Częsty błąd przy przechowywaniu czosnku. Przez niego traci swoje cenne właściwości
Jeśli chcesz cieszyć się smakiem i właściwościami zdrowotnymi czosnku w zimie, musisz wiedzieć, jak go prawidłowo przechowywać. Może się wydawać, że to proste zadanie, ale czosnek po krótkim czasie zaczyna nabierać nieprzyjemnego, stęchłego zapachu i gorzkiego smaku. Ponadto wiele osób łatwo niszczy wszelkie walory warzywa, popełniając jeden błąd.
Istnieje powszechne przekonanie, że przechowywanie czosnku w lodówce jest dobrym pomysłem. Niestety jest to błąd. W lodówce jest sporo wilgoci, która sprawia, że czosnek staje się miękki i traci swój charakterystyczny smak i aromat. Co więcej, wilgoć przyspiesza procesy psucia się czosnku. Jak zatem powinno się go przechowywać?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bakłażanowa uczta. Danie, które posmakuje każdemu
Jak przechowywać czosnek? Czy można trzymać czosnek w lodówce?
Czosnek potrzebuje suchego miejsca o temperaturze pokojowej, z dala od światła i wilgoci. Może to być kuchenna szafka, spiżarnia lub piwnica. Jeśli masz czosnek w warkoczu, możesz go zawiesić pod sufitem lub na ścianie. Czosnek w pojedynczych główkach wystarczy przełożyć do przewiewnego koszyka, wiklinowej torby lub papierowej torebki z dziurkami. W takich warunkach powinien utrzymać świeżość do sześciu miesięcy. Pamiętaj, że nie powinieneś przechowywać czosnku w plastikowych pojemnikach, ponieważ zatrzymują one wilgoć, co sprzyja pleśnieniu.
Natomiast jeśli mamy do czynienia z obranymi ząbkami czosnku, lodówka może okazać się dobrym miejscem do ich przechowywania, jednak pod pewnymi warunkami. Obrane z łupin ząbki należy umieścić w szklanym lub ceramicznym pojemniku ze szczelnym wiekiem. Dobrym pomysłem jest dodanie do nich trochę oliwy z oliwek, która zapobiegnie wysychaniu i utlenianiu. Czosnek przechowywany w ten sposób powinien być zużyty w ciągu kilku tygodni. Nie powinieneś jednak przechowywać go w zamrażarce, ponieważ może stracić część swoich właściwości i zmienić konsystencję.
Ciekawe sposoby na przechowywanie dużej ilości czosnku
Jednym z dobrych rozwiązań jest przechowywanie czosnku w zalewach. Może to być nie tylko oliwa czy olej, ale również ocet, solanka czy miód. Przed zalaniem ząbków czosnku powinieneś je obgotować kilka minut we wrzątku lub na parze, a następnie przełożyć do wyparzonych słoików i zalać wybraną zalewą. Możesz dodać do niej przyprawy, takie jak zioła prowansalskie, pieprz czy liście laurowe. Zakręcone słoiki powinieneś przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Czosnek w zalewie powinien być gotowy do spożycia po czterech tygodniach.
Innym sposobem na przechowywanie czosnku jest zasypanie go solą. Możesz to zrobić na dwa sposoby: albo zmiażdżyć czosnek i wymieszać go z solą, albo pokroić go na plasterki i ułożyć warstwowo w słoiku, przesypując każdą warstwę przyprawą. Tak przygotowany czosnek powinieneś przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy. Będzie on doskonały do sałatek, sosów czy marynat.