PrzepisProste przepisyŻadne ruskie czy z mięsem. W moim domu numerem jeden są teraz pierogi dominikańskie

Żadne ruskie czy z mięsem. W moim domu numerem jeden są teraz pierogi dominikańskie

Pierogi są znane w kuchni polskiej od wieków. Potwierdza to przepis na pierogi dominikańskie. Ich receptura i historia są bardzo ciekawe. Warto je przygotować, by przekonać się, jak kiedyś jedzono.

Pierogi dominikańskie mają długą tradycję
Pierogi dominikańskie mają długą tradycję
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer "arfo"

Pierogi ruskie, z mięsem czy z serem, są dużo bardziej znane niż pierogi dominikańskie. Te ostatnie można nazwać wręcz ciekawostką historyczną. Jednak przepis na nie sprawdza się do tej pory.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na ruskie pierogi wigilijne. Mają delikatne ciasto i pyszny farsz

Co mają wspólnego pierogi ze św. Jackiem

Badania historyczne potwierdzają, że pierogi pojawiły się na terenach dzisiejszej Polski jeszcze przed nastaniem chrześcijaństwa. Jest wiele legend, które dotyczą tego przysmaku. Kilka z nich związanych jest ze św. Jackiem, dominikaninem. Miał on stworzyć recepturę prostych pierogów, by nakarmić ubogich. Powstała nawet modlitwa, którą odmawiano podczas ich jedzenia: "św. Jacku z pierogami, módl się do Boga za nami, żeby te pierogi cały rok na stole były i nas od głodu broniły".

Wyróżnia je ciasto

Na Podkarpaciu pierogi św. Jacka są zarejestrowanym produktem tradycyjnym. Wyróżnia je to, że do mąki dodaje się twaróg. Według legendy św. Jacek poprosił chłopów o mąkę. Mieli jej bardzo mało, dlatego do ciasta na pierogi dołożył jeszcze twaróg. Farsz zaś powstał z kapusty i grzybów. Współczesna wersja tego dania jest inna. Ciasto pozostało bez zmian, ale farsz do pierogów jest teraz mięsny.

Pierogi dominikańskie

Składniki:

Na ciasto:

  • 300 g białego sera mielonego (można użyć z wiaderka),
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżka miękkiego masła,
  • 1 szczypta soli.

Na farsz:

  • 600 g surowej kiełbasy białej,
  • sól, pieprz, majeranek do smaku,
  • 2 ząbki czosnku, opcjonalnie,
  • 1 łyżka chrzanu.

Na okrasę:

  • wędzony boczek lub słonina.

Sposób przygotowywania:

  1. Z kiełbasy usuń osłonkę. Rozdrobnij mięso, a potem dopraw je do smaku przyprawami i wymieszaj.
  2. Przygotowania ciasta zacznij od dodania do twarogu masła i jajka. Dokładnie wymieszaj te składniki.
  3. Następnie dodawaj małymi porcjami mąkę i zagnieć gładkie ciasto.
  4. Rozwałkuj je na cienki placek grubości około 5 mm. Za pomocą szklanki wycinaj koła.
  5. Tak przygotowane placki napełniaj farszem kiełbasianym. Sklej je dokładnie.
  6. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku przez kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię.
  7. Podawaj z przesmażonym boczkiem lub słoniną.

Wybrane dla Ciebie