PoradyZiemniaki nie ściemnieją po ugotowaniu. Wystarczy dodać jeden składnik

Ziemniaki nie ściemnieją po ugotowaniu. Wystarczy dodać jeden składnik

Dlaczego ziemniaki ciemnieją? - Pyszności; Foto Canva.com
Dlaczego ziemniaki ciemnieją? - Pyszności; Foto Canva.com
24.01.2023 12:00, aktualizacja: 24.01.2023 13:41

Czy zdarzyło ci się kiedykolwiek ugotować więcej ziemniaków, niż jesteś w stanie zjeść? Jeśli tak, to z pewnością spotkałeś się z taką sytuacją, że po nocy przechowywania w lodówce, na następny dzień są ciemne i nieapetyczne. Dlaczego ziemniaki ciemnieją? Pamiętaj o tym podczas ich gotowania.

Czy wiesz, dlaczego ziemniaki ciemnieją? Powód może być zaskakujący

Nie ulega żadnej wątpliwości, że ziemniaki stanowią ulubiony dodatek do wielu dań obiadowych. Z pewnością, zdarzyły ci się takie sytuacje, że ugotowałeś ich za dużo, a ich nadmiar postanowiłeś przechować w lodówce, z zamiarem ponownego odgrzania w następnym dniu. I tu pojawia się pewnego rodzaju zaskoczenie. Ziemniaki, na kolejny dzień stają się ciemne i nieapetyczne, przez co rezygnujesz z ich podgrzania. Czym spowodowana jest ta sytuacja i dlaczego ziemniaki ciemnieją? Przyczyna tkwi w ich obieraniu i sposobie gotowania.

Ziemniaki - Pyszności; Foto Canva.com
Ziemniaki - Pyszności; Foto Canva.com

Ciemnienie ziemniaków jest absolutnie procesem naturalnym. A wszystkiemu winna jest oksydaza polifenowa, która jest enzymem powstającym na skutek mechanicznego uszkodzenia rośliny. W tym przypadku, tym uszkodzeniem jest obieranie ziemniaków. Po zdjęciu skórki, enzym reaguje z tlenem, przez co można zaobserwować proces ciemnienia ziemniaków. Pamiętaj, że taki proces ciemnienia, może być spowodowany również zbyt dużą ilością nawozów, przyspieszających wzrost. Jeśli ziemniaki ciemnieją zbyt szybko, to z pewnością takie nawozy były wykorzystane.

Jak zapobiec ciemnieniu ziemniaków?

Jeśli już wiesz, dlaczego ziemniaki ciemnieją, to warto byś poznał sposoby, dzięki którym po ugotowaniu, będą wyglądały apetycznie. Wystarczy, że do gotującej się wody z ziemniakami wrzucisz liść laurowy. Dzięki niemu, zachowają one jasny kolor i będą tym samym - apetyczne. Inne rozwiązania, które zapobiegają temu procesowi, to np. dodanie kilku kropel octu do wody lub szczypta kwasku cytrynowego. Dzięki temu, ziemniaki zachowają swój wyjątkowy kolor, a ty w pełni będziesz mógł cieszyć się ich najlepszym smakiem.

Szukasz inspiracji na pyszny obiad? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na muszelki z kurczakiem w sosie śmietanowym z pieczarkami:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także