Ekspertka pokazała wnętrze popularnych przekąsek dla dzieci. Cale spleśniałe, a podajemy maluchom, nawet nie wiedząc

Wystarczy jedno spojrzenie na to zdjęcie, żeby wiedzieć, że ten produkt nigdy nie powinien trafić do niczyjego żołądka. A już na pewno nie żołądka dziecka. Tymczasem wskazana przez edukatorkę pleśń pochodzi właśnie z przekąski dla najmłodszych. Specjalistka podzieliła się cenną poradą.

Przekąska dla dzieci z pleśnią? Ekspertka ostrzegaPrzekąska dla dzieci z pleśnią? Ekspertka ostrzega
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Africa images, Doktorania

Ten produkt, znana i popularna przekąska dla dzieci, to w przypadku wielu rodziców prawdziwy ratunek w ciągu zabieganego dnia. Bądźmy uczciwi — nie zawsze mamy czas przygotowywać dla najmłodszych własnoręcznie wykonany, odżywczy prowiant z najlepszej jakości produktów wybranych przez nas osobiście na bazarku z ekologiczną żywnością. Nawet gdybyśmy chcieli i bardzo się o to starali, to czasem jest to po postu niemożliwe. W takich momentach rodzice często ratują się musem owocowym ze sklepowej półki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami robię co tydzień. Moja rodzina ciągle się o nie dopomina

Problem polega na tym, że tego rodzaju produkty nie zawsze powinny trafić do brzuszka dziecka. Kwestia często nagannego składu, obecności wolnych cukrów czy konserwantów to już — mamy nadzieję — sprawa oczywista, na tyle powszechna, by każdy rodzic sprawdzał etykiety produktów przed ich kupnem. A jednak nawet wtedy może czekać nas w domu przykra niespodzianka. I pół biedy, jeśli ją zawczasu zauważymy. Gorzej, jeśli tak się nie stanie.

Przekąska dla dzieci z pleśnią

Doktor Anna Makowska to edukatorka, która, jak sama pisze, prowadzi na Instagramie "rewolucję żywieniową". Na jej profilu w mediach społecznościowych znajdziemy dużo praktycznych porad w duchu zdrowego odżywiania, często dotyczących karmienia najmłodszych. Kilka dni temu ekspertka podzieliła się ze swoimi sympatykami wiedzą na temat rzekomo często występującej w musach dla dzieci pleśni. "Doktorania" zauważyła, że problem polega tu przede wszystkim na tym, że w tego typu produktach (tak samo jak w ketchupie czy sosach do dań) nie jesteśmy w stanie zobaczyć pleśni znajdującej się w środku.

Mus to popularna przekąska dla dzieci
Mus to popularna przekąska dla dzieci © Canva | ArtemSH

Specjalistka postanowiła podzielić się również poradami na temat zapobiegnięcia spożycia przez najmłodszych spleśniałych musów. Określiła je w kilku punktach:

Jeśli po pierwszym spróbowaniu coś Wam nie pasuje, smak jest inny niż zawsze itp. - NIE JEDZCIE PRODUKTU DO KOŃCA. Po prostu zamknijcie tubkę/opakowanie i po powrocie do domu otwórzcie ostrożnie (np. nożyczkami), aby sprawdzić, czy zawartość nie zawiera pleśni.
NIE ZMUSZAJCIE dzieci do zjedzenia czegoś, co w ich opinii smakuje "dziwnie, inaczej niż zwykle".

Ponadto ekspertka zaapelowała, by o wystąpieniu pleśni w przekąskach dla dzieci poinformować Główny Inspektorat Sanitarny. Przypomnijmy w tym miejscu, że pleśń jest szkodliwa i nie należy jej spożywać!

Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce