Babcia robiła zamiast ruskich. Co tydzień na stole lądowały pierogi kryzysówki
Pierogi to klasyk polskiej kuchni, który od wielu lat zachwyca podniebienia. W regionalnej wersji z Lubelszczyzny kuszą prostotą, w której skrywa się porządna dawka smaku.
Na pierwszy rzut oka mogą przypominać tradycyjne pierogi ruskie, ale ich farsz jest jeszcze prostszy. Moja babcia robiła je niemal co tydzień, a i tak nikomu się nie znudziły. Pierogi kryzysówki z ziemniakami oraz cebulą rozkochają w sobie podniebienia wszystkich miłośników prostych, domowych smaków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tak przygotowanej wieprzowiny jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku
"Kryzysówki" to doskonały przykład kuchni regionalnej, która bazuje na prostych i naturalnych składnikach. Moja babcia przywiozła je z rodzinnego domu na wschodzie Polski. To proste danie we wrześniu 2021 roku trafiło na Listę Produktów Tradycyjnych
Pierogi kryzysówki - tani przepis na obiad
Pierogi "kryzysówki" to tradycyjne danie z Lubelszczyzny, które swoje korzenie ma w czasach, kiedy spiżarnie świeciły pustkami. Nazwa "kryzysówki" nawiązuje do okresu przednówku, czyli czasu, gdy kończyły się zapasy z poprzedniego roku, a nowe zbiory jeszcze nie nadeszły. Wtedy to gospodynie, chcąc wykarmić rodzinę, musiały uruchomić wyobraźnię i stworzyć potrawy z kilku dostępnych składników. Wśród nich były głównie zboża, ziemniaki oraz cebula.
To danie doskonale znane było w rejonie Hrubieszowa. Dziś, choć czasy się zmieniły, "kryzysówki" wciąż cieszą się popularnością, pozwalając obudzić w sobie wspomnienia z dawnych lat.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 szklanka gorącej wody.
Farsz:
- 2 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- 2-3 łyżki tłuszczu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Na stolnicę lub blat przesiej mąkę i uformuj kopczyk.
- Zrób w nim dołek, wbij żółtko, dodaj olej i wyrób ciasto, stopniowo dolewając wodę.
- Odstaw na 15 minut, przykrywając ciasto ściereczką, aby odpoczęło.
- Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce i odciśnij z wody.
- Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na patelni i dorzuć starte ziemniaki.
- Smaż, aż powstanie gęsta masa. Dopraw solą oraz pieprzem.
- Ciasto rozwałkuj i wykrój kółka.
- Rozciągnij w palcach, dodaj farsz i dokładnie zlep brzegi.
- Zagotuj wodę z solą i 2 łyżkami oleju.
- Wrzuć pierogi i gotuj przez ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Gotowe pierogi podawaj z okrasą z cebuli. Możesz dodać także podsmażony boczek. Smacznego!