PrzepisDeseryCiasto z jabłkami na biszkopcie z kremem śmietankowym i sosem czekoladowym

Ciasto z jabłkami na biszkopcie z kremem śmietankowym i sosem czekoladowym

Ciasto z jabłkami na biszkopcie z kremem śmietankowym i sosem czekoladowym
Ewa
31.08.2022 15:47, aktualizacja: 02.02.2023 13:28

Ciasto z jabłkami na miękkim biszkopcie to idealny pomysł na jesienny deser. Pieczone jabłka świetnie komponują się ze śmietankowym kremem- po prostu palce lizać!

Bszkopt to podstawowy składnik wielu deserów, dlatego warto mieć zawsze pod ręką sprawdzony przepis. Dziś podamy Ci nasz patent na biszkopt idealny, który przygotujesz w mgnieniu oka. Do tego prosty, trzyskładnikowy krem śmietankowym i prawdziwe dobrodziejstwo polskich sadów- jabłka. To właśnie one podkreślą smak naszego deseru i nadadzą mu wyjątkowy charakter.

Przepis na ciasto biszkopotowe z jabłkami krok po kroku znajdziesz na naszym kanale Youtube

Jabłka do dzisiejszego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Ciasto jabłkowe na biszkopcie- składniki

Biszkopt:6 jajek (z podziałem na żółtka i białka)

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki (przesiana)

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

Jabłkowa warstwa:

6 jabłek

1/2 szklanki wody

1/4 szklanki drobnego cukru

2 łyżki masła

2 pomarańczowe galaretki

2 łyżki cynamonu

Śmietankowy krem:250 ml śmietanki 30%

350 g serka mascarpone

1/3 szklanki cukru pudru

Dodatki:kakao do dekoracji

sos czekoladowy do dekoracji

Prosty przepis na ciasto z jabłkami

Obraz

Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpocznij od przygotowania biszkoptu kakaowego. Wszystkie produkty mają mieć temperaturę pokojową, dlatego pamiętaj, aby wyjąć jajka z lodówki minimum godzinę przed rozpoczęciem pracy nad biszkoptem.

Na początek oddziel dokładnie białka od żółtek i przesiej mąkę przez sitko, dzięki czemu biszkopt będzie jeszcze bardziej puszysty. Następnie zacznij ubijać białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Ciasto z jabłkami- Pyszności

Po chwili małymi partiami zacznij dodawać drobny cukier. W rezultacie masz otrzymać sztywną i lśniącą pianę. Jako kolejne składniki w misce powinny znaleźć się żółtka. Je również dodawaj powoli i stopniowo.

Obraz

W małej misce połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Powstały miks dodaj do wcześniej przygotowanej mieszanki na bazie białek i żółtek. Wszystkie składniki wymieszaj i przelej do okrągłej blachy o średnicy 25 cm. Wyłóż ją wcześniej papierem do pieczenia. Piecz w 170 stopniach Celsjusza przez 30 minut.

Obraz

W międzyczasie przygotuj jabłkową warstwę. Jabłka obierz i usuń z nich gniazda nasienne.

Obraz

Obrane owoce poszatkuj drobno w robocie kuchennym lub zetrzyj na małych oczkach. Przełóż do garnka i podgrzewaj je przez 10 minut z wodą i cukrem. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość garnka. Następnie zdejmij garnek z palnika i dodaj do niego masło, dwie galaretki oraz cynamon. Dokładnie wymieszaj zawartość garnka i odstaw go na bok.

Obraz

Upieczony i ostudzony biszkopt przetnij na pół. Naa spodzie formy do pieczenia umieść spód biszkopta. Na wierzchu rozprowadź mieszankę z jabłkami, po czym przełóż drugą częścią biszkopta. Wstaw do lodówki i trzymaj tam, aż jabłkowa masa stężeje.

Obraz

W suchej i czystej misce umieść śmietankę. Zacznij ubijać ją przy pomocy robota kuchennego, po czym dodawaj do miski małymi partiami cukier puder i serek mascarpone.

Obraz

Śmietankowy krem rozprowadź na stężałych jabłkach. Przed podaniem udekoruj ciasto polewą czekoladową i oprósz kakao. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także