5 podstawowych czynności, które są niezbędne, by dobrze gotować – według Gordona Ramsaya

Kto nie chciałby gotować jak mistrz? A w szczególności jak mistrz Ramsay?
Znany kucharz i restaurator zdradził, jakie podstawowe umiejętności powinien posiadać każdy z nas, żeby gotować jak zawodowiec.

#1 Siekanie cebuli
Jak zrobić to szybko i bez łez? Cebulę przetnij na pół jak najbliżej korzenia- mimo że większość z nas zwykle zaczyna od usunięcia tego zgrubienia. Obróć cebulę i wykonaj dwa równoległe do deski cięcia i pokrój w kostkę. Ta instrukcja może wyglądać prosto, ale spróbuj wykorzystać ten sposób: na pewno ułatwi Ci pracę z cebulą.





#2 Gotowanie ryżu
Ryż przed gotowaniem koniecznie przepłucz w zimnej wodzie.
„Zawsze zaczynaj od zimnej wody. Następnie jak najszybciej ją zagotuj, a później gotuj na wolnym ogniu przez 8–10 minut. To sekret gotowania wspaniałego ryżu – pozwól mu gotować się na parze. Nie podnoś pokrywki!
zdradza Gordon Ramsay


Swój ryż możesz wzbogacić 3 rozgniecionymi w palcach ziarnami kardamonu i 2 gwiazdkami anyżu. Dodaj sól, pieprz i gotuj. Ta indyjska wersja ryżu Gordona Ramsaya na pewno Cię zaskoczy!

#3 Skórowanie ryby


Usunięcie skóry i wszystkich ości może być męczącą i czasochłonną pracą, jednak warto spędzić nad tym chwilę. Gordon zdradza, jak ułatwić sobie to zadanie
Zacznij od końca fileta i zrób małe cięcie układając nóż prawie równolegle do skóry tak, żeby wszedł właśnie między te dwie części. Następnie chwyć za skórę i pociągaj ją w swoją stronę- ułatwi Ci to prowadzenie noża. Kiedy dojedziesz do 1/3 długości sprawdź, jak blisko skóry przylega nóż i odciągnij skórę.



Pomocnym trikiem jest owinięcie sobie kawałków skóry wokół palca: dzięki temu chwyt będzie pewniejszy i jeszcze wygodniej będzie Ci przesuwać nóż.



Następnie chwyć za pęsetę i wyciągnij ości. To mozolna praca nad którą trzeba trochę posiedzieć, ale w efekcie dostajemy perfekcyjnego fileta.
#4 Ostrzenie noża
Chyba każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego, jak ważny jest dobrze naostrzony nóż.
„Tępy nóż jest niebezpieczniejszy niż ostry. Ostrz (nóż) przed każdym użyciem- w tym tkwi sekret. Rób to pod kątem 45 stopni w stosunku do ostrzałki. Koniecznie trzymaj palce za metalowym zabezpieczeniem. Zacznij od początku ostrza i przesuń całą krawędź po ostrzałce w kierunku końca.

#5 Perfekcyjnie ugotowany makaron
Bardzo łatwo rozgotować lub przegotować makaron, a to już duża kuchenna zbrodnia 🙂
Do garnka wlej wodę i dopraw ją solą przed zagotowaniem.
Gordon Ramsay dodaje też olej. Jest to sporna kwestia, ale dziś chcemy pokazać jak robi to mistrz Ramsay.
Nie opuszczaj makaronu: żeby uniknąć posklejania się nitek obracaj je w trakcie gotowania.
Prawdziwy kucharz nie boi się timera: użyj go, żeby nie przegotować makaronu

A jakie kuchenne czynności, według Ciebie, powinien opanować do perfekcji każdy Masterchef?
Komentarze