PrzepisBędzie ozdobą świątecznego stołu. Babka puchowa idealna na Wielkanoc

Będzie ozdobą świątecznego stołu. Babka puchowa idealna na Wielkanoc

Babka puchata- Pyszności; żródło: Canva
Babka puchata- Pyszności; żródło: Canva
Ewa

29.03.2023 14:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Babka puchowa to mięciutka i delikatna babka, której nie może zabraknąć na tegorocznym stole wielkanocnym. Wychodzi za każdym razem.

Szybka i prosta w przygotowaniu, a na dodatek miękka i delikatna jak chmurka babka będzie ozdobą świątecznego stołu. Pyszne ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Co najważniejsze, przygotowanie jest dziecinnie łatwe, a całą babkę możesz zamrozić, dzięki czemu nie zmarnujesz ani okruszka. Świetnie smakuje w połączeniu z lukrem, czekoladową polewą lub oprószona cukrem pudrem.

Jak mrozić babkę?

Jednym z najlepszych sposobów na przechowywanie jest mrożenie. Kiedy świąteczny stół ugina się pod przysmakami, to wcale nietrudno jest o to, aby coś zostało po uczcie. Jeśli babka nie została w całości zjedzona, nie wyrzucaj jej do kosza. Podziel deser na porcje i włóż do woreczka strunowego. W zamrażarce ciasto może przetrwać nawet trzy miesiące. Gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego, wystarczy wyjąć ciasto i rozmrozić, najlepiej trzymając w lodówce. Dzięki wcześniejszemu podzieleniu babki na porcje potrwa to krócej i szybciej będziesz cieszyć się smacznym deser.

Babka  - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Babka - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Babka puchowa

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 6 jaj
  • 350 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny
  • masło lub margaryna do wysmarowania blaszki

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki wyjmij godzinę wcześniej z lodówki, aby złapały pokojową temperaturę.
  2. Formę do babki wysmaruj obficie masłem i wstaw do lodówki. Dzięki temu masło nie połączy się z wlewaną masą i zostanie na brzegu foremki. Opcjonalnie możesz też obsypać blaszkę bułką tartą lub mąką pszenną.
  3. Masło przełóż do miski i utrzyj na jasną, puszystą masę wraz z cukrem pudrem. Następnie dodawaj stopniowo jajka, cały czas miksując masę.
  4. Do powstałej masy dodaj przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie połącz składniki, aby nie było grudek.
  5. Wlej olej oraz ocet (lub sok z cytryny) i wymieszaj tylko tyle, ile to konieczne.
  6. Masę wlej do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 40-50 minut w 170 stopniach Celsjusza, aż do suchego patyczka. W piekarniku ustaw opcję termoobiegu.
  7. Wyciągnij babkę z piekarnika i odstaw na 15 minut, aby nieco przestygła. Po tym czasie wyjmij ją z formy, odwracając do góry dnem.
  8. Gdy babka całkowicie wystygnie, polej ją roztopioną czekoladą lub lukrem. Możesz również udekorować ją cukrową posypką lub postawić tylko na cukier puder.
Obraz

Lukier do babki wielkanocnej

Składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj cukier puder i sok z cytryny.
  2. Stopniowo dodawaj wodę, mieszając ciągle, aż uzyskasz gęstą konsystencję lukru.
  3. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodaj więcej wody. Jeśli zbyt rzadki, dodaj więcej cukru pudru.
  4. Lukier powinien mieć gładką konsystencję bez grudek.
  5. Gotowym lukrem polej wierzch babki i pozostaw do zastygnięcia. Przed zastygnięciem możesz posypać babkę cukrową posypką.

Przepis na staropolską babę parzoną oraz inne wielkanocne przysmaki znajdziesz na naszym kanale YouTube