PoradyDo garnka z ogórkową dodaję jedną łyżkę. Podbija smak zupy tak, że każdy prosi o dolewkę

Do garnka z ogórkową dodaję jedną łyżkę. Podbija smak zupy tak, że każdy prosi o dolewkę

Czym podkręcić smak zupy ogórkowej? Pieprz i sól to niekiedy za mało, a ziele angielskie czy liście laurowe może i zdają egzamin, ale wciąż nie prowadzą do uzyskania upragnionego efektu "wow". Chcąc dokonać kulinarnego cudu z ogórkową w roli głównej, postaw na sprawdzony i skuteczny patent.

Czym podkręcić smak zupy ogórkowej?
Czym podkręcić smak zupy ogórkowej?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

13.06.2024 | aktual.: 13.06.2024 08:42

Poszukujesz przepisu na tę jedyną taką i nietuzinkową zupę ogórkową, która oczaruje każdego? Geniusz i sukces tkwi w prostocie. Nie szukaj udziwnień, a postaw na sprawdzone rozwiązania, które - jak za pociągnięciem magicznej różdżki - sprawiają, że zupa nabiera nowego wymiaru. Ja sama do ogórkowej dodaję jeden ekstra składnik. Wystarczy jedna łyżka, a domownicy co rusz podchodzą do garnka po repetę.

Czym podkręcić smak ogórkowej?

Jeśli zastanawiasz się, czym podkreślić smak zupy ogórkowej, wiedz, że opcji jest kilka, a te zależą od tego, jaki efekt chcesz uzyskać. Fani charakternej ogórkowej, mocno kwaśnej, mogą zakwasić ją sporym dodatkiem soku z kiszonych ogórków. Świetnym składnikiem ogórkowej jest pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liści laurowy oraz świeże zioła, a zwłaszcza lubczyk, koperek i pietruszka. Nie zapomnij o wywarze z warzyw korzeniowych, który stanowi doskonałą bazę większości zup.

Smak zupy ogórkowej możesz podkręcić też nietypowymi dodatkami. Przykładowo musztarda - oczywiście w niewielkiej ilości - nada zupie głębszego smaku. Kwaśne jabłko natomiast, otarte na grubych okach, to dodatek do ogórkowej ze wschodu, krewnej naszej zupy. Niemniej jednym z najczęściej polecanych składników podkręcających smak zupy ogórkowej jest... miód. Dozowany ostrożnie, stopniowo, sprawi, że zupa nabierze łagodniejszych nut.

Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa © Canva | kwasny221

Zupa ogórkowa z dodatkiem miodu. Przepis

Składniki:

  • 150 g karkówki,
  • 500 g ogórków kiszonych,
  • 2 marchewki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 100 g suchego ryżu,
  • pęczek koperku,
  • por,
  • pietruszka,
  • 4 liście laurowe, 4 ziele angielskie,
  • sól i pieprz,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18-proc.
  • 1 łyżka miodu (lub mniej, według preferencji).

Przygotowanie:

  1. Karkówkę pokrój na mniejsze części i zalej wodą. Zagotuj całość.
  2. Następnie zmniejsz moc palnika, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę.
  3. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i dorzuć do wywaru. Zupę gotuj jeszcze około pół godziny.
  4. Po tym czasie wrzuć do zupy ryż i podgrzewaj całość ok. 15 minut.
  5. Na końcu do zupy dodaj ogórki kiszone otarte na drobnych oczkach.
  6. Zupę gotuj jeszcze przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem oraz miodem, a także zapraw śmietaną. Podawaj z posiekanym koperkiem.
Wybrane dla Ciebie