Bułgarski rosół to hit na niedzielę. Jego mocny smak jest zasługą wyjątkowego zestawu przypraw

Rosół to nie tylko polska tradycja. W wielu krajach przygotowuje się różne wersje tego aromatycznego wywaru. Jednym z ciekawszych przepisów jest pileszka – bułgarski rosół, który wyróżnia się intensywnym smakiem dzięki odpowiednio dobranemu zestawowi przypraw. To idealny wybór na niedzielny obiad, który zachwyci domowników.

Rosół bułgarski (pielszka)Rosół bułgarski (pielszka)
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czym jest przepis na bułgarski rosół?

Bułgarski rosół to tradycyjna zupa przygotowywana na bazie drobiu – najczęściej z całego kurczaka lub jego części. Jednak w pileszce, oprócz podstawowych warzyw takich jak marchewka, pietruszka, cebula i seler, stosuje się przyprawy typowe dla kuchni bałkańskiej, takie jak oregano, cząber i majeranek.

Dzięki temu połączeniu przypraw, rosół zyskuje lekko ziołowy posmak. Dodatkowo obecność czosnku i liści laurowych wzmacnia głębię smaku, a świeża natka pietruszki, dodawana na koniec, wprowadza odrobinę świeżości. Bułgarski rosół pileszka jest zatem doskonałą alternatywą dla tradycyjnego rosołu, idealną na niedzielne obiady lub na chłodniejsze dni, kiedy szukamy sycącego i rozgrzewającego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis

Przepis na bułgarski rosół (pileszka)

Bułgarski rosół pileszka to doskonały wybór na sycący i pyszny obiad, który zachwyci domowników. Dzięki zestawowi przypraw typowych dla kuchni bałkańskiej, wywar nabiera wyjątkowego smaku.

Składniki:

  • 1 cały kurczak (lub 4-5 podudzi),
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 1/2 selera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1/2 łyżeczki cząbru,
  • sól do smaku,
  • świeża natka pietruszki do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku umieszczam kurczaka (lub podudzia), zalewam go zimną wodą i zagotowuję na średnim ogniu, usuwając szumowiny, które pojawiają się na powierzchni.
  2. Następnie dodaję obrane i pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę, cebulę i selera.
  3. Wrzucam przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz w ziarnach, oregano, majeranek, cząber oraz ząbki czosnku.
  4. Gotuję na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso i warzywa będą miękkie, a wywar nabierze głębi smaku.
  5. Pod koniec gotowania doprawiam solą do smaku.
  6. Przed podaniem dekoruję rosół natką pietruszki.

Dodatkowe wskazówki:

  • jeśli chcesz nadać rosołowi bardziej intensywny kolor, możesz opalić cebulę nad palnikiem gazowym przed dodaniem do wywaru;
  • pileszkę można także wzbogacić o odrobinę świeżego lubczyku, jeśli masz go pod ręką (podkręci smak zupy).
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇