Co roku robię na Wielkanoc. Każdy kęs tego mięsa rozpływa się w ustach
Prawdopodobnie, zgodnie z polską tradycją, masz już zaplanowane potrawy na śniadanie wielkanocne. Na stole muszą pojawić się jajka faszerowane, żurek i biała kiełbasa. Jednak nie ma ściśle określonego menu na obiad i kolację w Niedzielę Wielkanocną czy w Poniedziałek Wielkanocny. Jeśli chcesz przygotować coś ekstra, policzki wołowe będą doskonałe na taką okazję.
Policzki wołowe, choć kiedyś niedoceniane, dziś są prawdziwym hitem w najlepszych restauracjach. Ich przygotowanie wymaga umiejętności, ale efekt jest wart wysiłku. Mięso to, po odpowiednim przyrządzeniu, staje się kruche i delikatne, co czyni je doskonałym wyborem na świąteczny obiad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie robię już zwykłych schabowych w panierce. Zamiast nich stawiam na genialne roladki z niespodzianką
Wartościowe mięso niedoceniane przez Polaków
Ta wyjątkowo delikatna część wołowiny nie tylko doskonale smakuje, ale także jest wartościowa pod względem odżywczym. Policzki są bogate w białko i żelazo, dzięki czemu wspierają regenerację mięśni i dostarczają energii. Podane w towarzystwie kremowego puree i delikatnej sałatki z nowalijek stworzą niebagatelną kompozycję, która być może zaskoczy gości, ale z pewnością stanie się gwiazdą wielkanocnego stołu.
Przepis na policzki wołowe w sosie pieczeniowym
Policzki wołowe trzeba podać na stół od razu po przygotowaniu. Gdy ostygną, mogą zrobić się twarde. Nie powinny być odgrzewane, więc przygotuj je w takiej ilości, żeby w całości zostały zjedzone.
Składniki:
- 1 kg policzków wołowych,
- 3 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 marchewki,
- 1 czerwona papryka,
- 300 ml wytrawnego czerwonego wina,
- 400 g pomidorów z puszki,
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, 2 liście laurowe, kilka gałązek świeżego lub suszonego tymianku,
- 1 litr bulionu wołowego,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- masło i olej do smażenia.
Wykonanie:
- Mięso oczyść z błonek.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i 2 łyżki masła. Obsmaż policzki w wysokiej temperaturze z obu stron, po czym zdejmij z patelni.
- Na patelni z pozostałym tłuszczem zeszklij pokrojoną w pióra cebulę.
- Po chwili dodaj pokrojone w kostkę marchewkę i paprykę. Gdy warzywa będą miękkie, przełóż do nich podsmażone policzki. Całość zalej czerwonym winem. Gotuj przez 15-20 minut, aby odparować alkohol i nadmiar wody.
- Następnie dodaj pomidory z puszki, pół łyżeczki soli i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu, wymieszaj.
- Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego, wrzuć 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, świeży lub suszony tymianek. Zalej bulionem wołowym wymieszanym z koncentratem pomidorowym.
- Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza na 1,5 godziny.
- Wyjmij policzki, usuń liście laurowe i ziele angielskie, a sos z warzywami przełóż do wysokiego naczynia.
- Przy pomocy blendera ręcznego zmiksuj te składniki do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Polej nim gorące jeszcze policzki wołowe.