Ekspertka wyjaśnia, ile desek do krojenia powinniśmy mieć w kuchni. Wiele osób popełnia podstawowy błąd

Deska do krojenia to podstawa w każdej kuchni. Ale czy na pewno używasz jej w prawidłowy sposób? I czy jedna deska nadaje się do wszystkiego? Już za moment wszystko stanie się jasne!

Ekspertka wyjaśnia ile desek do krojenia powinno być w kuchniEkspertka wyjaśnia ile desek do krojenia powinno być w kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, TikTok | @drkarolinakowalczyk, hin255

Na pewno zgodzisz się ze mną, że ciężko wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie bez deski do krojenia. Jest ona niezastąpiona nie tylko przy pracy z mięsem, ale i przy krojeniu warzyw oraz owoców. Wiele osób używa bohaterki dzisiejszego artykułu do krojenia chleba oraz serwowania przekąsek podczas imprezy lub spotkania w gronie najbliższych przyjaciół.

Skoro kwestię potencjału deski do krojenia mamy już wyjaśnioną, czas zadać podstawowe pytanie. Z ilu desek do krojenia korzystasz w swojej kuchni? Jak się okazuje, jest to kluczowa sprawa i nie należy jej bagatelizować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Będą rozpływać się w ustach. Lepiej przygotuj podwójną porcję

Technolożka żywności radzi

Jeśli czytasz moje artykuły na bieżąco, to powinieneś kojarzyć dr Karolinę Kowalczyk, która jest dyplomowaną technolożką żywności. Swoją wiedzą dzieli się m.in. na TikToku, gdzie wyjaśnia wiele ważnych aspektów, które mogą przydać się nam w codziennym życiu.

Nie inaczej jest w przypadku użytkowania deski do krojenia w kuchni. Co sądzi na ten temat? I jakie ma porady w tym temacie? Spieszę z odpowiedziami!

Jedna deska to za mało

Już na samym początku swojego filmu dr Karolina Kowalczyk stwierdza, że jedna deska do krojenia w kuchni to duży błąd. Oczywiście dokładnie wyjaśnia, dlaczego tak uważa. Okazuje się bowiem, że podczas użytkowania deski (niezależnie od tworzywa, z jakiego jest wykonana) dochodzi do uszkodzenia porów

W tych porach gromadzą się bakterie, wirusy, drobnoustroje, ogólnie brud i grzyby z poprzednich czynności, które wykonywaliśmy na nich. Mało tego, przy normalnym myciu i braku dezynfekcji tej deski, one tam sobie będą po prostu żyć i się namnażać.

tłumaczy technolożka żywności.
Dr Karolina Kowalczyk podkreśla, że jedna deska to za mało
Dr Karolina Kowalczyk podkreśla, że jedna deska to za mało © TikTok | drkarolinakowalczyk

Dalej pani Karolina zaznacza, że w każdej kuchni należy pracować minimum na dwóch deskach do krojenia. Jedna z nich powinna być używana tylko do pracy z surowym mięsem. Zaś drugą deskę należy używać do pracy z owocami, warzywami, nabiałem, czy też pieczywem. Oczywiście po każdym użyciu deskę należy dokładnie umyć i najlepiej ją wyparzyć. 

W swoim nagraniu technolożka opowiedziała również, jak sprawa desek do krojenia wygląda w jej domu. Kobieta na co dzień korzysta z 4 desek do krojenia. Do pracy z surowym mięsem używa wyłącznie deski granitowej. Pozostałe 3 deski są z tworzywa sztucznego: jedną deskę stosuje tylko do pracy z nabiałem, drugą wykorzystuje wyłącznie przy pracy z owocami i warzywami, zaś na trzeciej przygotowuje śniadanie każdego dnia.

Jaki rodzaj deski do krojenia jest najlepszy?

To jednak nie koniec przydatnych treści na dzisiaj. Pani Karolina poruszyła również temat, nad którym głowi się wiele osób. Czy istnieje konkretny rodzaj deski, który jest najlepszy?

Deski plastikowe, granitowe i szklane mają ten minus, że tępią noże i rysują się podczas krojenia. Deska drewniana wygrywa z nimi pod tym względem. Natomiast deski granitowe czy plastikowe lepiej zdezynfekujemy i umyjemy niż deskę drewnianą. W drewniane pory wchodzą resztki jedzenia, które potem mogą powodować namnażanie się grzybów i bakterii chorobotwórczych, które mogą prowadzić do zatruć.

wyjaśnia ekspertka.

Pani Katarzyna podkreśla, że ostateczny wybór deski należy do nas. Kobieta w swojej kuchni pracuje na deskach granitowych i z tworzywa sztucznego. Oczywiście oprócz regularnego czyszczenia i dezynfekcji, pamięta też o częstej wymianie desek z tworzywa sztucznego, kiedy widzi zarysowania lub przebarwienia.

Myślę, że cenne rady technolożki żywności są bardzo przydatne i warto wziąć je sobie do serca. W swojej kuchni mam kilka desek do krojenia i każda z nich faktycznie służy do konkretnej czynności. A jak to wygląda w twojej kuchni?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji