Dziadek zawsze stukał w kapelusze większych grzybów. Od razu wiedział, czy zabierać je do domu

Pewnie większość z nas wybiera się w weekend do lasu, bo wysyp grzybów trwa. Mój dziadek był mistrzem grzybobrania. Od niego nauczyłam się, jak szybko ocenić kondycję większych grzybów. Ta metoda sprawdza się zawsze.

Jak sprawdzić, czy grzyb jest dobry?Jak sprawdzić, czy grzyb jest dobry?
Źródło zdjęć: © Pyszności
Dorota Gepert
oprac.  Dorota Gepert

Najważniejsza zasada podczas grzybobrania jest jedna. Jeśli nie jesteś pewien znalezionego okazu, zostaw go. Do koszyka wiklinowego wkładaj tylko grzyby, które nie budzą żadnych wątpliwości. I tylko w ich przypadku możesz zastanawiać się, czy warto je zabierać do domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

Niezwykły trik dziadka

Ten trik na pewno przyda się podczas zbierania grzybów. To sztuczka, której nauczył mnie mój dziadek. Jest bardzo prosta i szybka, do wykorzystania dla każdego. Podczas wysypu grzybów, często je selekcjonujemy, nie wszystkie wkładamy do koszyka. Dodatkowo, często obawiamy się egzemplarzy starszych, bo mogą być mniej smaczne i robaczywe. I tego właśnie dotyczy trik dziadka. Po prostu zawsze delikatnie stukał w kapelusz grzyba. Okazuje się, że ta z pozoru absurdalna czynność dostarcza cennych informacji. Dziadek tłumaczył, że jeśli po takim stuknięciu usłyszymy głuchy dźwięk, to znaczy, że grzyb jest zdrowy.

Lepiej je zostawić

Natomiast brak tego dźwięku prawdopodobnie oznacza, że grzyb jest stary i robaczywy. Takiego grzyba lepiej zostawić, tam gdzie wyrósł. Warto też pamiętać, że grzyby zebrane rano są z reguły zdrowe. Po prostu jest większa szansa, że nie zdążą zaatakować ich ślimaki. Szczególnie lubią borowiki, podgrzybki czy koźlarze. Kiedy wybierzesz się na grzyby skoro świt, wyprzedzisz aktywność owadów. By z jaj rozwinęły się larwy, potrzebna jest trochę wyższa temperatura. W grzybach zebranych rano, insekty nie zdążą złożyć jaj. To oznacza zebranie zdrowych okazów.

Wybrane dla Ciebie

Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę