Co weekend piekę ciasto Kopciuszek. Tak pyszne, że nie zostaje nawet okruszek

To jedno z tych ciast, które znikają szybciej, niż zdążysz powiedzieć "kawa gotowa". Ciasto Kopciuszek łączy w sobie lekkość biszkoptów, kremową delikatność dwóch mas i czekoladową polewę z białej czekolady, która robi całą robotę. Jest trochę retro, trochę bajkowe, a przede wszystkim: nieprzyzwoicie pyszne.

CiastoCiasto - kopciuszek (zdjęcie ilustracyjne)
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ciasto "Kopciuszek" to nie tylko nazwa – to cała historia zamknięta w kilku warstwach. Na pierwszy rzut oka może wyglądać niepozornie. Ale kiedy spróbujesz – robi się bajkowo. Dwa różne biszkopty (klasyczny i z makiem), dwa kremy (budyniowy i śmietankowy z galaretką), a na wierzchu elegancka polewa z białej czekolady i herbatniki jak korona – nic dziwnego, że to ciasto ma królewskie ambicje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wielka drożdżówka z blachy. Znika w kwadrans

Przepis na ciasto "kopciuszek"

Ciasto Kopciuszek to słodka opowieść zamknięta w kilku idealnie zgranych warstwach. Dzięki połączeniu lekkich biszkoptów, kremu budyniowego i delikatnej śmietany z galaretką, deser ten jest nie tylko bajecznie smaczny, ale i efektowny.

Składniki:


Biszkopt jasny:

  • 4 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki olej

Biszkopt makowy:

  • 4 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1/2 szklanki maku

Krem budyniowy:

  • 2 szklanki mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 200 g masła

Krem śmietankowy z galaretką:

  • 600 g śmietanki 36 proc.,
  • 1 galaretka malinowa,
  • 1/2 szklanki wody

Polewa:

  • 200 g białej czekolady,
  • 80 g śmietanki 30 proc.

Poncz:

  • 2/3 szklanki wody,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • herbatniki,
  • kolorowa posypka.

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt jasny: ubijam białka na sztywno, stopniowo dodaję cukier, a potem żółtka. Delikatnie mieszam z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i olejem. Przelewam do formy (ok. 24×35 cm) i piekę ok. 25 minut w 180 stopni Celsjusza. Studzę.
  2. Biszkopt makowy: tak samo jak jasny, tylko do mąki dodaję również mak. Piekę identycznie – ok. 25 minut, 180 stopni Celsjusza. Studzę.
  3. Krem budyniowy: z 1/2 szklanki mleka mieszam żółtka, oba rodzaje mąki i cukier wanilinowy. Resztę mleka zagotowuję z cukrem. Wlewam mieszankę z mąką, gotuję do zgęstnienia. Studzę. Masło ucieram na puch i dodaję zimny budyń – łyżka po łyżce.
  4. Krem śmietankowy z galaretką: galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklanki gorącej wody i studzę. Ubijam schłodzoną śmietankę na sztywno, a potem cienką strużką wlewam zimną, lekko tężejącą galaretkę. Chwilę miksuję do połączenia.
  5. Polewa: podgrzewam śmietankę, wrzucam połamaną czekoladę i mieszam, aż się rozpuści. Studzę lekko.
  6. Poncz: mieszam wodę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.

Składanie ciasta:

  1. Na spodzie jasny biszkopt – nasączam ponczem.
  2. Wykładam krem budyniowy.
  3. Przykrywam biszkoptem makowym – nasączam.
  4. Na wierzch krem śmietankowy.
  5. Układam warstwę herbatników, polewam czekoladą i posypuję posypką.
  6. Wstawiam do lodówki na minimum 6 godzin – najlepiej całą noc.

Triki, żeby ciasto zawsze się udało:

  • Zawsze dobrze ubij białka – piana musi być sztywna i błyszcząca. To klucz do puszystego biszkoptu.
  • Dodawaj budyń do masła po łyżce – inaczej się zwarzy. I oba składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Używaj bardzo zimnej śmietanki – najlepiej schłodź ją minimum 12 h przed ubijaniem.
  • Nie wlewaj galaretki za wcześnie – powinna być chłodna i lekko tężejąca. Inaczej śmietana się zwarzy.
  • Poncz nakładaj pędzelkiem lub łyżeczką – ciasto ma być lekko wilgotne, nie rozmoczone.
  • Po złożeniu odstaw do lodówki na noc – dzięki temu warstwy się przegryzą, a ciasto lepiej się kroi.
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki