Które szparagi są zdrowsze i smaczniejsze – białe czy zielone?

Białe czy zielone szparagi – które są zdrowsze i lepsze? Ile mają kalorii? Jakie właściwości? Jak je przechowywać, żeby wytrwały dłużej? Kiedy kupować? Ile kosztują? Odpowiadamy na najważniejsze pytania.

Obrazek
Ewa

Sezon na szparagi właśnie się rozkręca. Ceny stają się coraz bardziej przystępne, a same szparagi kuszą nas na ryneczkach i sklepowych półkach. Które szparagi są zdrowsze – białe czy zielone?

Są jednocześnie niskokaloryczne i pożywne, ponieważ zawierają sporo białka. Ile kalorii mają szparagi? Sto gramów tego warzywa to zaledwie 18 kalorii!

Szparagi – kiedy kupować, ile kosztują i jak przechowywać?

Maj i czerwiec to najlepsze miesiące na kupno szparagów. W pozostałych miesiącach pędy są również dostępne w sklepach, ale ich wartości odżywcze oraz smakowe są nieporównywanie gorsze od tych z przełomu wiosny i lata. Ceny powoli zaczynają spadać i stają się coraz bardziej przystępne. Z czasem, gdy zwiększy się podaż, mogą one spaść nawet poniżej 10 zł za pęczek.

Jak je przechowywać, żeby wytrwały dłużej? Włóż je do szklanki z wodą, trochę jak bukiet pysznych kwiatów.

Obrazek

Które szparagi są lepsze – białe czy zielone?

W Polsce najpopularniejsze są dwie odmiany: szparagi białe i zielone. Które z nich są najzdrowsze i po które warto sięgać?

Zielone szparagi wybieramy najczęściej. Ich ogromnym atutem jest to, że bardzo łatwo je przygotować, bo nie wymagają gotowania (można je podpiec lub podsmażyć) ani obierania. Mają bardziej wyrazisty smak niż białe szparagi. Pasują do wielu potraw: makaronów, pizzy, naleśników, sałatek, zapiekanek, risotto... opcji jest naprawdę sporo! Jakie mają właściwości? Zawierają także dużo witamin A, C, K i tych z grupy B. Warzywo to polecane jest osobom ze skłonnościami do anemii ze względu na wysoką zawartość żelaza i kwasu foliowego.

Obrazek

Białe szparagi cenione są z kolei za swój delikatny smak. Wymagają nieco więcej pracy, bo trzeba je obrać. Są też mniej uniwersalne: sprawdzą się w przypadku zup i kremów, możesz je również zapiec z dodatkiem szynki (najlepiej typu prosciutto) lub po prostu ugotować, polać masłem i posypać ziołami. Obieranie pozbawia je jednak części składników odżywczych. Mimo to, białe szparagi działają korzystnie na organizm, poprawiając stan skóry, włosów i paznokci.

Obrazek

Szparagi nie są jednak dla wszystkich! Nie powinny ich jeść osoby z dną moczanową i z kamieniami nerkowymi  ze względu na wysoką zawartość puryny.

Przepisy ze szparagami

Szparagi warto włączyć do swojej diety. Możesz zapiec je w cieście francuskim, podać z pysznym łososiem lub stworzyć aromatyczne risotto Sprawdź naszą bogatą bazę przepisów i wybierz swój ulubiony.

tarta z ciasta francuskiego ze szparagami
Wybrane dla Ciebie
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny