WAŻNE
TERAZ

Media: Izrael zbombardował miasto w Strefie Gazy. Podali powód

Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło

Może to brzmieć dla niektórych niewiarygodnie, ale Francuzi, znani ze swojej wyrafinowanej kuchni, znaleźli inspirację do gotowania w polskiej kuchni. I to nie na dworach i szlacheckich przybytkach. Uch uwagę przykuła prostota smaku kuchni znanej z babcinego repertuaru. To właśnie z niej zaczerpnęli pomysł na dodatek, który stał się znany na całym świecie jako "polonaise sauce".

W Polsce to obowiązkowy dodatek do warzywW Polsce to obowiązkowy dodatek do warzyw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sos polski, znany jako sauce polonaise, we Francji uchodzi za całkiem elegancki dodatek do potraw. U nas to chleb powszedni, bo okrasę z bułki tartej do gotowanych warzyw od wielu lat dodają nasze mamy i babcie. Prosta kompozycja przypadła do gustu nie tylko Polakom, chociaż spotkać można kilka ciekawych modyfikacji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona ryba z warzywami. Sprawdzony patent na piątkowy obiad

Sos polski - polonaise sauce

Sam sos jest o wiele prostszy niż jego nazwa. Określenie "à la polonaise" w kuchni odnosi się do sposobu przyrządzania potraw, który ma polskie korzenie lub nawiązuje do polskiej tradycji kulinarnej. Najczęściej oznacza to potrawę wzbogaconą właśnie o ten sos.

Podstawą jest roztopione masło, w którym podsmaża się do zarumienienia bułkę tartą. To znak rozpoznawczy polskiego stylu gotowania i ciężko się z tym nie zgodzić - fasolka szparagowa czy kalafior z tym dodatkiem to letnie must have w kuchni. W klasycznej wersji Francuzi dorzucają posiekane, ugotowane wcześniej jajka, natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Czasem w sosie pojawia się też posiekany koper, a całość doprawiana jest dodatkowo sokiem z cytryny.

Szparagi i bułka tarta to nie jest złe połączenie.
Szparagi i bułka tarta © Adobe Stock | Konysz

Urok sosu polskiego tkwi w kontrastach: kremowe masło łączy się z chrupiącą bułką tartą, a delikatne jajka i świeże zioła nadają mu lekkości i aromatu.

Przepis na sos polski

Przygotowanie jest ekspresowe, a w wersję z samym masłem i bułką każda babcia zrobi z zamkniętymi oczami. Możesz jednak sięgnąć po przepis z ziołami i jajkami, który urozmaici codzienne gotowanie.

Składniki:

  • 100 g masła,
  • 3-4 łyżki bułki tartej,
  • 2-3 ugotowane na twardo jajka,
  • pół pęczka świeżej natki pietruszki (lub więcej, według uznania),
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny,
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane na twardo jajka drobno posiekaj. Natkę pietruszki dokładnie umyj, osusz i również drobno posiekaj.
  2. Na patelni rozpuść masło na średnim ogniu. Uważaj, żeby się nie przypaliło, ma tylko się roztopić i lekko rozgrzać.
  3. Do rozpuszczonego masła dodaj bułkę tartą. Mieszaj energicznie, aż bułka równomiernie się zrumieni i nabierze złocistego, chrupiącego wyglądu. To zajmie około 2-4 minut.
  4. Zdejmij patelnię z ognia, by bułka nie ściemniała za bardzo.
  5. Do zrumienionej bułki tartej z masłem dodaj posiekane jajka i natkę pietruszki. Delikatnie wymieszaj.
  6. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Sos polski najlepiej smakuje podany na ciepło, zaraz po przygotowaniu, gdy bułka tarta jest jeszcze chrupiąca.

Do czego pasuje sos polski?

Francuska kuchnia, znana ze swojej elegancji i dbałości o detale, doceniła sos polski za jego prostotę i elegancję. To pyszny dodatek do gotowanej fasoli, szparagów czy kalafiora, okraszać nim można również młode ziemniaki. Nieraz serwowany jest także jako dodatek do pieczonych lub gotowanych na parze białych ryb.

Wybrane dla Ciebie
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek