Babcia robiła zamiast ruskich. Co tydzień na stole lądowały pierogi kryzysówki

Pierogi to klasyk polskiej kuchni, który od wielu lat zachwyca podniebienia. W regionalnej wersji z Lubelszczyzny kuszą prostotą, w której skrywa się porządna dawka smaku.

Pierogi kryzysówki to tani przepis na obiadPierogi kryzysówki to tani przepis na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Na pierwszy rzut oka mogą przypominać tradycyjne pierogi ruskie, ale ich farsz jest jeszcze prostszy. Moja babcia robiła je niemal co tydzień, a i tak nikomu się nie znudziły. Pierogi kryzysówki z ziemniakami oraz cebulą rozkochają w sobie podniebienia wszystkich miłośników prostych, domowych smaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak przygotowanej wieprzowiny jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku

"Kryzysówki" to doskonały przykład kuchni regionalnej, która bazuje na prostych i naturalnych składnikach. Moja babcia przywiozła je z rodzinnego domu na wschodzie Polski. To proste danie we wrześniu 2021 roku trafiło na Listę Produktów Tradycyjnych

Pierogi kryzysówki - tani przepis na obiad

Pierogi "kryzysówki" to tradycyjne danie z Lubelszczyzny, które swoje korzenie ma w czasach, kiedy spiżarnie świeciły pustkami. Nazwa "kryzysówki" nawiązuje do okresu przednówku, czyli czasu, gdy kończyły się zapasy z poprzedniego roku, a nowe zbiory jeszcze nie nadeszły. Wtedy to gospodynie, chcąc wykarmić rodzinę, musiały uruchomić wyobraźnię i stworzyć potrawy z kilku dostępnych składników. Wśród nich były głównie zboża, ziemniaki oraz cebula.

Pierogi
Pierogi © Pixabay | Krzysztof Jaracz

To danie doskonale znane było w rejonie Hrubieszowa. Dziś, choć czasy się zmieniły, "kryzysówki" wciąż cieszą się popularnością, pozwalając obudzić w sobie wspomnienia z dawnych lat.

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 szklanka gorącej wody.

Farsz:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2-3 łyżki tłuszczu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę i uformuj kopczyk.
  2. Zrób w nim dołek, wbij żółtko, dodaj olej i wyrób ciasto, stopniowo dolewając wodę.
  3. Odstaw na 15 minut, przykrywając ciasto ściereczką, aby odpoczęło.
  4. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce i odciśnij z wody.
  5. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na patelni i dorzuć starte ziemniaki.
  6. Smaż, aż powstanie gęsta masa. Dopraw solą oraz pieprzem.
  7. Ciasto rozwałkuj i wykrój kółka.
  8. Rozciągnij w palcach, dodaj farsz i dokładnie zlep brzegi.
  9. Zagotuj wodę z solą i 2 łyżkami oleju.
  10. Wrzuć pierogi i gotuj przez ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Gotowe pierogi podawaj z okrasą z cebuli. Możesz dodać także podsmażony boczek. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯