Dodaj do kapusty, a nie będzie zalegać w żołądku. Przepis pochodzi spod Zakopanego
Kapusta kiszona na ciepło to kuszący dodatek do obiadu. Niestety, wiele osób po jej zjedzeniu zmaga się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Szczególnie mocno cierpią osoby chorujące na zespół jelita drażliwego. Na szczęście jest na to rada. Wystarczy dodać do kapusty łyżkę popularnej przyprawy, a przykre konsekwencje przestaną ci grozić.
Kapusta z kminkiem jest nie tylko lepiej przyswajalna przez organizm. Ta wyjątkowa przyprawa dodaje jej pięknego, lekko cytrusowego aromatu. Kiedy pierwszy raz spróbowałam tej potrawy, nie mogłam uwierzyć, że to zasługa samego kminku. Poprosiłam o przepis i okazało się, że – chociaż na liście nie ma zbyt wielu składników – jest smak wynika z całej kompozycji dania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina
Jak kminek działa na organizm?
Kminek ma właściwości wspomagające trawienie, co jest szczególnie ważne przy jedzeniu potraw ciężkostrawnych, takich jak kapusta. Łagodzi wzdęcia i redukuje skurcze jelit. Wspomaga także wydzielanie soków trawiennych, co przyspiesza metabolizm i poprawia ogólną kondycję układu pokarmowego.
Inne przyprawy pomagające w trawieniu kapusty
Do potraw z kapusty świeżej lub kiszonej warto dodać także inne przyprawy, które łagodzą dolegliwości żołądkowe. Na przykład majeranek jest znany z działania rozkurczowego, co pomaga zmniejszyć wzdęcia i uczucie pełności. Jego delikatny, słodkawy aromat dodaje potrawom lekkości. Cząber wspomaga działanie kwasów trawiennych, co przekłada się na lepsze trawienie i zmniejszenie niestrawności. Liście laurowe także wspierają procesy trawienne, przyczyniając się do redukcji wzdęć i niestrawności.
Po obiedzie z kapustą w roli głównej sięgnij po ziołowy napar – z mięty, rumianku lub kopru włoskiego. Mięta działa rozkurczowo, łagodząc ciężkość w żołądku i oferując uczucie ulgi. Rumianek jest ceniony za swoje właściwości przeciwzapalne, on także wspiera procesy trawienne i koi organizm. Koper włoski również zmniejsza wzdęcia i przyspiesza trawienie, dzięki czemu możesz cieszyć się dobrym samopoczuciem nawet po ciężkostrawnym obiedzie.
Przepis na duszoną kapustę z kminkiem
W podobny sposób możesz przygotować także świeżą główkę kapusty. Będzie ona mniej kwaśna, ale również wychodzi bardzo smaczna. W przypadku surowej kapusty należy wydłużyć czas gotowania.
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 200 ml bulionu warzywnego,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka kminku,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżka masła,
- 1 cebula,
- świeżo zmielony pieprz,
- garść posiekanego koperku.
Wykonanie:
- Kapustę odciśnij z wody. Możesz przepłukać, aby była mniej kwaśna.
- W garnku z grubym dnem roztop łyżkę masła i zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę.
- Dodaj odciśniętą kapustę kiszoną, bulion, łyżkę cukru, kminek i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem przez ok. 15-20 minut.
- Na koniec dopraw świeżo zmielonym pieprzem i posyp posiekanym koperkiem.
Jeśli chcesz zagęścić kapustę, możesz dodać do niej zasmażkę, ale musisz liczyć się z tym, że będzie wtedy nieco bardziej kaloryczna.