Żadne ruskie czy z mięsem. W moim domu numerem jeden są teraz pierogi dominikańskie

Pierogi są znane w kuchni polskiej od wieków. Potwierdza to przepis na pierogi dominikańskie. Ich receptura i historia są bardzo ciekawe. Warto je przygotować, by przekonać się, jak kiedyś jedzono.

Pierogi dominikańskie mają długą tradycjęPierogi dominikańskie mają długą tradycję
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer "arfo"
Dorota Gepert

Pierogi ruskie, z mięsem czy z serem, są dużo bardziej znane niż pierogi dominikańskie. Te ostatnie można nazwać wręcz ciekawostką historyczną. Jednak przepis na nie sprawdza się do tej pory.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na ruskie pierogi wigilijne. Mają delikatne ciasto i pyszny farsz

Co mają wspólnego pierogi ze św. Jackiem

Badania historyczne potwierdzają, że pierogi pojawiły się na terenach dzisiejszej Polski jeszcze przed nastaniem chrześcijaństwa. Jest wiele legend, które dotyczą tego przysmaku. Kilka z nich związanych jest ze św. Jackiem, dominikaninem. Miał on stworzyć recepturę prostych pierogów, by nakarmić ubogich. Powstała nawet modlitwa, którą odmawiano podczas ich jedzenia: "św. Jacku z pierogami, módl się do Boga za nami, żeby te pierogi cały rok na stole były i nas od głodu broniły".

Wyróżnia je ciasto

Na Podkarpaciu pierogi św. Jacka są zarejestrowanym produktem tradycyjnym. Wyróżnia je to, że do mąki dodaje się twaróg. Według legendy św. Jacek poprosił chłopów o mąkę. Mieli jej bardzo mało, dlatego do ciasta na pierogi dołożył jeszcze twaróg. Farsz zaś powstał z kapusty i grzybów. Współczesna wersja tego dania jest inna. Ciasto pozostało bez zmian, ale farsz do pierogów jest teraz mięsny.

Pierogi dominikańskie

Składniki:

Na ciasto:

  • 300 g białego sera mielonego (można użyć z wiaderka),
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżka miękkiego masła,
  • 1 szczypta soli.

Na farsz:

  • 600 g surowej kiełbasy białej,
  • sól, pieprz, majeranek do smaku,
  • 2 ząbki czosnku, opcjonalnie,
  • 1 łyżka chrzanu.

Na okrasę:

  • wędzony boczek lub słonina.

Sposób przygotowywania:

  1. Z kiełbasy usuń osłonkę. Rozdrobnij mięso, a potem dopraw je do smaku przyprawami i wymieszaj.
  2. Przygotowania ciasta zacznij od dodania do twarogu masła i jajka. Dokładnie wymieszaj te składniki.
  3. Następnie dodawaj małymi porcjami mąkę i zagnieć gładkie ciasto.
  4. Rozwałkuj je na cienki placek grubości około 5 mm. Za pomocą szklanki wycinaj koła.
  5. Tak przygotowane placki napełniaj farszem kiełbasianym. Sklej je dokładnie.
  6. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku przez kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię.
  7. Podawaj z przesmażonym boczkiem lub słoniną.
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników