Co roku robię ogórki w pieprzowej zalewie. Znikają szybciej niż pozostałe rodzaje
W Polsce marynowane ogórki są nieodłącznym elementem domowych spiżarni. Tradycyjnie przygotowywane są z dodatkiem kopru, czosnku, gorczycy i liści laurowych. Tym razem pojawią się w zupełnie nowej i bardziej wyrazistej słodko-pikantnej odsłonie, a wszystko za sprawą świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Marynowane ogórki z pieprzem są doskonałym dodatkiem do kanapek, pasztetów i domowych pieczeni. W chrupiących piklach tym razem nie dominuje kwaśny smak, ale nieco wyraźniejsze słodko-pikantne nuty. Jeśli gustujesz w tego typu przekąskach, na pewno znajdziesz miejsce w spiżarce na co najmniej kilka słoików.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato
Jak zrobić marynowane ogórki pieprzowe?
Niech cię nie zdziwi spora ilość pieprzu i cukru w tym przepisie – to dzięki tym dodatkom smak ogórków jest wyrazisty i unikatowy. Ostre, pieprzowe nuty są doskonale zrównoważone przez dodatek cukru, tworząc słodko-pikantną przekąskę.
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki soli,
- 2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 250 ml wody,
- 330 ml octu spirytusowego 10 proc.,
- 2 szklanki cukru.
Sposób przygotowania:
- Umyj ogórki i odetnij z nich końcówki. Pokrój w dość grube plasterki i przełóż do dużej miski. Wymieszaj z czosnkiem pokrojonym w plasterki, solą i pieprzem. Przykryj pokrywką i odstaw na 2–3 godziny.
- W garnku zagotuj zalewę octową, czyli wodę z octem i cukrem. Po zagotowaniu, przestudź, a następnie zalej nią ogórki w misce. Wymieszaj i ponownie przykryj pokrywką. Pozostaw na kolejną godzinę.
- Po tym czasie przełóż do czystych, wyparzonych słoików. Mocno zakręć i zapasteryzuj – w garnku z gorącą wodą albo w piekarniku.
Jak pasteryzować piklowane ogórki?
Chcesz wykorzystać tradycyjną metodę pasteryzacji? Przełóż słoiki z ogórkami do dużego garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką – jest ona potrzebna po to, aby słoiki nie obijały się o siebie podczas gotowania. Zalej je wodą do 2/3 wysokości i pasteryzuj przez 10 minut od momentu zagotowania wody. Odstaw do ostygnięcia i ostrożnie wyjmij słoiki z garnka. Gdy całkowicie wystygną, przenieś je w chłodne miejsce, na przykład do piwnicy.
W przypadku drugiej popularnej metody wstaw zimne słoiki do piekarnika i włącz nagrzewanie do temperatury 120 stopni Celsjusza. Po 25 minutach wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj jeszcze słoików z piklami – sięgnij po nie dopiero po ostygnięciu. Przed przełożeniem do spiżarki upewnij się, że nakrętki od słoików są wklęśnięte.