Do garnka z ogórkową dodaję jedną łyżkę. Podbija smak zupy tak, że każdy prosi o dolewkę

Czym podkręcić smak zupy ogórkowej? Pieprz i sól to niekiedy za mało, a ziele angielskie czy liście laurowe może i zdają egzamin, ale wciąż nie prowadzą do uzyskania upragnionego efektu "wow". Chcąc dokonać kulinarnego cudu z ogórkową w roli głównej, postaw na sprawdzony i skuteczny patent.

Czym podkręcić smak zupy ogórkowej? Czym podkręcić smak zupy ogórkowej?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Poszukujesz przepisu na tę jedyną taką i nietuzinkową zupę ogórkową, która oczaruje każdego? Geniusz i sukces tkwi w prostocie. Nie szukaj udziwnień, a postaw na sprawdzone rozwiązania, które - jak za pociągnięciem magicznej różdżki - sprawiają, że zupa nabiera nowego wymiaru. Ja sama do ogórkowej dodaję jeden ekstra składnik. Wystarczy jedna łyżka, a domownicy co rusz podchodzą do garnka po repetę.

Ta genialna sałatka owocowo-warzywna ma spore grono fanów. U ciebie będzie tak samo

Czym podkręcić smak ogórkowej?

Jeśli zastanawiasz się, czym podkreślić smak zupy ogórkowej, wiedz, że opcji jest kilka, a te zależą od tego, jaki efekt chcesz uzyskać. Fani charakternej ogórkowej, mocno kwaśnej, mogą zakwasić ją sporym dodatkiem soku z kiszonych ogórków. Świetnym składnikiem ogórkowej jest pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liści laurowy oraz świeże zioła, a zwłaszcza lubczyk, koperek i pietruszka. Nie zapomnij o wywarze z warzyw korzeniowych, który stanowi doskonałą bazę większości zup.

Smak zupy ogórkowej możesz podkręcić też nietypowymi dodatkami. Przykładowo musztarda - oczywiście w niewielkiej ilości - nada zupie głębszego smaku. Kwaśne jabłko natomiast, otarte na grubych okach, to dodatek do ogórkowej ze wschodu, krewnej naszej zupy. Niemniej jednym z najczęściej polecanych składników podkręcających smak zupy ogórkowej jest... miód. Dozowany ostrożnie, stopniowo, sprawi, że zupa nabierze łagodniejszych nut.

Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa © Canva | kwasny221

Zupa ogórkowa z dodatkiem miodu. Przepis

Składniki:

  • 150 g karkówki,
  • 500 g ogórków kiszonych,
  • 2 marchewki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 100 g suchego ryżu,
  • pęczek koperku,
  • por,
  • pietruszka,
  • 4 liście laurowe, 4 ziele angielskie,
  • sól i pieprz,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18-proc.
  • 1 łyżka miodu (lub mniej, według preferencji).

Przygotowanie:

  1. Karkówkę pokrój na mniejsze części i zalej wodą. Zagotuj całość.
  2. Następnie zmniejsz moc palnika, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę.
  3. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i dorzuć do wywaru. Zupę gotuj jeszcze około pół godziny.
  4. Po tym czasie wrzuć do zupy ryż i podgrzewaj całość ok. 15 minut.
  5. Na końcu do zupy dodaj ogórki kiszone otarte na drobnych oczkach.
  6. Zupę gotuj jeszcze przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem oraz miodem, a także zapraw śmietaną. Podawaj z posiekanym koperkiem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇