Co weekend piekę ciasto Kopciuszek. Tak pyszne, że nie zostaje nawet okruszek

To jedno z tych ciast, które znikają szybciej, niż zdążysz powiedzieć "kawa gotowa". Ciasto Kopciuszek łączy w sobie lekkość biszkoptów, kremową delikatność dwóch mas i czekoladową polewę z białej czekolady, która robi całą robotę. Jest trochę retro, trochę bajkowe, a przede wszystkim: nieprzyzwoicie pyszne.

CiastoCiasto - kopciuszek (zdjęcie ilustracyjne)
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ciasto "Kopciuszek" to nie tylko nazwa – to cała historia zamknięta w kilku warstwach. Na pierwszy rzut oka może wyglądać niepozornie. Ale kiedy spróbujesz – robi się bajkowo. Dwa różne biszkopty (klasyczny i z makiem), dwa kremy (budyniowy i śmietankowy z galaretką), a na wierzchu elegancka polewa z białej czekolady i herbatniki jak korona – nic dziwnego, że to ciasto ma królewskie ambicje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wielka drożdżówka z blachy. Znika w kwadrans

Przepis na ciasto "kopciuszek"

Ciasto Kopciuszek to słodka opowieść zamknięta w kilku idealnie zgranych warstwach. Dzięki połączeniu lekkich biszkoptów, kremu budyniowego i delikatnej śmietany z galaretką, deser ten jest nie tylko bajecznie smaczny, ale i efektowny.

Składniki:


Biszkopt jasny:

  • 4 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki olej

Biszkopt makowy:

  • 4 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1/2 szklanki maku

Krem budyniowy:

  • 2 szklanki mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 200 g masła

Krem śmietankowy z galaretką:

  • 600 g śmietanki 36 proc.,
  • 1 galaretka malinowa,
  • 1/2 szklanki wody

Polewa:

  • 200 g białej czekolady,
  • 80 g śmietanki 30 proc.

Poncz:

  • 2/3 szklanki wody,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • herbatniki,
  • kolorowa posypka.

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt jasny: ubijam białka na sztywno, stopniowo dodaję cukier, a potem żółtka. Delikatnie mieszam z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i olejem. Przelewam do formy (ok. 24×35 cm) i piekę ok. 25 minut w 180 stopni Celsjusza. Studzę.
  2. Biszkopt makowy: tak samo jak jasny, tylko do mąki dodaję również mak. Piekę identycznie – ok. 25 minut, 180 stopni Celsjusza. Studzę.
  3. Krem budyniowy: z 1/2 szklanki mleka mieszam żółtka, oba rodzaje mąki i cukier wanilinowy. Resztę mleka zagotowuję z cukrem. Wlewam mieszankę z mąką, gotuję do zgęstnienia. Studzę. Masło ucieram na puch i dodaję zimny budyń – łyżka po łyżce.
  4. Krem śmietankowy z galaretką: galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklanki gorącej wody i studzę. Ubijam schłodzoną śmietankę na sztywno, a potem cienką strużką wlewam zimną, lekko tężejącą galaretkę. Chwilę miksuję do połączenia.
  5. Polewa: podgrzewam śmietankę, wrzucam połamaną czekoladę i mieszam, aż się rozpuści. Studzę lekko.
  6. Poncz: mieszam wodę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.

Składanie ciasta:

  1. Na spodzie jasny biszkopt – nasączam ponczem.
  2. Wykładam krem budyniowy.
  3. Przykrywam biszkoptem makowym – nasączam.
  4. Na wierzch krem śmietankowy.
  5. Układam warstwę herbatników, polewam czekoladą i posypuję posypką.
  6. Wstawiam do lodówki na minimum 6 godzin – najlepiej całą noc.

Triki, żeby ciasto zawsze się udało:

  • Zawsze dobrze ubij białka – piana musi być sztywna i błyszcząca. To klucz do puszystego biszkoptu.
  • Dodawaj budyń do masła po łyżce – inaczej się zwarzy. I oba składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Używaj bardzo zimnej śmietanki – najlepiej schłodź ją minimum 12 h przed ubijaniem.
  • Nie wlewaj galaretki za wcześnie – powinna być chłodna i lekko tężejąca. Inaczej śmietana się zwarzy.
  • Poncz nakładaj pędzelkiem lub łyżeczką – ciasto ma być lekko wilgotne, nie rozmoczone.
  • Po złożeniu odstaw do lodówki na noc – dzięki temu warstwy się przegryzą, a ciasto lepiej się kroi.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik