Bułgarski rosół to hit na niedzielę. Jego mocny smak jest zasługą wyjątkowego zestawu przypraw

Rosół to nie tylko polska tradycja. W wielu krajach przygotowuje się różne wersje tego aromatycznego wywaru. Jednym z ciekawszych przepisów jest pileszka – bułgarski rosół, który wyróżnia się intensywnym smakiem dzięki odpowiednio dobranemu zestawowi przypraw. To idealny wybór na niedzielny obiad, który zachwyci domowników.

Rosół bułgarski (pielszka)Rosół bułgarski (pielszka)
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czym jest przepis na bułgarski rosół?

Bułgarski rosół to tradycyjna zupa przygotowywana na bazie drobiu – najczęściej z całego kurczaka lub jego części. Jednak w pileszce, oprócz podstawowych warzyw takich jak marchewka, pietruszka, cebula i seler, stosuje się przyprawy typowe dla kuchni bałkańskiej, takie jak oregano, cząber i majeranek.

Dzięki temu połączeniu przypraw, rosół zyskuje lekko ziołowy posmak. Dodatkowo obecność czosnku i liści laurowych wzmacnia głębię smaku, a świeża natka pietruszki, dodawana na koniec, wprowadza odrobinę świeżości. Bułgarski rosół pileszka jest zatem doskonałą alternatywą dla tradycyjnego rosołu, idealną na niedzielne obiady lub na chłodniejsze dni, kiedy szukamy sycącego i rozgrzewającego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis

Przepis na bułgarski rosół (pileszka)

Bułgarski rosół pileszka to doskonały wybór na sycący i pyszny obiad, który zachwyci domowników. Dzięki zestawowi przypraw typowych dla kuchni bałkańskiej, wywar nabiera wyjątkowego smaku.

Składniki:

  • 1 cały kurczak (lub 4-5 podudzi),
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 1/2 selera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1/2 łyżeczki cząbru,
  • sól do smaku,
  • świeża natka pietruszki do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku umieszczam kurczaka (lub podudzia), zalewam go zimną wodą i zagotowuję na średnim ogniu, usuwając szumowiny, które pojawiają się na powierzchni.
  2. Następnie dodaję obrane i pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę, cebulę i selera.
  3. Wrzucam przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz w ziarnach, oregano, majeranek, cząber oraz ząbki czosnku.
  4. Gotuję na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso i warzywa będą miękkie, a wywar nabierze głębi smaku.
  5. Pod koniec gotowania doprawiam solą do smaku.
  6. Przed podaniem dekoruję rosół natką pietruszki.

Dodatkowe wskazówki:

  • jeśli chcesz nadać rosołowi bardziej intensywny kolor, możesz opalić cebulę nad palnikiem gazowym przed dodaniem do wywaru;
  • pileszkę można także wzbogacić o odrobinę świeżego lubczyku, jeśli masz go pod ręką (podkręci smak zupy).
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski