Do masy na domową kiełbasę wlej 1 łyżkę tego składnika. Włoski specjał miażdży sklepowe gotowce

Domowa włoska kiełbasa z przyprawami i czerwonym winem - Pyszności; Foto: Canva.com

Domowa włoska kiełbasa zachwyci wszystkich twoich gości! Skrywa ona w sobie wiele wspaniałych i aromatycznych składników. Czerwone wino oraz liczne przyprawy nadają jej wyjątkowego charakteru. Poza tym warto również zaznaczyć, że sposób przygotowania tej wyjątkowej kiełbasy jest dziecinnie prosty. W związku z tym każdy z nas może ją z łatwością wykonać. Poniżej podajemy przepis.

Jeśli masz dosyć kiełbasy ze sklepu, polecamy wykonać przepis na domową kiełbasę włoską. Wspaniale sprawdzi się w towarzystwie świeżego pieczywa w jesienne, chłodne dni.

Domowa, aromatyczna wędlina

domowa kiełbasa

Mięso mielone – Pyszności; Foto: Canva.com

Domowa włoska kiełbasa zasmakuje wszystkim fanom aromatycznych potraw. Powstaje ona na bazie mięsa wieprzowego. Poza tym kiełbasa skrywa w sobie również wiele wspaniałych przypraw, takich jak rozmaryn, tymianek, oregano, czy szałwia. Aby wzbogacić smak wędliny, dodajemy do niej również niewielką ilość wytrawnego czerwonego wina. Jeśli masz ochotę jej spróbować – poniżej podajemy jak ją wykonać krok po kroku.

Domowa włoska kiełbasa

Mielone mięso – Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 łyżka zmielonego czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka czerwonego wina
  • 1,5 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka suszonej cebuli w proszku
  • szczypta suszonego tymianku, rozmarynu, oregano oraz szałwii

Sposób przygotowania:

Mięso wymieszaj dokładnie ze wszystkimi składnikami w dużej misce. Następnie całość wyrabiaj rękoma, aż do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Naturalne osłonki z jelita wypełnij przygotowaną mięsną masą. Na końcu odłóż je do lodówki na minimum 7 godzin, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu kiełbasa będzie odznaczać się intensywniejszym smakiem.

Tak przygotowaną domową kiełbasę przechowuj maksymalnie 3 dni w lodówce. Jeśli chcesz, możesz ją również zamrozić. W takiej sytuacji należy ją spożyć w przeciągu 2 – 3 miesięcy. Pamiętaj również, aby po rozmrożeniu kiełbasy – nie zamrażać jej ponownie. W przeciwnym razie może się to negatywnie odbić na twoim zdrowiu.

 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pieczonkę z kiełbasą i warzywami krok po kroku. To rozgrzewające, pyszne i tanie danie z piekarnika świetnie sprawdzi się w jesienne dni.

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×