Babcia tak gotowała fasolową. Po latach stwierdziłam, że jej przepis jest najlepszy

Kreatywność w kuchni jest pożądana. Jednak niektórych przepisów lepiej nie zmieniać, a zwłaszcza tych klasycznych. Najlepszy przykład? Popularna zupa fasolowa. Już wyjaśniam, o co chodzi.

Zupa fasolowa to jesienna klasyka. Zupa fasolowa to jesienna klasyka.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Polską kuchnię trudno sobie wyobrazić bez strączków. Choćby zupa fasolowa, do której tak często wracamy jesienią i zimą. Ta potrawa cudownie rozgrzewa, jest niezwykle sycąca i po prostu bardzo smaczna. Choć zwolennicy dietetycznych dań mogą tu mieć wiele uwag. Nie jest to lekka zupa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z łososiem i dynią. Sezonowe danie, które wszystkim posmakuje

Idealny jest Piękny Jaś

Kiedy myślimy o zupie fasolowej, przede wszystkim trzeba zaopatrzyć się w odpowiednią fasolę. Moja babcia nie uznawała tej w puszcze i sięgała po tą z gatunku Piękny Jaś o lekko słodkawym smaku i cienkiej skórce. Duże, mocno spłaszczone białe nasiona o kształcie przypominającym nerkę charakteryzują się znacznie większą niż w przypadku innych odmian fasoli zawartością magnezu. Są także bogatym źródłem żelaza, potasu, fosforu, wapnia czy cynku. Dostarczają solidnej dawki witamin, zwłaszcza B1, która ma wpływ prawidłową pracę na pracę mięśni i systemu nerwowego. Taka fasola zawiera też dużo białka. Wymaga ona jednak wcześniejszego namoczenia.

Bulion na żeberkach

Kolejna zasada babci? Fasolowa tylko na wywarze z żeberek i jeszcze z porcją wędzonki. To dlatego wspominałam, że lekka ta zupa nie jest. Natomiast jest tak sycąca, że wystarcza na pierwsze i drugie danie. Oczywiście można ugotować zupę fasolową na znacznie chudszym bulionie z kurczaka, ale jednak będzie to inne danie, bez charakterystycznego posmaku klasycznej fasolowej. Dyskusja, która jest lepsza, nie ma sensu, bo każdemu z nas smakuje co innego. Oczywiście, gdy mamy mniej czasu lub restrykcyjnie liczymy kalorie, warto ugotować zupę, sięgając po fasolę z puszki i na bulionie drobiowym. Jednak gdy myślimy o tradycyjnej, zawiesistej fasolowej, trzeba wcześniej namoczyć strączki i sięgnąć po żeberka.

Tradycyjna zupa fasolowa

Składniki:

  • 200 g fasoli,
  • 400 g żeberek wieprzowych,
  • 1-2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku, opcjonalnie,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, opcjonalnie,
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 liść laurowy,
  • 100 g boczku,
  • 2-3 ziemniaki,
  • 2 łyżki mąki.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę opłucz, a następnie zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin. Potem zalej ją świeżą wodą, dodaj łyżkę oleju i szczyptę soli, zagotuj. Gotuj ją jeszcze na małym ogniu przez pół godziny.
  2. W tym czasie, w osobnym naczyniu ugotuj żeberka wieprzowe, aż do miękkości. Później mięsny wywar wlej do zupy. Mięso obierz z kości i odłóż na talerz.
  3. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, dodaj do zupy. Na wytopionym tłuszczu przesmaż cebulę, również pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy do fasolówki.
  4. Następnie na tym samym tłuszczu przygotowuj zasmażkę z mąki.
  5. Do zupy dorzuć mięso z żeberek oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, kawałek pora i selera, posiekany czosnek, liść laurowy, ziele angielskie.
  6. Zupę gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodaj zasmażkę i doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym majerankiem i papryką.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟