić w gorącej kąpieli jedynie ok. 8 minut.

jajka
timolina/freepi

10. Zalewanie drożdży zbyt gorącą wodą- błąd

Aby ciasto drożdżowe ładnie wyrosło, należy drożdże zalać wodą, której temperatura nie przekracza 40°C. W przeciwnym wypadku zwyczajnie je uśmiercisz. 😉

drożdże
user11479153/freepik

11. Dodawanie soli do zimnej wody – błąd

Sól dodawana do wody nie przyspiesza jej gotowania! To często popełniany błąd. Sól zwiększa temperaturę wrzenia wody i tym samym wydłuża się czas potrzebny do jej zagotowania.

garnek

12. Zmniejszanie ilości cukru w pieczonym cieście – błąd

Przeprowadzone próby przez jedną z blogerek udowadniają, że ciasto może nam się nie udać właśnie przez ograniczenie ilości cukru. Dodanie większej jego ilości działa nawet na korzyść wypieku! Warto więc trzymać się wartości w oryginalnym przepisie 🙂

ciasto
thecakeblog.com

 

Wybrane dla Ciebie

W ten sposób zrobisz błyskawicznie dużą ilość naleśników. Bez bałaganu i brudnych naczyń!

Kto nie kocha naleśników? Czasami ich -przygotowanie potrafi pochłonąć sporo czasu. Mamy dla Ciebie patent na błyskawiczne przygotowanie naleśników w ilościach niemal hurtowych. Przygotuj butelkę po wodzie mineralnej oraz lejek Do środka dodaj wszystkie składniki według Twojego ulubionego przepisu, pamiętając, aby suche składniki jako pierwsze trafiły do butelki. Zakręć butelkę, a następnie energicznie ją potrząśnij, […]

11 mało znanych zastosowań papieru do pieczenia. Przyda się na wiele sposobów!

Papier do pieczenia kojarzy nam się głównie, a to niespodzianka, z pieczeniem. Okazuje się jednak, że ma naprawdę wiele zastosowań w kuchni i warto mieć go w szufladzie. #1 Czysty i błyszczący kran To już nie musi być tylko niespełnione marzenie. Zarówno Twój kuchennych, jak i łazienkowy kran może wyglądać jak nowy, nawet po wielu […]

Nietypowy patent na gotowanie kukurydzy. Będzie jeszcze smaczniejsza!

Sezon na kukurydzę w pełni. Nie trwa jednak za długo, więc warto w pełni go wykorzystać. Mamy dla Ciebie dość nietypowy sposób na gotowanie kukurydzy, dzięki któremu będzie jeszcze smaczniejsza. Warto się pospieszyć Sezon na zbiory pysznych kolb kukurydzy trwa w sierpniu i we wrześniu. Pamiętaj, żeby przechowywać ją w lodówce, bo pozostawiona na kuchennym […]

15 kulinarnych trików, które każdego amatora zamienią w mistrza patelni

1. Zamiast tortilli użyj kapusty lub sałaty Takie roladki świetnie sprawdzą się w roli przekąsek. Pamiętaj, żeby dodać do nich sos. 2. Krajalnicą do jajek szybko pokroisz pieczarki na równe części 3. Aby śniadanie dłużej pozostało ciepłe, połóż talerz z jedzeniem na garnku, w którym gotowałeś jajka 4. Dzięki butelce skleisz pierożki 5. Sposób na […]

13 trików z alkoholem, które przydadzą się na niejednej imprezie. Skorzystasz z nich nie raz!

Sporo z nas sięga czasem po odrobinę alkoholu. Oczywiście, najważniejsze jest to, żeby robić to z głową! Mamy dla Ciebie kilka trików, które sprawią, że zostaniesz królem imprezy. 1. Miarka na kubkach pomoże ci wlać odpowiednią ilość danego trunku 2. Jeśli chcesz szybko schłodzić piwo owiń je mokrym papierem i wstaw do zamrażalnika na kilka […]

12 trików które ułatwią Ci pracę w kuchni. Praktyczne rozwiązania są najlepsze!

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają życie są zawsze pożądane i nigdy nie jest ich za wiele. W końcu ułatwianie sobie pracy jest zawsze w cenie. Zobacz te kilka prostych i niezwykle przydatnych trików, których nie powstydziłby się żaden zawodowy kucharz! #1 Zachowaj jajka jeszcze dłużej w świeżości! Kupiłeś zapas jajek i chcesz przedłużyć ich żywotność? Dokładnie […]