Ekspertka pokazała wnętrze popularnych przekąsek dla dzieci. Cale spleśniałe, a podajemy maluchom, nawet nie wiedząc

Wystarczy jedno spojrzenie na to zdjęcie, żeby wiedzieć, że ten produkt nigdy nie powinien trafić do niczyjego żołądka. A już na pewno nie żołądka dziecka. Tymczasem wskazana przez edukatorkę pleśń pochodzi właśnie z przekąski dla najmłodszych. Specjalistka podzieliła się cenną poradą.

Przekąska dla dzieci z pleśnią? Ekspertka ostrzegaPrzekąska dla dzieci z pleśnią? Ekspertka ostrzega
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Africa images, Doktorania

Ten produkt, znana i popularna przekąska dla dzieci, to w przypadku wielu rodziców prawdziwy ratunek w ciągu zabieganego dnia. Bądźmy uczciwi — nie zawsze mamy czas przygotowywać dla najmłodszych własnoręcznie wykonany, odżywczy prowiant z najlepszej jakości produktów wybranych przez nas osobiście na bazarku z ekologiczną żywnością. Nawet gdybyśmy chcieli i bardzo się o to starali, to czasem jest to po postu niemożliwe. W takich momentach rodzice często ratują się musem owocowym ze sklepowej półki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami robię co tydzień. Moja rodzina ciągle się o nie dopomina

Problem polega na tym, że tego rodzaju produkty nie zawsze powinny trafić do brzuszka dziecka. Kwestia często nagannego składu, obecności wolnych cukrów czy konserwantów to już — mamy nadzieję — sprawa oczywista, na tyle powszechna, by każdy rodzic sprawdzał etykiety produktów przed ich kupnem. A jednak nawet wtedy może czekać nas w domu przykra niespodzianka. I pół biedy, jeśli ją zawczasu zauważymy. Gorzej, jeśli tak się nie stanie.

Przekąska dla dzieci z pleśnią

Doktor Anna Makowska to edukatorka, która, jak sama pisze, prowadzi na Instagramie "rewolucję żywieniową". Na jej profilu w mediach społecznościowych znajdziemy dużo praktycznych porad w duchu zdrowego odżywiania, często dotyczących karmienia najmłodszych. Kilka dni temu ekspertka podzieliła się ze swoimi sympatykami wiedzą na temat rzekomo często występującej w musach dla dzieci pleśni. "Doktorania" zauważyła, że problem polega tu przede wszystkim na tym, że w tego typu produktach (tak samo jak w ketchupie czy sosach do dań) nie jesteśmy w stanie zobaczyć pleśni znajdującej się w środku.

Mus to popularna przekąska dla dzieci
Mus to popularna przekąska dla dzieci © Canva | ArtemSH

Specjalistka postanowiła podzielić się również poradami na temat zapobiegnięcia spożycia przez najmłodszych spleśniałych musów. Określiła je w kilku punktach:

Jeśli po pierwszym spróbowaniu coś Wam nie pasuje, smak jest inny niż zawsze itp. - NIE JEDZCIE PRODUKTU DO KOŃCA. Po prostu zamknijcie tubkę/opakowanie i po powrocie do domu otwórzcie ostrożnie (np. nożyczkami), aby sprawdzić, czy zawartość nie zawiera pleśni.
NIE ZMUSZAJCIE dzieci do zjedzenia czegoś, co w ich opinii smakuje "dziwnie, inaczej niż zwykle".

Ponadto ekspertka zaapelowała, by o wystąpieniu pleśni w przekąskach dla dzieci poinformować Główny Inspektorat Sanitarny. Przypomnijmy w tym miejscu, że pleśń jest szkodliwa i nie należy jej spożywać!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze