Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Może to brzmieć dla niektórych niewiarygodnie, ale Francuzi, znani ze swojej wyrafinowanej kuchni, znaleźli inspirację do gotowania w polskiej kuchni. I to nie na dworach i szlacheckich przybytkach. Uch uwagę przykuła prostota smaku kuchni znanej z babcinego repertuaru. To właśnie z niej zaczerpnęli pomysł na dodatek, który stał się znany na całym świecie jako "polonaise sauce".
Sos polski, znany jako sauce polonaise, we Francji uchodzi za całkiem elegancki dodatek do potraw. U nas to chleb powszedni, bo okrasę z bułki tartej do gotowanych warzyw od wielu lat dodają nasze mamy i babcie. Prosta kompozycja przypadła do gustu nie tylko Polakom, chociaż spotkać można kilka ciekawych modyfikacji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczona ryba z warzywami. Sprawdzony patent na piątkowy obiad
Sos polski - polonaise sauce
Sam sos jest o wiele prostszy niż jego nazwa. Określenie "à la polonaise" w kuchni odnosi się do sposobu przyrządzania potraw, który ma polskie korzenie lub nawiązuje do polskiej tradycji kulinarnej. Najczęściej oznacza to potrawę wzbogaconą właśnie o ten sos.
Podstawą jest roztopione masło, w którym podsmaża się do zarumienienia bułkę tartą. To znak rozpoznawczy polskiego stylu gotowania i ciężko się z tym nie zgodzić - fasolka szparagowa czy kalafior z tym dodatkiem to letnie must have w kuchni. W klasycznej wersji Francuzi dorzucają posiekane, ugotowane wcześniej jajka, natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Czasem w sosie pojawia się też posiekany koper, a całość doprawiana jest dodatkowo sokiem z cytryny.
Urok sosu polskiego tkwi w kontrastach: kremowe masło łączy się z chrupiącą bułką tartą, a delikatne jajka i świeże zioła nadają mu lekkości i aromatu.
Przepis na sos polski
Przygotowanie jest ekspresowe, a w wersję z samym masłem i bułką każda babcia zrobi z zamkniętymi oczami. Możesz jednak sięgnąć po przepis z ziołami i jajkami, który urozmaici codzienne gotowanie.
Składniki:
- 100 g masła,
- 3-4 łyżki bułki tartej,
- 2-3 ugotowane na twardo jajka,
- pół pęczka świeżej natki pietruszki (lub więcej, według uznania),
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny,
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane na twardo jajka drobno posiekaj. Natkę pietruszki dokładnie umyj, osusz i również drobno posiekaj.
- Na patelni rozpuść masło na średnim ogniu. Uważaj, żeby się nie przypaliło, ma tylko się roztopić i lekko rozgrzać.
- Do rozpuszczonego masła dodaj bułkę tartą. Mieszaj energicznie, aż bułka równomiernie się zrumieni i nabierze złocistego, chrupiącego wyglądu. To zajmie około 2-4 minut.
- Zdejmij patelnię z ognia, by bułka nie ściemniała za bardzo.
- Do zrumienionej bułki tartej z masłem dodaj posiekane jajka i natkę pietruszki. Delikatnie wymieszaj.
- Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Sos polski najlepiej smakuje podany na ciepło, zaraz po przygotowaniu, gdy bułka tarta jest jeszcze chrupiąca.
Do czego pasuje sos polski?
Francuska kuchnia, znana ze swojej elegancji i dbałości o detale, doceniła sos polski za jego prostotę i elegancję. To pyszny dodatek do gotowanej fasoli, szparagów czy kalafiora, okraszać nim można również młode ziemniaki. Nieraz serwowany jest także jako dodatek do pieczonych lub gotowanych na parze białych ryb.