Częsty błąd przy przechowywaniu czosnku. Przez niego traci swoje cenne właściwości
Jeśli chcesz cieszyć się smakiem i właściwościami zdrowotnymi czosnku w zimie, musisz wiedzieć, jak go prawidłowo przechowywać. Może się wydawać, że to proste zadanie, ale czosnek po krótkim czasie zaczyna nabierać nieprzyjemnego, stęchłego zapachu i gorzkiego smaku. Ponadto wiele osób łatwo niszczy wszelkie walory warzywa, popełniając jeden błąd.
11.01.2024 | aktual.: 11.01.2024 15:55
Istnieje powszechne przekonanie, że przechowywanie czosnku w lodówce jest dobrym pomysłem. Niestety jest to błąd. W lodówce jest sporo wilgoci, która sprawia, że czosnek staje się miękki i traci swój charakterystyczny smak i aromat. Co więcej, wilgoć przyspiesza procesy psucia się czosnku. Jak zatem powinno się go przechowywać?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przechowywać czosnek? Czy można trzymać czosnek w lodówce?
Czosnek potrzebuje suchego miejsca o temperaturze pokojowej, z dala od światła i wilgoci. Może to być kuchenna szafka, spiżarnia lub piwnica. Jeśli masz czosnek w warkoczu, możesz go zawiesić pod sufitem lub na ścianie. Czosnek w pojedynczych główkach wystarczy przełożyć do przewiewnego koszyka, wiklinowej torby lub papierowej torebki z dziurkami. W takich warunkach powinien utrzymać świeżość do sześciu miesięcy. Pamiętaj, że nie powinieneś przechowywać czosnku w plastikowych pojemnikach, ponieważ zatrzymują one wilgoć, co sprzyja pleśnieniu.
Natomiast jeśli mamy do czynienia z obranymi ząbkami czosnku, lodówka może okazać się dobrym miejscem do ich przechowywania, jednak pod pewnymi warunkami. Obrane z łupin ząbki należy umieścić w szklanym lub ceramicznym pojemniku ze szczelnym wiekiem. Dobrym pomysłem jest dodanie do nich trochę oliwy z oliwek, która zapobiegnie wysychaniu i utlenianiu. Czosnek przechowywany w ten sposób powinien być zużyty w ciągu kilku tygodni. Nie powinieneś jednak przechowywać go w zamrażarce, ponieważ może stracić część swoich właściwości i zmienić konsystencję.
Ciekawe sposoby na przechowywanie dużej ilości czosnku
Jednym z dobrych rozwiązań jest przechowywanie czosnku w zalewach. Może to być nie tylko oliwa czy olej, ale również ocet, solanka czy miód. Przed zalaniem ząbków czosnku powinieneś je obgotować kilka minut we wrzątku lub na parze, a następnie przełożyć do wyparzonych słoików i zalać wybraną zalewą. Możesz dodać do niej przyprawy, takie jak zioła prowansalskie, pieprz czy liście laurowe. Zakręcone słoiki powinieneś przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Czosnek w zalewie powinien być gotowy do spożycia po czterech tygodniach.
Zobacz także
Innym sposobem na przechowywanie czosnku jest zasypanie go solą. Możesz to zrobić na dwa sposoby: albo zmiażdżyć czosnek i wymieszać go z solą, albo pokroić go na plasterki i ułożyć warstwowo w słoiku, przesypując każdą warstwę przyprawą. Tak przygotowany czosnek powinieneś przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy. Będzie on doskonały do sałatek, sosów czy marynat.