Zobaczyła, jaką zupę dają dzieciom w przedszkolu i się przeraziła. "Myślałam, że to błąd"

Osoby, które układają jadłospisy w szkole i przedszkolu mają nie lada wyzwanie. Kilkulatki są bardzo wybredne, a niektóre jedzą tylko wybiórczą. Bardzo ciężko dzieciom dogodzić. Pewna placówka postanowiła w ciekawy sposób urozmaicić dietę przedszkolaków. Zaczęła podawać pewną regionalną zupę.

Jedzenie w przedszkoluJedzenie w przedszkolu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Dzieci uwielbiają słodycze, fast foody i słone przekąski. Niestety, nie powinny zbyt często jeść takich rzeczy, więc rodzice powinni zadbać o ich odpowiednią dietę. Nie jest to prosta rzecz, gdyż dziecko potrafi być bardzo wybredne. Jesteśmy wtedy w kropce i szukamy sposobu na przemycenie porcji warzyw w obiedzie lub owoców na deser. Maluchy mają swoje smaki, co szczególnie widać w przypadku kilkulatków. Jednak pewne przedszkole się nie poddaje i za każdym razem serwuje najróżniejsze dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczano-cukiniowa zapiekanka. Szybki i sprawdzony pomysł na obiad dla całej rodziny

Dziennikarka portalu eDziecko wybrała się do placówki i już na wejściu bardzo się zdziwiła. W stołówce można było zamówić wiele różnych dań, w tym regionalną zupę. Takie coś nie zdarza się zbyt często. Czy takie innowacje przekonają dzieci do jedzenia czegoś więcej niż słodycze i frytki?

Jedzenie w przedszkolu ją zaskoczyło

Publiczna placówka w Warszawie, która nie pierwszy rzut oka niczym się nie wyróżnia. Stołówka również wydaje się być, taka jak wszędzie. Jest jednak pewna rzecz, która całkowicie ją odróżnia. Dzięki niej jedzenie w przedszkolu wchodzi na zupełnie inny poziom. Panie pracujące w tym miejscu wprowadzają ciekawe reguły. Na śniadanie jest często szwedzki stół, z którego dzieci mogą wybrać coś, co im się spodoba. W menu pojawiają się klasyczne dania, jak rosół i schabowy, ale często zdarzają się zupełnie inne i oryginalne potrawy.

Pazibroda
Pazibroda © Adobe Stock | Dzinnik Darius

Niedawno stołówka serwowała pazibrodę, czyli zupę z mięsem, kaszą jęczmienną i warzywami (główną rolę odgrywa tam młoda kapusta), która jest elementem kuchni wielkopolskiej. Niektóre mamy były tym mocno zaskoczone, gdyż nigdy w życiu nie słyszały o takiej potrawie. Nic dziwnego, pazibroda nie jest zbyt popularna w Polsce, a szczególnie w regionach Warszawy.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości