Już nie gotuję kapusty na gołąbki. Mam lepszy patent, by liście były miękkie
Wiele osób rezygnuje z gotowania gołąbków ze względu na żmudną pracę związaną z obróbką kapusty. Główkę trzeba sparzyć, a następnie oddzielić od niej liście w taki sposób, żeby się nie porozrywały. Do gotowania potrzebny jest duży garnek, który nie zawsze jest na stałym wyposażeniu kuchni. Ponadto wyjęcie gorącej kapusty z wrzątku jest niebezpieczne. Na szczęście jest o wiele łatwiejszy sposób.
Kiedy pada hasło "łatwe gołąbki", na myśl przychodzą tzw. oszukane gołąbki z poszatkowaną kapustą. Jednak tym razem sposób na zredukowanie pracy w kuchni dotyczy klasycznych tradycyjnych gołąbków – czyli takich, jakie robiły nasze babcie i prababcie. W dawnych gospodarstwach sparzenie kapusty w wielkim garze nie było problemem. Na kuchni opalanej drewnem gotowano obiady dla wielopokoleniowej rodziny. W popularnych dzisiaj aneksach kuchennych takie operacje są nie do pomyślenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gołąbki z mięsem i soczewicą. Ich smak jest nie do podrobienia
Jaka kapusta jest najlepsza na gołąbki?
Najczęstszym wyborem jest klasyczna biała kapusta. Taką główkę każdy trzyma w lodówce, ponieważ sprawdza się nie tylko do zawijania gołąbków, ale także do zupy jarzynowej i na surówkę. Jest tania, bogata w błonnik i witaminy A, C i E, a po ukiszeniu staje się naturalnym probiotykiem, wspierającym odporność organizmu.
Jednak wybierając kapustę na gołąbki, warto rozejrzeć się trochę bardziej. Sprawdź, czy w sklepie jest dostępna specjalna odmiana o lekko spłaszczonej główce i o wiele bardziej rozłożystych liściach. W kapustę gołąbkową farsz praktycznie sam się zawija. Liście nie pękają podczas gotowania i z łatwością odchodzą od głąba.
Ciekawą alternatywą dla tradycyjnej białej główki są kiszone liście kapusty. W ten sposób Łemkowie przygotowywali wigilijne kiszeniaki z farszem z kaszy i grzybów leśnych. Specjałów ich kuchni można spróbować dzisiaj na terenie Dolnego Śląska, dokąd ludność ta została przesiedlona po II wojnie światowej.
Najprostszy sposób na parzenie kapusty
Jeśli na myśl o tradycyjnym gotowaniu kapusty na gołąbki dostajesz dreszczy, skorzystaj z prostszego rozwiązania, jakim jest sparzenie liści w kuchence mikrofalowej. Tak samo jak przed gotowaniem, usuń zewnętrzne, uszkodzone liście i wytnij głąb. Następnie umieść całą główkę w misce lub pojemniku do mikrofalówki, najlepiej wycięciem po głąbie do góry.
Do miski wlej odrobinę wody – wystarczy ćwierć szklanki. Wstaw na maksymalną moc na 10 minut. Czas parzenia może się wahać od 8 do 12 minut w zależności od rozmiaru kapusty. Po tym czasie wyjmij kapustę z mikrofalówki i odstaw do ostygnięcia.
Aby było jeszcze łatwiej, możesz dodatkowo – przed wstawieniem kapusty do mikrofalówki – włożyć ją do zamrażalnika na minimum 1 godzinę. Niska temperatura sprawi, że liście staną się miękkie i elastyczne. Uwaga, kapusta z zamrażalnika nie nadaje się na surówkę. Zanim przejdziesz do zawijania gołąbków usuń główny nerw, aby wyrównać powierzchnię liści.