Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi

Rosół to pozycja obowiązkowa w wielu polskich domach. Każdy robi go nieco inaczej, a wraz ze zmieniającymi się trendami, zmieniają się też dodatki. Babciny składnik dodawał koloru i smaku, ale dziś eksperci przed nim przestrzegają.

Babcie obowiązkowo dodają do rosołuBabcie obowiązkowo dodają do rosołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Dobry rosół to przede wszystkim odpowiednie mięso i duża ilość warzyw. Długie gotowanie sprawia, że składniki oddają do wywaru cały swój aromat. Niektórzy do garnka dorzucają kilka suszonych grzybków, inni stawiają na lubczyk z ogrodu, a i nie brakuje osób, które część soli zastępują sosem sojowym. Nasze babcie do rosołu dorzucały często opaloną nad kuchenką cebulę. Była ciemna, często lekko zwęglona, ale to właśnie w tym skrywał się cały urok i tajemnica smaku. Okazuje się jednak, że niepozorne warzywo do rosołu wnosi również to, co najgorsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato

Opalona cebula do rosołu

Opalanie cebuli to trik, który przekazywano od wielu pokoleń. Eksperci ostrzegają jednak, że nie jest to najzdrowszy dodatek.

- Jeśli przypieczona cebula trafi do rosołu, to razem z nią przechodzą do potrawy takie toksyczne związki jak akrylamid, który kumuluje się w organizmie i może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i ma potencjalne działanie rakotwórcze - wyjaśnia Baszar El-Helou, dietetyk z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH-PIB w rozmowie z portalem haps.pl

Akrylamid powstaje w produktach spożywczych bogatych w węglowodany i asparaginę podczas obróbki cieplnej w wysokiej temperaturze, takiej jak smażenie, pieczenie czy właśnie opalanie. Im dłużej i w wyższej temperaturze jest podgrzewany produkt, tym więcej akrylamidu może powstać.

Zamiast spalać cebulę na czarno, możesz przekroić ją na pół i piec w piekarniku przez kilkanaście minut, aż zmięknie i lekko się skarmelizuje. Proces ten zachodzi w niższej, bardziej kontrolowanej temperaturze, co minimalizuje ryzyko powstawania akrylamidu, a jednocześnie wydobywa słodycz i głębię smaku cebuli, która wzbogaci rosół.

Rosół
Rosół © Licencjodawca

Problem z akrylamidem nie dotyczy jedynie cebuli, a wszystkich przypalonych produktów, na przykład nadmiernie zwęglonej kiełbaski z grilla. Nasz organizm ma zdolność do metabolizowania i wydalania pewnych ilości toksyn, problem pojawia się wtedy, gdy zjadamy ich za dużą ilość.

Jak zastąpić cebulę w rosole?

Jeśli zależy ci na naturalnym, pięknym kolorze rosołu i nie chcesz rezygnować z tradycyjnego smaku, istnieją bezpieczniejsze alternatywy. Dodanie większej ilości marchwi do rosołu w naturalny sposób zabarwi bulion na złocisty kolor. Szczypta kurkumy lub szafranu nada rosołowi intensywny kolor, a dodatkowo wzbogaci smak.

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni