Dietetyk zdradził smutną prawdę na temat produktów light. Lepiej być ostrożnym

Jakiś czas temu pisaliśmy o dietetyczce, która podjęła się oceny jakościowej gotowców z supermarketu. Dzisiejszy przedmiot sprawy powinien być w teorii łatwiejszy, bo zajmiemy się artykułami, które z definicji powinny być zdrowe. A czy rzeczywiście tak jest? Dietetyk ocenia produkty light, a my bierzemy sprawę pod lupę i jesteśmy przerażeni.

ObrazekDietetyk ocenia produkty light - Pyszności; foto: Canva

Radosław Smolik to dietetyk, który od lat prowadzi popularny na Instagramie profil dietetyka.opartanafaktach. W pewnym momencie postanowił rzetelnie rozliczyć teorię i praktykę jedzenia, które na półkach sklepowych chwali się dopiskiem ,,light".

Chwytliwe dla ludzi na diecie napisy zdarza się zauważać na opakowaniach przeróżnych produktów. Jak wyjaśnia Radosław Smolik, żeby mogły one zastosować taką formułkę, muszą spełniać pewne wymagania.

O obniżonej zawartości [nazwa składnika]” lub „lekki” oznacza obniżenie zawartości (np. cukru, tłuszczu) o co najmniej 30 proc. w porównaniu z podobnym produktem.

Sprawa wydaje się jasna i klarowna. Ale jak wygląda rzeczywistość?

Obrazek
Dietetyk ocenia produkty light - Pyszności; foto: Canva

Dietetyk ocenia produkty light

Często produkty o obniżonej zawartości tłuszczu mają dodatkowo nieco więcej cukru czy wzmacniaczy smaku.

Doradza też, jak postępować z ,,odtłuszczonymi" produktami.

Wybierając nabiał z obniżoną zawartością tłuszczu, warto zadbać, by w posiłku chociaż pewne ilości tego składnika występowały. Wynika to z obecności witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czy wpływu na kontrolę apetytu.

Chytre sposoby na zwabienie klientów

Na czym to wszystko, w prostych słowach polega? Niestety często jest tak, że jeden szkodliwy składnik zostaje zastąpiony innym. Na przykład odtłuszczone jogurty byłyby zbyt rzadkie, dlatego producenci do ich zagęszczenia stosują gumę guar, pektyny czy skrobię modyfikowaną.

Czasem bywa też odwrotnie. Produkty bez cukru potrzebują więcej tłuszczu, a żeby ich smak nie raził kubków smakowych, dodaje się tam aspartam lub acesulfam K.

Obrazek
Dietetyk ocenia produkty light - Pyszności; foto: Canva

Jak wspominał Radosław Smolik, według unijnych regulacji, produkty noszące miano ,,light", powinny mieć o 30% mniejszą wartość energetyczną od swoich ,,normalnych" odpowiedników. Warto sprawdzać etykiety, bo kolejnym sposobem producentów na nieuczciwe zwabienie klientów na diecie jest najzwyklejsze w świecie... niezastosowanie się do tych zasad. Tak po prostu.

I jak tu wierzyć napisom na opakowaniach?

A tu macie coś naprawdę lekkiego. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione