Zwróć uwagę w czasie zakupów. Bosacka radzi, jak wybrać dobrą sałatę

Specjalistka od tanich i rozsądnych zakupów Katarzyna Bosacka tym razem wzięła pod lupę sałatę. Na co zwrócić uwagę podczas jej kupowania? I w jaki sposób przechowywać ją w domu, żeby długo zachowała świeżość? To garść porządnych porad prosto od mistrzyni świadomości konsumenckiej!

Katarzyna Bosacka pokazała, jak wybierać najlepszą sałatęKatarzyna Bosacka pokazała, jak wybierać najlepszą sałatę
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Kanawa_Studio, Katarzyna Bosacka

Wszyscy znamy ten scenariusz. W sklepie zauważamy sałatę, która wygląda na świeżą i jędrną, by później, już w domu, doświadczyć przykrego uczucia rozczarowania. Sałata, która już po krótkim czasie zaczyna więdnąć, tracić barwę i smak, to zły znak: oznaka tego, że warzywo wcale nie było tak świeże, jak się wydawało. Jak do tego doszło? Cóż, prawdopodobnie podczas wyboru sałaty pominęliśmy pewien drobny szczegół. To właśnie o nim opowiedziała ostatnio Katarzyna Bosacka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialne deserki z granatem zrobisz dosłownie z dwóch składników

Jeden szczegół, wielka różnica

Według wytycznych Katarzyny Bosackiej — a jest to osoba, której w kwestii wyboru produktów spożywczych można zaufać — kupując sałatę, należy przyjrzeć się nie tylko liściom, lecz również podstawie warzywa. To właśnie trzon okazuje się doskonałym wyznacznikiem świeżości.

Na co dokładnie zwrócić uwagę? Oczywiście na kolor. Jeśli trzon sałaty jest jasny, bez plam, przebarwień i innych niepokojących zjawisk, warzywo jest świeże i tę świeżość będzie trzymało znacznie dłużej. Ciemna, brązowa podstawa sałaty to natomiast znak, że warzywo swoje najlepsze czasy ma już za sobą. To właśnie taka sałata najszybciej zwiędnie. Nie oznacza to jednak, że jeśli nie zadbamy o prawidłowe warunki przechowywania, to sałaty o jasnym trzonie to nie spotka.

Najlepsza sałata to taka, która ma zielone, jędrne liście i jasny trzon
Najlepsza sałata to taka, która ma zielone, jędrne liście i jasny trzon © canva | PosiNote

Jak przechowywać sałatę?

Katarzyna Bosacka zdradziła również swój sposób na odpowiednie przechowywanie sałaty. Co zrobić, żeby warzywo długo pozostało świeże, a liście — zielone i jędrne? To bardzo proste. Najpierw należy umyć sałatę pod zimną, bieżącą wodą. Następnie należy ją osuszyć ręcznikiem papierowym. Wszelkie liście (również trzon) z przebarwieniami należy odciąć już zawczasu.

Następnie Bosacka przypomina, że sałaty nie można przechowywać w folii, która przyspieszy proces skraplania pary. Zamiast tego sałatę należy zawinąć w czystą ściereczkę lub ręcznik papierowy, a potem przełożyć do pojemnika. Warzywo powinno być przechowywane w temperaturze od 3 do 5 stopni, dlatego trzymamy je tylko i wyłącznie w lodówce. Tylko tyle — i aż tyle!

Wybrane dla Ciebie
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯