Czy arbuza należy myć przed jedzeniem? Wiele osób popełnia fatalny błąd

Zapewne pamiętasz, by wymyć dłonie przed złapaniem soczystego kawałka arbuza, ale czy to wystarcza? Z jednej strony zalecenia mówią o tym, by myć wszystkie owoce i warzywa, z drugiej zaś mamy przed oczami twardą skórkę arbuza, której przecież nie zjadamy. A skoro jej nie jemy, dlaczego mielibyśmy ją myć?

Arbuz pokrojony w trójkątyArbuz pokrojony w trójkąty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | fotofabrika

Co robisz, zanim odkroisz kawałek soczystego arbuza? Wysyłasz go pod szybki prysznic, czy może od razu zaczynasz wymachiwać nożem? Jak w przypadku bananów, tak i w tym, konieczne jest wcześniejsze dokładnie umycie skórki owocu. Zobacz dlaczego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący bakłażan nadziewam na patyki do szaszłyków. Tym roladkom nie sposób się oprzeć

Czy arbuzy trzeba myć przed spożyciem?

Zasada jest taka, że obowiązkowo należy myć zarówno warzywa i owoce z jadalną skórką, jak i te, które planujemy obrać. Dlatego też nie tylko jabłka czy gruszki powinny zostać potraktowane wodą, ale również banany czy właśnie arbuzy. Praktyka ta związana jest z bezpieczeństwem żywności. Dzięki niej ograniczamy ryzyko przenoszenia brudu i mikrobów ze skórki na miąższ owocu.

Warto również wiedzieć, że na skórce arbuza mogą być obecne pozostałości pestycydów. Te nie przenikają do miąższu, ale jeśli nie myjemy skórki, to zanieczyszczenia na niej obecne przenosimy na dłonie, nóż, talerz i tą drogą trafiają do naszych ust. Pamiętaj również, że zanieczyszczenia i patogeny mogą przenikać z nieumytej skórki arbuza na owoce o skórce jadalnej, które zostały położone obok. Co istotne, należy myć również owoce i warzywa z upraw ekologicznych.

Dlaczego należy myć arbuzy przed spożyciem?
Dlaczego należy myć arbuzy przed spożyciem? © Pixabay

Jak prawidłowo myć owoce?

Główny Inspektorat Sanitarny zaleca, by owoców i warzyw nie myć krótko i pobieżnie, a dokładnie, pocierając lub szorując ich powierzchnię pod strumieniem bieżącej wody. Jak zaleca GIS, produkty z odporniejszą, grubą skórką można sparzyć wrzątkiem lub szorować czystą szczotką podczas mycia pod bieżącą wodą. Do płukania owoców i warzyw można użyć również wody z solą kuchenną, sokiem z cytryny, kwaskiem cytrynowym, a także z octem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów