Danie, które od lat pojawia się na wigilijnym stole Andrzeja Dudy. To regionalny przysmak

Mimo że prezydent Andrzej Duda urodził i wychował się w Krakowie, na jego wigilijnym stole pojawiają się specjały typowe dla kuchni innych regionów Polski. W krótkim wideo, które obejrzeć możemy na profilu "W Pałacu Prezydenckim", polityk opowiedział o potrawie, która od lat uświetnia świąteczny stół w jego domu, a nawet, ubrany w kuchenny fartuszek, zajął się jej przygotowaniem wespół z kucharzem Kancelarii Prezydenta.

Prezydent Andrzej Duda przygotował tradycyjną wigilijną potrawę pod czujnym okiem profesjonalisty Prezydent Andrzej Duda przygotował tradycyjną wigilijną potrawę pod czujnym okiem profesjonalisty
Źródło zdjęć: © X: W Pałacu Prezydenckim (screenshot)

Jedną z potraw, którą prezydent Andrzej Duda zachwala i zachęca do spróbowania, jest specjał wywodzący się z tradycyjnej kuchni sądeckiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świąteczny piernik w domowym wydaniu. Robię go co roku i nigdy mnie nie zawiódł

Prezydent Andrzej Duda zdradza, co jada w Wigilię

Jaka potrawa od lat obecna jest na stole rodziny prezydenckiej? Tego dowiedzieć się możemy z krótkiego filmiku, opublikowanego na portalu X (dawniej Twitter) przez profil "W Pałacu Prezydenckim" (mniej oficjalne konto Kancelarii Prezydenta).

- Chciałem zrobić takie danie, które zawsze jest u nas na Wigilii. Kasza z suszonymi śliwkami, które należą do tradycji łąckiej [...] i z suszonymi grzybami - oznajmił Andrzej Duda w rozmowie z Marcinem Jabłońskim, kucharzem Kancelarii Prezydenta.

Kasza z suszonymi śliwkami to tradycyjne wigilijne danie Sądecczyzny. Korzenie rodziny Andrzeja Dudy sięgają właśnie ziemi sądeckiej - ze Starego Sącza pochodzi jego ojciec, Jan. Prezydent zaproponował wersję na słono z dodatkiem suszonych grzybów, istnieje również słodka wariacja, zwana kaszą tatarczaną ze śliwianką (kasza gryczana z wodą, w której gotowały się suszone śliwki).

- Tradycja wigilijna, która jest u nas w rodzinie, to jest zmieszanie obyczaju z rodziny od strony mojego taty - góralskiej, mogę powiedzieć - z obyczajami rodziny mojej mamy, która jest bardziej mazowiecka - powiedział prezydent Andrzej Duda w rozmowie z radiową "Trójką".

Kasza ze śliwkami i grzybami. Przepis

Składniki:

  • 200 g kasza jęczmienna perłowa,
  • 150 g śliwek suszonych bez pestek,
  • 50 g suszonych grzybów, np. podgrzybków,
  • 50 g masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Grzyby zalej wodą i pozostaw do namoczenia na noc. Śliwki wystarczy moczyć ok. 30 minut.
  2. Kaszę zalej wodą (w proporcji jedna objętość kaszy, dwie objętości wody) i ugotuj na wolnym ogniu.
  3. Namoczone grzyby i pokrój drobno i podsmaż je na rozgrzanym maśle.
  4. Kiedy grzyby podsmażą się, dodaj ugotowaną kaszę, na końcu pokrojone śliwki.
  5. Całość zamieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  6. Gotowe danie przełóż do mniejszego garnka, przykryj i owiń kocem. najlepiej smakuje na następny dzień, kiedy smaki się "przegryzą".
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba