Zrób zamiast niedzielnego rosołu. Wszystkie ciotki będą łapały się za głowy
Chociaż asortyment polskich zup jest naprawdę bogaty, to warto czasem zerknąć do przepisów z innych stron świata. Zamiast na obiad gotować rosół, zaskocz swoją rodzinę indyjską zupą rasam. Wyrazisty smak na długo zapadnie im w pamięci.
To nie jest zupa, którą zajadać się można na co dzień. Jej głównym składnikiem jest tamaryndowiec, którego ciężko znaleźć w pierwszym lepszym sklepie. Pojawia się jednak w czasie tematycznych tygodni w supermarketach, kupić go można przez internet. To pyszna odskocznia od klasycznych przepisów, która wprowadzi powiew świeżości do menu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szparagami z grilla
Czym jest tamaryndowiec?
Tamaryndowiec to egzotyczne drzewo, które rośnie głównie w Azji, Afryce, Ameryce Środkowej i Indiach. Jego owoce przypominają duże strąki fasoli, a pod ich omszałą skórką kryje się zielono-różowy miąższ. Tamaryndowiec jest ceniony za swoje walory smakowe i szerokie zastosowanie w kuchni azjatyckiej.
Owoce tamaryndowca mają charakterystyczny słodko-kwaśny smak, który jest niezbędny w kuchni indyjskiej i azjatyckiej. Dojrzałe owoce są ciemnobrązowe i mogą być spożywane na surowo lub jako przyprawa. Tamaryndowiec jest kluczowym składnikiem sosu Worcestershire oraz pasty tamaryndowej, która jest popularna w kuchni azjatyckiej.
Tamaryndowiec jest wykorzystywany w wielu potrawach, takich jak pad thai, curry, marynaty do mięs, sambar czy aguas frescas. Jego kwas winowy zmiękcza mięso i nadaje mu delikatności, a także wzbogaca smak potraw.
Rasam - indyjska zupa na ostro
To jedna z najpopularniejszych potraw południowych Indii. Łączy w sobie kwaśny i ostry smak. Przypomina zupę, ale w wielu domach serwowany jest w dość płynnej formie, jako sos do ryżu. Z rasam jest trochę jak z naszym polskim bigosem. Niby potrawa ta sama, ale każda gospodyni robi ją nieco inaczej. Ilość przypraw można dopasować do swoich preferencji.
Składniki
- 2 łyżeczki oleju roślinnego,
- 1/4 łyżeczki nasion kolendry,
- posiekana natka kolendry,
- 2 dojrzałe pomidory,
- 1 łyżeczka świeżo zmielonych nasion kminu,
- pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
- pół łyżeczki płatków czerwonej papryki chilli,
- 2 szczypty mielonej kurkumy,
- 3 ząbki czosnku, rozgniecione,
- 3 szklanki wody,
- 2 łyżeczki pasty tamaryndowej,
- sól i cukier do smaku,
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry.
Sposób przygotowania:
- W garnku rozgrzej olej i wrzuć nasiona kolendry oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Gdy zaczną się prażyć, dodaj natkę kolendry oraz pokrojone w kostkę pomidory.
- Dopraw kminem, pieprzem, papryką, kurkumą oraz czosnkiem.
- Zalej wodę, zagotuj i dodaj pastę tamaryndową.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty.
- W razie potrzeby dopraw solą, cukrem i pastą z tamaryndowca.
Gotowe danie podawaj jako zupę lub dodatek do ugotowanego ryżu. Smacznego!