Znana lekarka chwali ten owoc. Mówi, by jeść często, bo zapobiega cukrzycy

Popularna w mediach społecznościowych lekarka postanowiła podzielić się ze swoimi sympatykami przemyśleniami na temat gruszki. Ten smaczny owoc okazuje się mieć niezwykłe właściwości, które wszystkich nas powinny zachęcić do jego częstego spożywania.

Lekarka wyjaśniła, dlaczego warto sięgać po ten owocLekarka wyjaśniła, dlaczego warto sięgać po ten owoc
Źródło zdjęć: © Canva | IgridHS

Każda osoba zmagająca się z cukrzycą wie, że owoce, chociaż zdrowe, mogą być dla niej zagrożeniem. Sprawa dotyczy indeksu glikemicznego, który — gdy jest wysoki — może spowodować zwiększenie zapotrzebowania na insulinę. Szczególnie niebezpieczne są w tej kwestii owoce suszone. Po drugiej stronie barykady znajdują się natomiast owoce o niskim indeksie glikemicznym: borówki, wiśnie, truskawki i... gruszki. Dzisiaj skupimy się właśnie na tym ostatnim przykładzie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane łódeczki skrywają przepyszną niespodziankę. Nikt nie potrafi się jej oprzeć

Doktor Magdalena Cubała-Kucharska to popularna w mediach społecznościowych lekarka, szczególnie mocno skupiona na osi jelitowo-mózgowej i immunologiczno-mózgowej. Specjalistka od zdrowego odżywiania i wpływu pokarmów na funkcjonowanie ludzkiego organizmu zyskała dużą popularność (ponad 170 tysięcy obserwujących fanów na Instagramie), dzieląc się ze swoimi widzami fachową i często nieoczywistą wiedzą. Niedawno dr Cubała opowiedziała to i owo o gruszce. Jesteśmy totalnie zachwyceni tym owocem.

Gruszka dla zdrowia

Dr Cubała opowiedziała na swoim Instagramie o wpływie gruszki na poziom cukru we krwi. Jaki jest? Cóż, imponujący. Jak powiedziała lekarka, regularne spożywanie gruszek może pomóc ustabilizować ten ważny parametr, a nawet zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Jak to możliwe? Lekarka wymieniła przyczyny tej zależności w punktach:

Gruszka przeciwdziała cukrzycy
Gruszka przeciwdziała cukrzycy © Canva | Hemera Technologies
  • Po pierwsze: błonnik. Jedna średniej wielkości gruszka to nawet 1/4 dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Błonnik spowalnia wchłanianie cukru przez organizm.
  • Po drugie: antocyjanina. Jak zauważyła lekarka, ten silny przeciwutleniacz zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę.
  • Po trzecie: niski indeks glikemiczny. Mówiąc krótko, gruszka to naturalny słodycz, które nie spowoduje wzrostu poziomu cukru we krwi.

Co więcej, jak zauważyła dr Cubała, gruszka to skondensowana zawartość m.in. witaminy B6, potasu i witaminy K. Każdy z tych składników pozytywnie oddziałuje na ludzkie zdrowie. To co? Chyba czas na wizytę w warzywniaczku!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟