Ewa Wachowicz gotuje krupnik inny niż wszystkie. Jest jeszcze zdrowszy i smaczniejszy

Tradycyjny krupnik gotowany jest na wywarze mięsnym z kaszą jęczmienną. Ewa Wachowicz woli lżejszą i zdrowszą wersję wegetariańską. Doskonały smak uzyskuje, podsmażając warzywa na maśle klarowanym. Kluczową rolę odgrywa inny rodzaj kaszy.

Ewa Wachowicz robi krupnik z kaszą gryczanąEwa Wachowicz robi krupnik z kaszą gryczaną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Utarło się, że krupnik łagodząco działa na jelita i ogólną pracę układu pokarmowego. Jednak zupa z przepisu babci – pomimo dodatku kaszy – często wychodzi ciężkostrawna ze względu na dodatek tłustego mięsa i śmietany. Ewa Wachowicz przygotowuje krupnik na bulionie warzywnym z dodatkiem niepalonej kaszy gryczanej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa pieczarkowa z automatu w PKP. Co otrzymasz za 6 złotych?

Kasza gryczana niepalona vs. kasza jęczmienna

Zwłaszcza niepalona kasza gryczana zawiera bogactwo składników odżywczych. Jest w niej o wiele więcej białka i błonnika niż w kaszy jęczmiennej, dzięki czemu wyjątkowo korzystnie wpływa na pracę jelit. Dodatkowym atutem jest to, że nie zawiera glutenu – jest więc odpowiednia dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu.

Dietetycy polecają ten rodzaj kaszy osobom chorującym na cukrzycę lub insulinooporność ze względu na niski indeks glikemiczny, który wynosi ok. 45 jednostek (IG kaszy jęczmiennej to ok. 60-70 jednostek). Jest również bogatsza w minerały, takie jak magnez, cynk, miedź czy żelazo, oraz przeciwutleniacze – rutynę i kwercetynę. To delikatniejszy zamiennik kaszy jęczmiennej, który nie obciąża układu pokarmowego. Jest więc doskonałym składnikiem diety dzieci i seniorów.

Krupnik gryczany Ewy Wachowicz

Autorka przepisu wzbogaca smak zupy poprzez dodatek grzybów leśnych i soku z cytryny.

Składniki: 

  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 2 małe cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • kilka suszonych grzybów leśnych,
  • 5 łyżek kaszy gryczanej niepalonej,
  • 2 ziemniaki,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • 3 łyżki masła klarowanego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • natka pietruszki do posypania.

Wykonanie:

  1. W dużym garnku roztop masło i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę.
  2. Gdy się zeszkli, dodaj warzywa korzeniowe starte na tarce o grubych oczkach. Smaż do momentu, aż zrobią się miękkie i rumiane. Pod koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Całość zalej 1 litrem wody. Wrzuć ziele angielskie, liść laurowy i suszone grzyby. Przykryj pokrywką i gotuj przez ok. 20 minut na małym ogniu.
  4. Następnie wrzuć przepłukaną kaszę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj i gotuj przez kolejne 20 minut, aż kasza i ziemniaki zrobią się miękkie.
  5. Na koniec skrop zupę sokiem z cytryny i posyp natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni