Wirtualna Polska

5 sposobów na to, żeby Twoje dania smakowały jak z najlepszej restauracji

5 sposobów na to, żeby Twoje dania smakowały jak z najlepszej restauracji

Każda z nas chciałaby, aby jej posiłki wyglądały perfekcyjnie. I jak się okazuje, dania jak z restauracji można przygotować w domowym zaciszu.

Wirtualna Polska

Dzięki sprawdzonym trikom przygotujesz prawdziwe arcydzieła dla swoich bliskich. Na pewno będą pod wielkiem wrażeniem, kiedy zaserwujesz im pięknie podane dania. Ślinka będzie cieknąć od samego patrzenia ❤️

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

#1 Nie bój się używać soli

Zawodowi kucharze nie boją się doprawiać swoich dań i potrafią pracować m.in. z solą. Przyprawa ta świetnie podkręca smak przygotowywanych dań, dlatego nie bój się używać jej w swojej kuchni. Na pewno tego nie pożałujesz ?

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

#2 Cebula szalotka

szalotka

Jest to niezastąpiony składnik w każdej restauracji. A wszystko to dlatego, że szalotka ma łagodniejszy smak niż zwykła cebula i czosnek. Najlepiej pokroić ją w drobną kostkę i używać na wczesnym etapie gotowania.

#3 Zapas w kuchni

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

dania z restauracji

Kolejny trik, który może przydać się w naszej kuchni, dotyczy zapasów. I mowa tu m.in. o wywarze z warzyw. Dzięki niemu podkreślisz smak zupy, czy też sosu.

Zamiast więc robić taki wywar za każdym razem, zawsze możesz przygotować go w większej ilości i mieć go zawsze pod ręką w razie potrzeby. Przygotowując jakieś danie, pamiętaj, aby wykorzystywać jego potencjał w 100% 

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

#4 Dania jak z restauracji – nie przesadzaj z ilością

talerz jedzenia

Jeśli chcesz, aby danie prezentowało się na talerzu jak z restauracyjnego menu, dobierz odpowiedniej wielości talerz. Po drugie, nie przesadzaj z ilością.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Mniejsza porcja prezentuje się dużo lepiej. Co więcej, pusta przestrzeń na talerzu pomoże podkreślić walory jedzenia.

#5 Prezentacja dania

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

dania jak z restauracji

I na koniec kluczowy element, o którym nigdy nie wolno nam zapomnieć. Podawane danie musi pięknie się prezentować, aby wyglądało jak prawdziwe dzieło sztuki.

Nie zapomnij o jadalnych ozdobach, odpowiednim doborze talerza (jego rozmiar, kształt, kolor), jak i kontrastujących kolorach. Wszystkie te czynniki pozwolą Ci stworzyć idealną kombinację, która będzie zapierać dech w piersi.

Jak sama widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować dania jak z restauracji.

Zobacz także: Rozwiązania do kuchni, które pomogą ukryć kuchenne sprzęty


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×