Nie wrzucaj surowych ogórków kiszonych do zupy ogórkowej. Trzeba je odpowiednio przygotować

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa - Pyszności; Foto Canva.com

Zupa ogórkowa to nie tylko smak dzieciństwa, ale również jedna z ulubionych zup milionów Polaków. Przygotowujemy ją na różne sposoby, ale czy wiesz, że pewien szczegół może sprawić, że wyjdzie ona naprawdę wyjątkowo. Co musisz zrobić?

Zupa ogórkowa ze smażonymi ogórkami – wyjątkowa zupa z charakterem

Czy istnieją sposoby, dzięki którym nasza zupa ogórkowa będzie smakować lepiej niż w rodzinnym domu? Oczywiście, że tak! Wystarczy, że zastosujesz patent z podsmażeniem ogórków kiszonych na maśle. Oprócz wyjątkowego smaku podstawa tej zupy będzie krucha. Podsmażone ogórki nie będą gumowate, a Wy będziecie mogli rozkoszować się smakiem zupy, którą dobrze znacie z czasów dzieciństwa. Tajemnica smaku tkwi przede wszystkim w prostocie i tym drobnym patencie. Efekt? Na pewno zadowoli każdego miłośnika tej zupy!

Na jakim mięsie gotować zupę ogórkową?

Zupa ogórkowa – Pyszności; foto: Canva

Najlepsza zupa ogórkowa – jak ją przygotować?

To bardzo proste! Będzie smacznie i tak, jak za czasów dzieciństwa. Pewne jest to, że cała zupa zniknie w mgnieniu oka.

Składniki:

  • kilka kiszonych ogórków
  • 200 g kurzych oczyszczonych żołądków
  • 2 litry bulionu lub wody
  • cebula
  • pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • marchewka
  • 4 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 80 ml śmietany 18% do zup i sosów
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • opcjonalnie: 3 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Jeśli zupa ogórkowa to Twój cel dzisiejszego gotowania, to rozpocznij od przygotowania mięsa. Kurze żołądki należy oczyścić, pokroić na kawałki i zalać bulionem lub wodą. Dodajemy obraną pietruszkę, cebulę i pół łyżeczki soli, gdy zajdzie taka potrzeba. Żołądki gotujemy przez około 45 minut do miękkości. W tym czasie odsączamy ogórki i ścieramy je na tarce. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy je, mieszając od czasu do czasu.

Ogórki kiszone – Pyszności; foto: Canva

Do naszej zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko gotujemy do uzyskania miękkości warzyw, czyli przez około 15 minut. Kolejny krok to dodanie oliwy z oliwek, ogórków z patelni i pół szklanki soku z ogórków kiszonych. Zupę należy gotować przez 10 minut. Po tym czasie próbujemy ją i doprawiamy, gdy będzie taka potrzeba. Na sam koniec dodajemy śmietanę i szczypiorek. Nasza zupa ogórkowa jest już gotowa. Smacznego!

A na deser upiecz pyszne ciasto Kinder Delice. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

 

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×