Dziadek zawsze stukał w kapelusze większych grzybów. Od razu wiedział, czy zabierać je do domu

Pewnie większość z nas wybiera się w weekend do lasu, bo wysyp grzybów trwa. Mój dziadek był mistrzem grzybobrania. Od niego nauczyłam się, jak szybko ocenić kondycję większych grzybów. Ta metoda sprawdza się zawsze.

Jak sprawdzić, czy grzyb jest dobry?Jak sprawdzić, czy grzyb jest dobry?
Źródło zdjęć: © Pyszności
Dorota Gepert
oprac.  Dorota Gepert

Najważniejsza zasada podczas grzybobrania jest jedna. Jeśli nie jesteś pewien znalezionego okazu, zostaw go. Do koszyka wiklinowego wkładaj tylko grzyby, które nie budzą żadnych wątpliwości. I tylko w ich przypadku możesz zastanawiać się, czy warto je zabierać do domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

Niezwykły trik dziadka

Ten trik na pewno przyda się podczas zbierania grzybów. To sztuczka, której nauczył mnie mój dziadek. Jest bardzo prosta i szybka, do wykorzystania dla każdego. Podczas wysypu grzybów, często je selekcjonujemy, nie wszystkie wkładamy do koszyka. Dodatkowo, często obawiamy się egzemplarzy starszych, bo mogą być mniej smaczne i robaczywe. I tego właśnie dotyczy trik dziadka. Po prostu zawsze delikatnie stukał w kapelusz grzyba. Okazuje się, że ta z pozoru absurdalna czynność dostarcza cennych informacji. Dziadek tłumaczył, że jeśli po takim stuknięciu usłyszymy głuchy dźwięk, to znaczy, że grzyb jest zdrowy.

Lepiej je zostawić

Natomiast brak tego dźwięku prawdopodobnie oznacza, że grzyb jest stary i robaczywy. Takiego grzyba lepiej zostawić, tam gdzie wyrósł. Warto też pamiętać, że grzyby zebrane rano są z reguły zdrowe. Po prostu jest większa szansa, że nie zdążą zaatakować ich ślimaki. Szczególnie lubią borowiki, podgrzybki czy koźlarze. Kiedy wybierzesz się na grzyby skoro świt, wyprzedzisz aktywność owadów. By z jaj rozwinęły się larwy, potrzebna jest trochę wyższa temperatura. W grzybach zebranych rano, insekty nie zdążą złożyć jaj. To oznacza zebranie zdrowych okazów.

Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pij od razu po przebudzeniu. Jelita ci za to podziękują
Pij od razu po przebudzeniu. Jelita ci za to podziękują
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?