Żadne ruskie czy z mięsem. W moim domu numerem jeden są teraz pierogi dominikańskie

Pierogi są znane w kuchni polskiej od wieków. Potwierdza to przepis na pierogi dominikańskie. Ich receptura i historia są bardzo ciekawe. Warto je przygotować, by przekonać się, jak kiedyś jedzono.

Pierogi dominikańskie mają długą tradycjęPierogi dominikańskie mają długą tradycję
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer "arfo"
Dorota Gepert

Pierogi ruskie, z mięsem czy z serem, są dużo bardziej znane niż pierogi dominikańskie. Te ostatnie można nazwać wręcz ciekawostką historyczną. Jednak przepis na nie sprawdza się do tej pory.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na ruskie pierogi wigilijne. Mają delikatne ciasto i pyszny farsz

Co mają wspólnego pierogi ze św. Jackiem

Badania historyczne potwierdzają, że pierogi pojawiły się na terenach dzisiejszej Polski jeszcze przed nastaniem chrześcijaństwa. Jest wiele legend, które dotyczą tego przysmaku. Kilka z nich związanych jest ze św. Jackiem, dominikaninem. Miał on stworzyć recepturę prostych pierogów, by nakarmić ubogich. Powstała nawet modlitwa, którą odmawiano podczas ich jedzenia: "św. Jacku z pierogami, módl się do Boga za nami, żeby te pierogi cały rok na stole były i nas od głodu broniły".

Wyróżnia je ciasto

Na Podkarpaciu pierogi św. Jacka są zarejestrowanym produktem tradycyjnym. Wyróżnia je to, że do mąki dodaje się twaróg. Według legendy św. Jacek poprosił chłopów o mąkę. Mieli jej bardzo mało, dlatego do ciasta na pierogi dołożył jeszcze twaróg. Farsz zaś powstał z kapusty i grzybów. Współczesna wersja tego dania jest inna. Ciasto pozostało bez zmian, ale farsz do pierogów jest teraz mięsny.

Pierogi dominikańskie

Składniki:

Na ciasto:

  • 300 g białego sera mielonego (można użyć z wiaderka),
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżka miękkiego masła,
  • 1 szczypta soli.

Na farsz:

  • 600 g surowej kiełbasy białej,
  • sól, pieprz, majeranek do smaku,
  • 2 ząbki czosnku, opcjonalnie,
  • 1 łyżka chrzanu.

Na okrasę:

  • wędzony boczek lub słonina.

Sposób przygotowywania:

  1. Z kiełbasy usuń osłonkę. Rozdrobnij mięso, a potem dopraw je do smaku przyprawami i wymieszaj.
  2. Przygotowania ciasta zacznij od dodania do twarogu masła i jajka. Dokładnie wymieszaj te składniki.
  3. Następnie dodawaj małymi porcjami mąkę i zagnieć gładkie ciasto.
  4. Rozwałkuj je na cienki placek grubości około 5 mm. Za pomocą szklanki wycinaj koła.
  5. Tak przygotowane placki napełniaj farszem kiełbasianym. Sklej je dokładnie.
  6. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku przez kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię.
  7. Podawaj z przesmażonym boczkiem lub słoniną.
Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀