Zrób zamiast niedzielnego rosołu. Wszystkie ciotki będą łapały się za głowy
Chociaż asortyment polskich zup jest naprawdę bogaty, to warto czasem zerknąć do przepisów z innych stron świata. Zamiast na obiad gotować rosół, zaskocz swoją rodzinę indyjską zupą rasam. Wyrazisty smak na długo zapadnie im w pamięci.
To nie jest zupa, którą zajadać się można na co dzień. Jej głównym składnikiem jest tamaryndowiec, którego ciężko znaleźć w pierwszym lepszym sklepie. Pojawia się jednak w czasie tematycznych tygodni w supermarketach, kupić go można przez internet. To pyszna odskocznia od klasycznych przepisów, która wprowadzi powiew świeżości do menu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Postaw na stole ciasto Pijany Kokos. Smak rajskich wakacji masz w kieszeni
Czym jest tamaryndowiec?
Tamaryndowiec to egzotyczne drzewo, które rośnie głównie w Azji, Afryce, Ameryce Środkowej i Indiach. Jego owoce przypominają duże strąki fasoli, a pod ich omszałą skórką kryje się zielono-różowy miąższ. Tamaryndowiec jest ceniony za swoje walory smakowe i szerokie zastosowanie w kuchni azjatyckiej.
Owoce tamaryndowca mają charakterystyczny słodko-kwaśny smak, który jest niezbędny w kuchni indyjskiej i azjatyckiej. Dojrzałe owoce są ciemnobrązowe i mogą być spożywane na surowo lub jako przyprawa. Tamaryndowiec jest kluczowym składnikiem sosu Worcestershire oraz pasty tamaryndowej, która jest popularna w kuchni azjatyckiej.
Tamaryndowiec jest wykorzystywany w wielu potrawach, takich jak pad thai, curry, marynaty do mięs, sambar czy aguas frescas. Jego kwas winowy zmiękcza mięso i nadaje mu delikatności, a także wzbogaca smak potraw.
Rasam - indyjska zupa na ostro
To jedna z najpopularniejszych potraw południowych Indii. Łączy w sobie kwaśny i ostry smak. Przypomina zupę, ale w wielu domach serwowany jest w dość płynnej formie, jako sos do ryżu. Z rasam jest trochę jak z naszym polskim bigosem. Niby potrawa ta sama, ale każda gospodyni robi ją nieco inaczej. Ilość przypraw można dopasować do swoich preferencji.
Składniki
- 2 łyżeczki oleju roślinnego,
- 1/4 łyżeczki nasion kolendry,
- posiekana natka kolendry,
- 2 dojrzałe pomidory,
- 1 łyżeczka świeżo zmielonych nasion kminu,
- pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
- pół łyżeczki płatków czerwonej papryki chilli,
- 2 szczypty mielonej kurkumy,
- 3 ząbki czosnku, rozgniecione,
- 3 szklanki wody,
- 2 łyżeczki pasty tamaryndowej,
- sól i cukier do smaku,
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry.
Sposób przygotowania:
- W garnku rozgrzej olej i wrzuć nasiona kolendry oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Gdy zaczną się prażyć, dodaj natkę kolendry oraz pokrojone w kostkę pomidory.
- Dopraw kminem, pieprzem, papryką, kurkumą oraz czosnkiem.
- Zalej wodę, zagotuj i dodaj pastę tamaryndową.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty.
- W razie potrzeby dopraw solą, cukrem i pastą z tamaryndowca.
Gotowe danie podawaj jako zupę lub dodatek do ugotowanego ryżu. Smacznego!