Kulinarna Stolica PolskiBabcia robiła zamiast ruskich. Co tydzień na stole lądowały pierogi kryzysówki

Babcia robiła zamiast ruskich. Co tydzień na stole lądowały pierogi kryzysówki

Pierogi to klasyk polskiej kuchni, który od wielu lat zachwyca podniebienia. W regionalnej wersji z Lubelszczyzny kuszą prostotą, w której skrywa się porządna dawka smaku.

Pierogi kryzysówki to tani przepis na obiad
Pierogi kryzysówki to tani przepis na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na pierwszy rzut oka mogą przypominać tradycyjne pierogi ruskie, ale ich farsz jest jeszcze prostszy. Moja babcia robiła je niemal co tydzień, a i tak nikomu się nie znudziły. Pierogi kryzysówki z ziemniakami oraz cebulą rozkochają w sobie podniebienia wszystkich miłośników prostych, domowych smaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak przygotowanej wieprzowiny jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku

"Kryzysówki" to doskonały przykład kuchni regionalnej, która bazuje na prostych i naturalnych składnikach. Moja babcia przywiozła je z rodzinnego domu na wschodzie Polski. To proste danie we wrześniu 2021 roku trafiło na Listę Produktów Tradycyjnych

Pierogi kryzysówki - tani przepis na obiad

Pierogi "kryzysówki" to tradycyjne danie z Lubelszczyzny, które swoje korzenie ma w czasach, kiedy spiżarnie świeciły pustkami. Nazwa "kryzysówki" nawiązuje do okresu przednówku, czyli czasu, gdy kończyły się zapasy z poprzedniego roku, a nowe zbiory jeszcze nie nadeszły. Wtedy to gospodynie, chcąc wykarmić rodzinę, musiały uruchomić wyobraźnię i stworzyć potrawy z kilku dostępnych składników. Wśród nich były głównie zboża, ziemniaki oraz cebula.

Pierogi
Pierogi© Pixabay | Krzysztof Jaracz

To danie doskonale znane było w rejonie Hrubieszowa. Dziś, choć czasy się zmieniły, "kryzysówki" wciąż cieszą się popularnością, pozwalając obudzić w sobie wspomnienia z dawnych lat.

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 szklanka gorącej wody.

Farsz:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2-3 łyżki tłuszczu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę i uformuj kopczyk.
  2. Zrób w nim dołek, wbij żółtko, dodaj olej i wyrób ciasto, stopniowo dolewając wodę.
  3. Odstaw na 15 minut, przykrywając ciasto ściereczką, aby odpoczęło.
  4. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce i odciśnij z wody.
  5. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na patelni i dorzuć starte ziemniaki.
  6. Smaż, aż powstanie gęsta masa. Dopraw solą oraz pieprzem.
  7. Ciasto rozwałkuj i wykrój kółka.
  8. Rozciągnij w palcach, dodaj farsz i dokładnie zlep brzegi.
  9. Zagotuj wodę z solą i 2 łyżkami oleju.
  10. Wrzuć pierogi i gotuj przez ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Gotowe pierogi podawaj z okrasą z cebuli. Możesz dodać także podsmażony boczek. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie