PrzepisDomowa wędlina w pięć minut bije na głowę produkty ze sklepowej półki. Szybko i tanio

Domowa wędlina w pięć minut bije na głowę produkty ze sklepowej półki. Szybko i tanio

Domowa wędlina - Pyszności; Foto Canva oraz screen z https://www.youtube.com/watch?v=xpN-rk2La8I
Domowa wędlina - Pyszności; Foto Canva oraz screen z https://www.youtube.com/watch?v=xpN-rk2La8I
Paulina
30.09.2022 16:28

Jajecznica, jajka na twardo czy gotowe szynki z marketu na pewno już dawno wszystkim się przejadły. W związku z tym przychodzimy z nowym przepisem na pyszny i soczysty schab na kanapki. Nie da się ukryć, że domowe wyroby biją na głowę produkty ze sklepowych półek. Jeśli znajdziemy tylko chwilę, to warto poświęcić ją na przygotowanie domowego schabu. Dla niektórych to najlepszy dodatek do kanapek.

Samodzielne przygotowanie tego mięsa pozwoli nam na dokładne zapoznanie się z jego składem. Dobrze wiemy, że skład dla wielu z nas jest bardzo ważny i dbamy o jakość spożywanych produktów. Domowy schab przygotujesz zaledwie z kilku składników. Ważne są aromatyczne przyprawy, które nadadzą pysznego smaku naszej potrawie. Napisz ma kartce potrzebną listę składników oraz zapisz dokładny sposób przygotowania. Na pewno nie raz podzielisz się nim ze swoimi bliskimi.

Domowa wędlina- przepis

Obraz

Składniki:

  • 1 kg dobrej jakości schabu
  • 5 ziaren jałowca
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 łyżki soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 goździki
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka pieprzu
  • łyżka majonezu
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka tymianku
  • łyżka kolendry
  • 1/2 łyżeczki cukru
Schab- Pyszności; Foto: Canva.com
Schab- Pyszności; Foto: Canva.com

Sposób przygotowania:

Na sam początek schab dokładnie umyj. Następnie odkrój z niego tłuste części. Przygotuj duży garnek i wlej do niego 2 litry wody. Następnie dodaj wszystkie przyprawy, czosnek, majonez i musztardę. Wszystko ze sobą mieszamy. Do naszego naczynia wkładamy schab. Gotujemy do zagotowania, a następnie odczekujemy 5 minut i wyłączamy gaz.

Tak przygotowany schab zdejmujemy z palnika, przykrywamy pokrywką i odstawiamy najlepiej na całą noc. Następnie po tym czasie stawiamy naczynie na palnik i znowu gotujemy przez 5 minut, aż do zagotowania. Schab wyjmujemy z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym. Po całkowitym ostygnięciu kroimy mięso na cienkie plastry. Tak przygotowana domowa wędlina sprawdzi się idealnie na kanapki. Ułóż ulubione zielone warzywa na domowym świeżym pieczywie, dodaj schab i swój sprawdzony sos.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować najlepszego kotleta schabowego krok po kroku. Jeden składnik odmienia całe danie i zmienia smak tego tradycyjnego kotleta na lepsze.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także