Polacy zajadają się galaretką. Często jednak nie wiedzą, jak wpływa na stawy i jelita

Galaretka to popularny deser, który wielu kojarzy się z dzieciństwem. Często uważana jest za zdrową, ze względu na zawartość kolagenu, który jest dobry dla stawów i kości. Czy jednak faktycznie galaretka jest taka zdrowa, jak się powszechnie uważa?

GalaretkaGalaretka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Większość z nas kojarzy galaretki jako smaczną przekąskę, jednak czy wiemy, jakie korzyści lub potencjalne zagrożenia niesie ze sobą ten deser? Okazuje się, że nie wszystkie galaretki są takie same, i ich wpływ na zdrowie zależy od wielu czynników. Dowiedzmy się, jakie galaretki warto jeść i dlaczego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takich pankejków jeszcze nie widziałeś. Dosłownie wychodzą z patelni

Słodzone galaretki sklepowe - niezdrowa bomba cukrowa

Najczęściej spotykane galaretki dostępne w sklepach to gotowe mieszanki, które wystarczy zalać gorącą wodą. Takie galaretki są jednak bardzo słodkie, zawierają duże ilości cukru i sztucznych barwników. Nadmierne spożywanie cukru może prowadzić do rozwoju otyłości, cukrzycy typu 2, próchnicy zębów, a nawet chorób serca. Sztuczne barwniki mogą wywoływać alergie, nadpobudliwość i inne problemy zdrowotne.

Domowa galaretka - zdrowa alternatywa

Jeśli chcemy, aby galaretka była zdrowa, warto przygotować ją samodzielnie w domu. Do domowej galaretki wystarczy żelatyna, owoce i opcjonalnie cukier lub ksylitol. Żelatyna zawiera kolagen, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania stawów, kości, ścięgien, naczyń krwionośnych i chrząstek. Owoce natomiast są źródłem witamin, minerałów i błonnika.

Przepis na domową galaretkę:

Składniki:

  • żelatyna (3 łyżeczki na każde 0,5 litra wody),
  • świeże lub mrożone owoce,
  • opcjonalnie słodzik: dla osób na diecie, warto zastąpić cukier ksylitolem lub erytrytolem.

Przygotowanie:

  1. Namocz żelatynę w niewielkiej ilości wody i pozostaw do napęcznienia.
  2. Owoce umieść w pojemniku i zmiksuj na gładki mus.
  3. W rondelku wymieszaj część musu owocowego z odpowiednią ilością wody i słodzikiem, a następnie podgrzej.
  4. Dodaj napęczniałą żelatynę i pozostały mus. Dokładnie wymieszaj, aż żelatyna się rozpuści.
  5. Przelej zawartość rondelka do foremek na galaretkę.
  6. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie umieść w lodówce na kilka godzin, aż galaretka stężeje.

Galaretka a stawy, włosy, paznokcie i jelita

Kolagen zawarty w galaretce jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania stawów. Pomaga on chronić chrząstki stawowe przed uszkodzeniami i wspomaga ich regenerację. Galaretka jest również dobra dla włosów i paznokci. Zawarty w niej kolagen wzmacnia je i nadaje im blasku. Dodatkowo poprawia sprężystość i nawilżenie skóry, dzięki czemu zmniejsza ryzyko powstawania rozstępów. Kolagen zawarty w galaretce pozytywnie wpływa również na pracę jelit. Pomaga zapobiegać wzdęciom i zaparciom.

Kto nie powinien jeść galaretki?

Galaretki są bezpieczne do spożycia, z wyjątkiem sytuacji, w których występują alergie na ich składniki lub w przypadku osób na dietach wykluczających cukier i fruktozę z owoców. Galaretka na bazie żelatyny jest produktem odzwierzęcym i nie nadaje się do spożycia przez wegetarian i wegan, ale w takich przypadkach można z powodzeniem użyć agar-agar jako alternatywy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"