Już nie gotuję kapusty na gołąbki. Mam lepszy patent, by liście były miękkie

Wiele osób rezygnuje z gotowania gołąbków ze względu na żmudną pracę związaną z obróbką kapusty. Główkę trzeba sparzyć, a następnie oddzielić od niej liście w taki sposób, żeby się nie porozrywały. Do gotowania potrzebny jest duży garnek, który nie zawsze jest na stałym wyposażeniu kuchni. Ponadto wyjęcie gorącej kapusty z wrzątku jest niebezpieczne. Na szczęście jest o wiele łatwiejszy sposób.

Gołąbki możesz zrobić z farszem mięsnym lub wegetariańskimGołąbki możesz zrobić z farszem mięsnym lub wegetariańskim
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kiedy pada hasło "łatwe gołąbki", na myśl przychodzą tzw. oszukane gołąbki z poszatkowaną kapustą. Jednak tym razem sposób na zredukowanie pracy w kuchni dotyczy klasycznych tradycyjnych gołąbków – czyli takich, jakie robiły nasze babcie i prababcie. W dawnych gospodarstwach sparzenie kapusty w wielkim garze nie było problemem. Na kuchni opalanej drewnem gotowano obiady dla wielopokoleniowej rodziny. W popularnych dzisiaj aneksach kuchennych takie operacje są nie do pomyślenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki z mięsem i soczewicą. Ich smak jest nie do podrobienia

Jaka kapusta jest najlepsza na gołąbki?

Najczęstszym wyborem jest klasyczna biała kapusta. Taką główkę każdy trzyma w lodówce, ponieważ sprawdza się nie tylko do zawijania gołąbków, ale także do zupy jarzynowej i na surówkę. Jest tania, bogata w błonnik i witaminy A, C i E, a po ukiszeniu staje się naturalnym probiotykiem, wspierającym odporność organizmu. 

Jednak wybierając kapustę na gołąbki, warto rozejrzeć się trochę bardziej. Sprawdź, czy w sklepie jest dostępna specjalna odmiana o lekko spłaszczonej główce i o wiele bardziej rozłożystych liściach. W kapustę gołąbkową farsz praktycznie sam się zawija. Liście nie pękają podczas gotowania i z łatwością odchodzą od głąba.

Ciekawą alternatywą dla tradycyjnej białej główki są kiszone liście kapusty. W ten sposób Łemkowie przygotowywali wigilijne kiszeniaki z farszem z kaszy i grzybów leśnych. Specjałów ich kuchni można spróbować dzisiaj na terenie Dolnego Śląska, dokąd ludność ta została przesiedlona po II wojnie światowej.

Najprostszy sposób na parzenie kapusty

Jeśli na myśl o tradycyjnym gotowaniu kapusty na gołąbki dostajesz dreszczy, skorzystaj z prostszego rozwiązania, jakim jest sparzenie liści w kuchence mikrofalowej. Tak samo jak przed gotowaniem, usuń zewnętrzne, uszkodzone liście i wytnij głąb. Następnie umieść całą główkę w misce lub pojemniku do mikrofalówki, najlepiej wycięciem po głąbie do góry.

Do miski wlej odrobinę wody – wystarczy ćwierć szklanki. Wstaw na maksymalną moc na 10 minut. Czas parzenia może się wahać od 8 do 12 minut w zależności od rozmiaru kapusty. Po tym czasie wyjmij kapustę z mikrofalówki i odstaw do ostygnięcia.

Aby było jeszcze łatwiej, możesz dodatkowo – przed wstawieniem kapusty do mikrofalówki – włożyć ją do zamrażalnika na minimum 1 godzinę. Niska temperatura sprawi, że liście staną się miękkie i elastyczne. Uwaga, kapusta z zamrażalnika nie nadaje się na surówkę. Zanim przejdziesz do zawijania gołąbków usuń główny nerw, aby wyrównać powierzchnię liści.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"