PrzepisCo roku robię na Wielkanoc. Każdy kęs tego mięsa rozpływa się w ustach

Co roku robię na Wielkanoc. Każdy kęs tego mięsa rozpływa się w ustach

Prawdopodobnie, zgodnie z polską tradycją, masz już zaplanowane potrawy na śniadanie wielkanocne. Na stole muszą pojawić się jajka faszerowane, żurek i biała kiełbasa. Jednak nie ma ściśle określonego menu na obiad i kolację w Niedzielę Wielkanocną czy w Poniedziałek Wielkanocny. Jeśli chcesz przygotować coś ekstra, policzki wołowe będą doskonałe na taką okazję.

Ich delikatne mięso to poezja
Ich delikatne mięso to poezja
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Policzki wołowe, choć kiedyś niedoceniane, dziś są prawdziwym hitem w najlepszych restauracjach. Ich przygotowanie wymaga umiejętności, ale efekt jest wart wysiłku. Mięso to, po odpowiednim przyrządzeniu, staje się kruche i delikatne, co czyni je doskonałym wyborem na świąteczny obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie robię już zwykłych schabowych w panierce. Zamiast nich stawiam na genialne roladki z niespodzianką

Wartościowe mięso niedoceniane przez Polaków

Ta wyjątkowo delikatna część wołowiny nie tylko doskonale smakuje, ale także jest wartościowa pod względem odżywczym. Policzki są bogate w białko i żelazo, dzięki czemu wspierają regenerację mięśni i dostarczają energii. Podane w towarzystwie kremowego puree i delikatnej sałatki z nowalijek stworzą niebagatelną kompozycję, która być może zaskoczy gości, ale z pewnością stanie się gwiazdą wielkanocnego stołu.

Przepis na policzki wołowe w sosie pieczeniowym

Policzki wołowe trzeba podać na stół od razu po przygotowaniu. Gdy ostygną, mogą zrobić się twarde. Nie powinny być odgrzewane, więc przygotuj je w takiej ilości, żeby w całości zostały zjedzone.

Składniki:

  • 1 kg policzków wołowych,
  • 3 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 marchewki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 300 ml wytrawnego czerwonego wina,
  • 400 g pomidorów z puszki,
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, 2 liście laurowe, kilka gałązek świeżego lub suszonego tymianku,
  • 1 litr bulionu wołowego,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • masło i olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Mięso oczyść z błonek.
  2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i 2 łyżki masła. Obsmaż policzki w wysokiej temperaturze z obu stron, po czym zdejmij z patelni.
  3. Na patelni z pozostałym tłuszczem zeszklij pokrojoną w pióra cebulę.
  4. Po chwili dodaj pokrojone w kostkę marchewkę i paprykę. Gdy warzywa będą miękkie, przełóż do nich podsmażone policzki. Całość zalej czerwonym winem. Gotuj przez 15-20 minut, aby odparować alkohol i nadmiar wody.
  5. Następnie dodaj pomidory z puszki, pół łyżeczki soli i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu, wymieszaj.
  6. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego, wrzuć 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, świeży lub suszony tymianek. Zalej bulionem wołowym wymieszanym z koncentratem pomidorowym.
  7. Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza na 1,5 godziny.
  8. Wyjmij policzki, usuń liście laurowe i ziele angielskie, a sos z warzywami przełóż do wysokiego naczynia.
  9. Przy pomocy blendera ręcznego zmiksuj te składniki do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Polej nim gorące jeszcze policzki wołowe.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
wołowinarodzinny obiadwielkanoc

Wybrane dla Ciebie