Co weekend piekę ciasto Kopciuszek. Tak pyszne, że nie zostaje nawet okruszek

To jedno z tych ciast, które znikają szybciej, niż zdążysz powiedzieć "kawa gotowa". Ciasto Kopciuszek łączy w sobie lekkość biszkoptów, kremową delikatność dwóch mas i czekoladową polewę z białej czekolady, która robi całą robotę. Jest trochę retro, trochę bajkowe, a przede wszystkim: nieprzyzwoicie pyszne.

CiastoCiasto - kopciuszek (zdjęcie ilustracyjne)
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ciasto "Kopciuszek" to nie tylko nazwa – to cała historia zamknięta w kilku warstwach. Na pierwszy rzut oka może wyglądać niepozornie. Ale kiedy spróbujesz – robi się bajkowo. Dwa różne biszkopty (klasyczny i z makiem), dwa kremy (budyniowy i śmietankowy z galaretką), a na wierzchu elegancka polewa z białej czekolady i herbatniki jak korona – nic dziwnego, że to ciasto ma królewskie ambicje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wielka drożdżówka z blachy. Znika w kwadrans

Przepis na ciasto "kopciuszek"

Ciasto Kopciuszek to słodka opowieść zamknięta w kilku idealnie zgranych warstwach. Dzięki połączeniu lekkich biszkoptów, kremu budyniowego i delikatnej śmietany z galaretką, deser ten jest nie tylko bajecznie smaczny, ale i efektowny.

Składniki:


Biszkopt jasny:

  • 4 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki olej

Biszkopt makowy:

  • 4 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1/2 szklanki maku

Krem budyniowy:

  • 2 szklanki mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 200 g masła

Krem śmietankowy z galaretką:

  • 600 g śmietanki 36 proc.,
  • 1 galaretka malinowa,
  • 1/2 szklanki wody

Polewa:

  • 200 g białej czekolady,
  • 80 g śmietanki 30 proc.

Poncz:

  • 2/3 szklanki wody,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • herbatniki,
  • kolorowa posypka.

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt jasny: ubijam białka na sztywno, stopniowo dodaję cukier, a potem żółtka. Delikatnie mieszam z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i olejem. Przelewam do formy (ok. 24×35 cm) i piekę ok. 25 minut w 180 stopni Celsjusza. Studzę.
  2. Biszkopt makowy: tak samo jak jasny, tylko do mąki dodaję również mak. Piekę identycznie – ok. 25 minut, 180 stopni Celsjusza. Studzę.
  3. Krem budyniowy: z 1/2 szklanki mleka mieszam żółtka, oba rodzaje mąki i cukier wanilinowy. Resztę mleka zagotowuję z cukrem. Wlewam mieszankę z mąką, gotuję do zgęstnienia. Studzę. Masło ucieram na puch i dodaję zimny budyń – łyżka po łyżce.
  4. Krem śmietankowy z galaretką: galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklanki gorącej wody i studzę. Ubijam schłodzoną śmietankę na sztywno, a potem cienką strużką wlewam zimną, lekko tężejącą galaretkę. Chwilę miksuję do połączenia.
  5. Polewa: podgrzewam śmietankę, wrzucam połamaną czekoladę i mieszam, aż się rozpuści. Studzę lekko.
  6. Poncz: mieszam wodę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.

Składanie ciasta:

  1. Na spodzie jasny biszkopt – nasączam ponczem.
  2. Wykładam krem budyniowy.
  3. Przykrywam biszkoptem makowym – nasączam.
  4. Na wierzch krem śmietankowy.
  5. Układam warstwę herbatników, polewam czekoladą i posypuję posypką.
  6. Wstawiam do lodówki na minimum 6 godzin – najlepiej całą noc.

Triki, żeby ciasto zawsze się udało:

  • Zawsze dobrze ubij białka – piana musi być sztywna i błyszcząca. To klucz do puszystego biszkoptu.
  • Dodawaj budyń do masła po łyżce – inaczej się zwarzy. I oba składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Używaj bardzo zimnej śmietanki – najlepiej schłodź ją minimum 12 h przed ubijaniem.
  • Nie wlewaj galaretki za wcześnie – powinna być chłodna i lekko tężejąca. Inaczej śmietana się zwarzy.
  • Poncz nakładaj pędzelkiem lub łyżeczką – ciasto ma być lekko wilgotne, nie rozmoczone.
  • Po złożeniu odstaw do lodówki na noc – dzięki temu warstwy się przegryzą, a ciasto lepiej się kroi.
Wybrane dla Ciebie
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀