Newsy5 sposobów na to, żeby Twoje dania smakowały jak z najlepszej restauracji

5 sposobów na to, żeby Twoje dania smakowały jak z najlepszej restauracji

5 sposobów na to, żeby Twoje dania smakowały jak z najlepszej restauracji
Frania
13.09.2019 14:04, aktualizacja: 16.10.2020 15:09

Każda z nas chciałaby, aby jej posiłki wyglądały perfekcyjnie. I jak się okazuje, dania jak z restauracji można przygotować w domowym zaciszu.

Dzięki sprawdzonym trikom przygotujesz prawdziwe arcydzieła dla swoich bliskich. Na pewno będą pod wielkiem wrażeniem, kiedy zaserwujesz im pięknie podane dania. Ślinka będzie cieknąć od samego patrzenia ❤️

#1 Nie bój się używać soli

Obraz

Zawodowi kucharze nie boją się doprawiać swoich dań i potrafią pracować m.in. z solą. Przyprawa ta świetnie podkręca smak przygotowywanych dań, dlatego nie bój się używać jej w swojej kuchni. Na pewno tego nie pożałujesz ?

#2 Cebula szalotka

Obraz

Jest to niezastąpiony składnik w każdej restauracji. A wszystko to dlatego, że szalotka ma łagodniejszy smak niż zwykła cebula i czosnek. Najlepiej pokroić ją w drobną kostkę i używać na wczesnym etapie gotowania.

#3 Zapas w kuchni

Obraz

Kolejny trik, który może przydać się w naszej kuchni, dotyczy zapasów. I mowa tu m.in. o wywarze z warzyw. Dzięki niemu podkreślisz smak zupy, czy też sosu.

Zamiast więc robić taki wywar za każdym razem, zawsze możesz przygotować go w większej ilości i mieć go zawsze pod ręką w razie potrzeby. Przygotowując jakieś danie, pamiętaj, aby wykorzystywać jego potencjał w 100% 

#4 Dania jak z restauracji - nie przesadzaj z ilością

Obraz

Jeśli chcesz, aby danie prezentowało się na talerzu jak z restauracyjnego menu, dobierz odpowiedniej wielości talerz. Po drugie, nie przesadzaj z ilością.

Mniejsza porcja prezentuje się dużo lepiej. Co więcej, pusta przestrzeń na talerzu pomoże podkreślić walory jedzenia.

#5 Prezentacja dania

Obraz

I na koniec kluczowy element, o którym nigdy nie wolno nam zapomnieć. Podawane danie musi pięknie się prezentować, aby wyglądało jak prawdziwe dzieło sztuki.

Nie zapomnij o jadalnych ozdobach, odpowiednim doborze talerza (jego rozmiar, kształt, kolor), jak i kontrastujących kolorach. Wszystkie te czynniki pozwolą Ci stworzyć idealną kombinację, która będzie zapierać dech w piersi.

Jak sama widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować dania jak z restauracji.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także