Ten bochenek liczy sobie prawie 2000 lat! Naukowcy odtworzyli starożytny przepis
Chleb to podstawa- to wiemy nie od dziś! A dowodem może być na to bochenek chleba z 79 r. n.e!
Wielki wybuch
Kiedy Celer, niewolnik Kwintusa Graniusa Verusa, wsadzał chleb do pieca 24 października 79 roku na pewno nie spodziewał się, że jego wypiek przetrwa wieki. Odwrotnie stało się z nim samym i tysiącami innych ludzi, którzy osiedlili się u stóp stratowulkanu. Zginęli oni zaduszeni trującymi oparami i chmurami gazu, który osiągał temperaturę nawet 500 stopni Celsjusza.
Przy takiej skali zniszczeń pojawia się pytanie: jak to możliwe, że to bochenek chleba przetrwał piekło na ziemi?
To wszystko dzięki temu, że starożytny piekarz nie zdążył wyjąć go z pieca. Ekstremalnie wysoka temperatura sprawiła, że stracił całą wilgoć i "jedynie" się zwęglił.
Archeolodzy kulinarni odtworzyli przepis
Archeolodzy pobrali próbki i przeprowadzili analizy, na podstawie których Giorgio Locatelli (włoski piekarz) odtworzył przepis.
600g biga acida (zakwas)
4 łyżeczki cukru
4 łyżeczki soli
500 ml wody
500g mąki orkiszowej lub gryczanej 500g mąki razowej lub zwykłej
Wymieszaj po pół kilo mąki pełnoziarnistej i orkiszowej. Wysyp wszystko na blat i zrób pośrodku duże wgłębienie.
Dodawaj stopniowo zakwas. Wymieszaj.
Rozpuść w 0.5 litra wody po 4 łyżeczki soli i cukru, a następnie wlej wszystko powoli do powstałej masy, delikatnie formułując ciasto rękami.
Ugniataj ciasto przez kilka minut.
Kiedy możesz już uformować gładką kulkę, spłaszcz ją i przenieś na naoliwioną blachę do pieczenia. Teraz weź nóż, aby podzielić górę na osiem równych segmentów.
Często stemplowano prawdziwe bochenki z okresu rzymskiego- jeśli chcesz, nadszedł czas, aby dodać własną pieczątkę.
Mogą to być Twoje inicjały lub cokolwiek zechcesz, ale pamiętaj, że pieczątka musi być żaroodporna i podczas pieczenia będzie musiała być obciążona czymś ciężkim (np. fasolką w folii).
Piecz przez 30-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni