NewsyTen bochenek liczy sobie prawie 2000 lat! Naukowcy odtworzyli starożytny przepis

Ten bochenek liczy sobie prawie 2000 lat! Naukowcy odtworzyli starożytny przepis

Ten bochenek liczy sobie prawie 2000 lat! Naukowcy odtworzyli starożytny przepis
Ewa
16.07.2021 13:58

Chleb to podstawa- to wiemy nie od dziś! A dowodem może być na to bochenek chleba z 79 r. n.e!

Obraz

Wielki wybuch

Kiedy Celer, niewolnik Kwintusa Graniusa Verusa, wsadzał chleb do pieca 24 października 79 roku na pewno nie spodziewał się, że jego wypiek przetrwa wieki. Odwrotnie stało się z nim samym i tysiącami innych ludzi, którzy osiedlili się u stóp stratowulkanu. Zginęli oni zaduszeni trującymi oparami i chmurami gazu, który osiągał temperaturę nawet 500 stopni Celsjusza.

Przy takiej skali zniszczeń pojawia się pytanie: jak to możliwe, że to bochenek chleba przetrwał piekło na ziemi?
To wszystko dzięki temu, że starożytny piekarz nie zdążył wyjąć go z pieca. Ekstremalnie wysoka temperatura sprawiła, że stracił całą wilgoć i "jedynie" się zwęglił.

SONY DSC
SONY DSC

Archeolodzy kulinarni odtworzyli przepis

Archeolodzy pobrali próbki i przeprowadzili analizy, na podstawie których Giorgio Locatelli (włoski piekarz) odtworzył przepis.

600g biga acida (zakwas)
4 łyżeczki cukru
4 łyżeczki soli
500 ml wody
500g mąki orkiszowej lub gryczanej 500g mąki razowej lub zwykłej

Obraz

Wymieszaj po pół kilo mąki pełnoziarnistej i orkiszowej. Wysyp wszystko na blat i zrób pośrodku duże wgłębienie.
Dodawaj stopniowo zakwas. Wymieszaj.
Rozpuść w 0.5 litra wody po 4 łyżeczki soli i cukru, a następnie wlej wszystko powoli do powstałej masy, delikatnie formułując ciasto rękami.
Ugniataj ciasto przez kilka minut.
Kiedy możesz już uformować gładką kulkę, spłaszcz ją i przenieś na naoliwioną blachę do pieczenia. Teraz weź nóż, aby podzielić górę na osiem równych segmentów.
Często stemplowano prawdziwe bochenki z okresu rzymskiego- jeśli chcesz, nadszedł czas, aby dodać własną pieczątkę.
Mogą to być Twoje inicjały lub cokolwiek zechcesz, ale pamiętaj, że pieczątka musi być żaroodporna i podczas pieczenia będzie musiała być obciążona czymś ciężkim (np. fasolką w folii).
Piecz przez 30-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także