Czesi dodają do placków ziemniaczanych nietypowy składnik. Wychodzą jeszcze smaczniejsze

Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować czeskich placków ziemniaczanych, to najwyższy czas to zmienić. Podobne są do naszych polskich placków, jednak z interesującym dodatkiem, który sprawia, że stają się one jeszcze smaczniejsze.

Placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Możliwe, że ta odmiana przypadnie wam do gustu bardziej niż tradycyjne placki ziemniaczane, których jesteście przyzwyczajeni. Czym więc różnią się czeskie bramboráky od polskich i jak je przygotować? Oto przepis na wyjątkowe placki ziemniaczane po czesku.

Czeskie Bramboráky: Smak Południowej Odmiany Placków Ziemniaczanych

Placki ziemniaczane, znane także jako bramboráky w Czechach, to danie, które może wydawać się bardzo podobne do polskich placków ziemniaczanych. Jednak istnieje istotna różnica - Czesi do swoich placków dodają sporą ilość czosnku, zamiast cebuli, co nadaje danym zupełnie innego, głębokiego aromatu i niezapomnianego smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące placki z tylko dwóch składników. Zdrowa i pyszna przekąska

Dodatkowo, Czesi nie stronią od przypraw, co czyni te placki jeszcze bardziej aromatycznymi. Wykorzystajcie poniższy przepis i przekonajcie się, które placki ziemniaczane przypadną Wam bardziej do gustu.

Przepis na Bramboráky, czyli Czeskie Placki Ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 85 g mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki kminku,
  • ½ łyżeczki majeranku,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • olej lub smalec do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Rozpocznijcie od obierania ziemniaków, a następnie zetrzyjcie je na drobnych oczkach tarki.
  2. Przeciśnijcie czosnek przez praskę lub zetrzyjcie go na najdrobniejszych oczkach tarki.
  3. Jeśli ziemniaki wytwarzają nadmiar wody, odciśnijcie go.
  4. Dodajcie do ziemniaków jajko, mąkę pszenną (ok. 85 g), majeranek, kminek, pieprz oraz sól. Nie zapomnijcie o czosnku — to kluczowy składnik.
  5. Dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki, aż uzyskacie jednolitą masę.
  6. Rozgrzejcie tłuszcz na dużej patelni — najlepiej użyć smalcu, ale olej rzepakowy również się sprawdzi.
  7. Wykładajcie łyżką porcje ciasta na patelnię, smażcie z obu stron na średnim ogniu, aż placki się przyrumienią.
  8. Gotowe bramboráky odkładajcie na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, które wchłoną nadmiar tłuszczu ze smażenia.

Bramboráky podaje się z kwaśną śmietaną i często serwuje z duszoną kapustą z dodatkiem wędzonego boczku lub innego mięsa. To idealne danie, które pozwoli wam poznać smak czeskiej kuchni. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec