Zwróć uwagę w czasie zakupów. Bosacka radzi, jak wybrać dobrą sałatę

Specjalistka od tanich i rozsądnych zakupów Katarzyna Bosacka tym razem wzięła pod lupę sałatę. Na co zwrócić uwagę podczas jej kupowania? I w jaki sposób przechowywać ją w domu, żeby długo zachowała świeżość? To garść porządnych porad prosto od mistrzyni świadomości konsumenckiej!

Katarzyna Bosacka pokazała, jak wybierać najlepszą sałatęKatarzyna Bosacka pokazała, jak wybierać najlepszą sałatę
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Kanawa_Studio, Katarzyna Bosacka

Wszyscy znamy ten scenariusz. W sklepie zauważamy sałatę, która wygląda na świeżą i jędrną, by później, już w domu, doświadczyć przykrego uczucia rozczarowania. Sałata, która już po krótkim czasie zaczyna więdnąć, tracić barwę i smak, to zły znak: oznaka tego, że warzywo wcale nie było tak świeże, jak się wydawało. Jak do tego doszło? Cóż, prawdopodobnie podczas wyboru sałaty pominęliśmy pewien drobny szczegół. To właśnie o nim opowiedziała ostatnio Katarzyna Bosacka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialne deserki z granatem zrobisz dosłownie z dwóch składników

Jeden szczegół, wielka różnica

Według wytycznych Katarzyny Bosackiej — a jest to osoba, której w kwestii wyboru produktów spożywczych można zaufać — kupując sałatę, należy przyjrzeć się nie tylko liściom, lecz również podstawie warzywa. To właśnie trzon okazuje się doskonałym wyznacznikiem świeżości.

Na co dokładnie zwrócić uwagę? Oczywiście na kolor. Jeśli trzon sałaty jest jasny, bez plam, przebarwień i innych niepokojących zjawisk, warzywo jest świeże i tę świeżość będzie trzymało znacznie dłużej. Ciemna, brązowa podstawa sałaty to natomiast znak, że warzywo swoje najlepsze czasy ma już za sobą. To właśnie taka sałata najszybciej zwiędnie. Nie oznacza to jednak, że jeśli nie zadbamy o prawidłowe warunki przechowywania, to sałaty o jasnym trzonie to nie spotka.

Najlepsza sałata to taka, która ma zielone, jędrne liście i jasny trzon
Najlepsza sałata to taka, która ma zielone, jędrne liście i jasny trzon © canva | PosiNote

Jak przechowywać sałatę?

Katarzyna Bosacka zdradziła również swój sposób na odpowiednie przechowywanie sałaty. Co zrobić, żeby warzywo długo pozostało świeże, a liście — zielone i jędrne? To bardzo proste. Najpierw należy umyć sałatę pod zimną, bieżącą wodą. Następnie należy ją osuszyć ręcznikiem papierowym. Wszelkie liście (również trzon) z przebarwieniami należy odciąć już zawczasu.

Następnie Bosacka przypomina, że sałaty nie można przechowywać w folii, która przyspieszy proces skraplania pary. Zamiast tego sałatę należy zawinąć w czystą ściereczkę lub ręcznik papierowy, a potem przełożyć do pojemnika. Warzywo powinno być przechowywane w temperaturze od 3 do 5 stopni, dlatego trzymamy je tylko i wyłącznie w lodówce. Tylko tyle — i aż tyle!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej