Zrób zamiast niedzielnego rosołu. Wszystkie ciotki będą łapały się za głowy

Chociaż asortyment polskich zup jest naprawdę bogaty, to warto czasem zerknąć do przepisów z innych stron świata. Zamiast na obiad gotować rosół, zaskocz swoją rodzinę indyjską zupą rasam. Wyrazisty smak na długo zapadnie im w pamięci.

Indyjska zupa rasamIndyjska zupa rasam
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To nie jest zupa, którą zajadać się można na co dzień. Jej głównym składnikiem jest tamaryndowiec, którego ciężko znaleźć w pierwszym lepszym sklepie. Pojawia się jednak w czasie tematycznych tygodni w supermarketach, kupić go można przez internet. To pyszna odskocznia od klasycznych przepisów, która wprowadzi powiew świeżości do menu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Postaw na stole ciasto Pijany Kokos. Smak rajskich wakacji masz w kieszeni

Czym jest tamaryndowiec?

Tamaryndowiec to egzotyczne drzewo, które rośnie głównie w Azji, Afryce, Ameryce Środkowej i Indiach. Jego owoce przypominają duże strąki fasoli, a pod ich omszałą skórką kryje się zielono-różowy miąższ. Tamaryndowiec jest ceniony za swoje walory smakowe i szerokie zastosowanie w kuchni azjatyckiej.

Tamaryndowiec ma wiele zastosowań
Tamaryndowiec ma wiele zastosowań © Adobe Stock

Owoce tamaryndowca mają charakterystyczny słodko-kwaśny smak, który jest niezbędny w kuchni indyjskiej i azjatyckiej. Dojrzałe owoce są ciemnobrązowe i mogą być spożywane na surowo lub jako przyprawa. Tamaryndowiec jest kluczowym składnikiem sosu Worcestershire oraz pasty tamaryndowej, która jest popularna w kuchni azjatyckiej.

Tamaryndowiec jest wykorzystywany w wielu potrawach, takich jak pad thai, curry, marynaty do mięs, sambar czy aguas frescas. Jego kwas winowy zmiękcza mięso i nadaje mu delikatności, a także wzbogaca smak potraw.

Rasam - indyjska zupa na ostro

To jedna z najpopularniejszych potraw południowych Indii. Łączy w sobie kwaśny i ostry smak. Przypomina zupę, ale w wielu domach serwowany jest w dość płynnej formie, jako sos do ryżu. Z rasam jest trochę jak z naszym polskim bigosem. Niby potrawa ta sama, ale każda gospodyni robi ją nieco inaczej. Ilość przypraw można dopasować do swoich preferencji.

Zupa rasam
Zupa rasam © Adobe Stock | Santhosh Varghese

Składniki

  • 2 łyżeczki oleju roślinnego,
  • 1/4 łyżeczki nasion kolendry,
  • posiekana natka kolendry,
  • 2 dojrzałe pomidory,
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonych nasion kminu,
  • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
  • pół łyżeczki płatków czerwonej papryki chilli,
  • 2 szczypty mielonej kurkumy,
  • 3 ząbki czosnku, rozgniecione,
  • 3 szklanki wody,
  • 2 łyżeczki pasty tamaryndowej,
  • sól i cukier do smaku,
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej olej i wrzuć nasiona kolendry oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Gdy zaczną się prażyć, dodaj natkę kolendry oraz pokrojone w kostkę pomidory.
  3. Dopraw kminem, pieprzem, papryką, kurkumą oraz czosnkiem.
  4. Zalej wodę, zagotuj i dodaj pastę tamaryndową.
  5. Gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty.
  6. W razie potrzeby dopraw solą, cukrem i pastą z tamaryndowca.

Gotowe danie podawaj jako zupę lub dodatek do ugotowanego ryżu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem